Wat als je dromen veranderen

Ik en ook veel van mijn vriendinnen hebben altijd een vrij duidelijk beeld gehad van hoe onze toekomst eruit zou komen te zien – met bijbehorende doelen. Goed je best doen op school, een profiel kiezen dat past bij je dromen en het maximale uit jezelf haalt, een studie met commissies en bestuursrollen om je C.V. op te pimpen en zo snel mogelijk op de radar komen bij het bedrijf van je dromen. Ik gok dat het bij veel van jullie op een soortgelijke manier is gegaan. Daar zijn we immers ambitieuze meisjes voor, nietwaar? En dan, wanneer je afgestudeerd bent en begonnen bent aan je eerste baan, weet je ineens niet meer zo zeker of die dromen nog wel je dromen zijn. Wat dan? 

Ik hoor het veel om me heen: vriendinnen die twijfelen over welke baan bij ze past. Waar ze nu écht gelukkig van worden. Of carrière maken niet te veel ten koste gaat van je andere dromen en of de grote namen wel leuker zijn dan werken bij een kleiner bedrijf waarvan de naam misschien iets minder sexy klinkt. Helemaal niet gek als je tegen deze struggles aanloopt, girlboss. We hebben er (bijna) allemaal last van op een gegeven moment. Het wordt pas erg wanneer je erin blijft hangen. Wanneer je je down blijft voelen en niet meer weet wat je met jezelf aan moet. Om dat te voorkomen hebben we vandaag wat tips voor je.

Move with the flow

Het is nu eenmaal een feit dat je leven waarschijnlijk een bepaald verloop zal hebben; je bent klaar met studeren, gaat werken, koopt misschien een huis en gaat samenwonen en uiteindelijk krijg je wel of geen kinderen. Dat kan soms aanvoelen als een sleur waar je maar al te graag uit zou willen losbreken. Het kan je een ‘is dit het nou?’-gevoel geven waardoor je de neiging hebt om er tegenin te gaan. Om je baan op te zeggen, je relatie te verbreken, huis te verkopen en op wereldreis te gaan. En dat kan ook een goed idee zijn, mits de reden goed is. Wanneer het eigenlijk een soort van vluchtgedrag is zul je altijd weer tegen dezelfde problemen gaan aanlopen, waar je uiteindelijk ook bent. Accepteer dat het leven op grofweg op een bepaalde manier verloopt en richt dat in op een manier die bij je past, in plaats van er tegenin te gaan. Dat win je namelijk niet en uiteindelijk word je er vaak juist ongelukkiger van.

Richt je niet teveel op één doel en pak ook kansen die op je pad komen, zelfs wanneer die niet per sé passen binnen het leven wat je voor jezelf bedacht had. We zijn gelukkig nog jong en hebben – als het goed is – nog zóveel jaren voor ons om een carrière op te bouwen waarmee we gelukkig zijn. Er is écht wel ruimte en tijd om om je heen te kijken en nieuwe dingen te proberen die op je pad komen.

Wees eerlijk tegen jezelf over je sterke punten

Het kan zijn dat jouw droom helemaal niet perfect past bij de dingen waar je écht heel goed in bent. Misschien is dat een reden dat je droom nog geen werkelijkheid geworden is. Denk hier eens over na en bedenk dan of jouw doelen passen bij jouw sterkste eigenschappen. Komen die tot hun recht? Zo ja, dan streef je waarschijnlijk een doel na dat bij je past. Is het antwoord nee? Dan is het misschien een goed moment om te bedenken dat er wellicht dingen zijn die beter bij jou en jouw sterke punten passen. Waarin je beter tot je recht komt en waarschijnlijk meer succes zult behalen. Vind je iets heel leuk om te doen maar ben je er niet per sé heel goed in? Dan is het misschien beter om het als een hobby te zien en niet als carrièreperspectief.

Accepteer dat je dromen kunnen veranderen

Dat brengt ons bij het volgende punt: accepteer dat je dromen kunnen veranderen. Het is geen opgeven, maar een stap voorwaarts. Je hoort constant om je heen dat “als je maar hard genoeg werkt, je alles kunt bereiken”, maar dat is simpelweg niet altijd waar. Iets moet ook passen bij jouw talenten, bij de andere dingen die je wilt in het leven en daar moet je heel eerlijk over kunnen en durven te zijn naar jezelf toe. Geef jezelf niet het label ‘mislukking’ wanneer je besluit een droom op te geven. Het kan juist het beste besluit zijn om succes te behalen! Accepteer dat je dromen kunnen veranderen en houd niet halsstarrig vast aan die ene droom, simpelweg omdat je ‘geen opgever bent’. Omarm liever een nieuwe droom en doel die je wél gaat behalen en waar je wél gelukkig van wordt.

Succes is een proces, niet een doel op zich

We zeiden het eerder al: succes is niet meetbaar. Het is niet iets wat je wel of niet bereikt hebt na een bepaalde periode. Succes bestaat uit heel veel kleine overwinningen en daarom heb je lang niet altijd door dat het ‘aan het gebeuren is’. Falen in het ene kan juist leiden tot succes in het anderen. Het kan leiden tot het juist wél vinden van je droombaan, of het bereiken van een ander doel. Je kunt je een jaar lang een mislukking hebben gevoeld, om er vervolgens achter te komen dat juist dat heeft geleid tot een groot succes. Wees dus niet bang voor veranderende dromen en doelen, maar denk na over wáárom je niet gelukkig bent in je huidige situatie en waarom je eerdere doelen misschien niet meer bij je passen. Wees vervolgens zo dapper om dat te accepteren en een nieuwe richting te proberen. Dat is wat je uiteindelijk verder gaat brengen in je carrière, niet het vasthouden aan oude idealen die (blijkbaar) niet werken voor jou.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *