Concurrentiestrijd tussen vriendinnen

Als jij net zo ambitieus bent als wij en jouw vriendinnen ook, dan is de kans groot dat er stiekem toch wel een soort van concurrentiestrijd gaande is binnen jullie groep. Wie heeft het ’t best voor elkaar? Wie wordt aangenomen voor haar droombaan en wie krijgt als eerst promotie? Een klein beetje competitie is heel gezond; het houdt je scherp en kan je motiveren. Maar het kan ook te erg worden, zelfs tot een punt dat het je blokkeert. De sfeer wordt ongezellig, of je bent jezelf alleen maar aan het vergelijken met de successen van je vriendinnen. Vermoeiend en stressvol en het brengt jou absoluut niet verder in het behalen van jouw doelen.

Merk je dat wanneer je afspreekt met je vriendinnen het steeds meer lijkt alsof jullie tegen elkaar aan het ‘opbieden’ zijn in plaats van elkaar te supporten? Ook als je merkt dat je ot zinzeker wordt van de successen van je vriendinnen of jezelf alleen maar met hen aan het vergelijken bent schiet je weinig op met de situatie. Het is tijd om actie te ondernemen.

Succes is niet te meten

Dat er niet één weg naar succes bestaat heb je vast al eens gehoord. Zelf word ik me er de laatste tijd ook steeds meer van bewust dat er niet één vorm van succes is. Het ligt maar net aan je definitie. ‘Vroeger’ – lees: tot voor kort – was succes voor mij vrij eenduidig: binnen een multinational doorgroeien naar de top. Een klassieke top carrière, dus. Ik denk dat dit onbewust is wat wij meekrijgen van de maatschappij, onze studies en misschien ook onze ouders. Het is simpelweg de vorm van succes die je ‘kent’, die zichtbaar is.

Dat gezondheid en gelukkig zijn het echte succes zijn, is natuurlijk waar maar ook wel een enorm cliché. Zeker voor ons, carrièremeisjes. We willen meer dan dat, hoe dankbaar we ook zijn voor wat we hebben. Maar dat neemt niet weg dat ook ik mijn definitie van succes bijgesteld heb in het afgelopen jaar. Ja, het kan die klassieke top carrière zijn, maar als jij niet gelukkig wordt van je héle leven in het teken van je werk zetten: is dat dan wel succes voor jou?

Ik ben van mening dat een vrouw die haar eigen bedrijf heeft opgezet net zo goed succesvol is als iemand die aan het hoofd van een afdeling binnen een groot bedrijf staat. Maar ook iemand die zelf iets opgezet heeft en daar volledig voor gaat en er successen mee boekt, of een freelancer die zo goed is in wat ze doet en daarmee de luxe heeft om alleen de klussen aan te nemen die zij echt graag doet. Succes is niet te meten aan de hand van salaris, het aantal gekregen promoties of een functietitel. Als je het mij vraagt gaat het om ergens volledig voor gaan en er goed in zijn. Dat betaalt zich uit in succes.

Bepaal je eigen waarden

Als je er eenmaal van overtuigd bent dat het niet per sé salaris, het bedrijf waar je werkt of de functietitel is waar je succes aan kunt aflezen (maar dan ook écht overtuigd hè ;)), is het tijd om je nieuwe waarden te bepalen. Mark Manson schrijft er ook over in zijn mega bestseller ‘The art of not giving a f*ck”; je moet bepalen aan welke waarden jij jouw succes wilt meten.

Zo vertelt hij een voorbeeld van een gitarist die uit een band wordt gekickt en die vervolgens alles wat hij doet afmeet aan het succes van zijn oude band. Zijn nieuwe band moet grotere hits scoren, grotere concerten geven, meer albums verkopen en populairder zijn dan de band waar hij uitgezet is. Ondanks het feit dat de band die hij zelf opricht enorme successen behaalt en wereldwijde bekendheid geniet, blijft hij ongelukkig. De band waaruit hij werd gekickt heet namelijk Metallica (nooit gedacht dat we deze band nog eens zouden noemen op Girl Almighty, overigens ;)), en dat is natuurlijk moeilijk te overtreffen.

Waar meet jij je succes aan af?

Hetzelfde gebeurt wanneer jij jouw succes enkel afmeet aan het succes van je vriendinnen. Het gras bij de buren lijkt altijd groener – cliché maar zeker waar. Het is volgens Mark een verkeerde waarde om je succes aan af te meten, net als populariteit dat is: je hebt dit immers niet zelf in de hand. Jij bepaalt niet hoe populair je bent onder andere mensen, en jij bepaalt niet het succes dat je vriendinnen al dan niet behalen. Focus je op jezelf. Stel doelen voor jezelf en meet je succes daar aan af.

Wat voor doelen en waarden dat kunnen zijn?

Ieder jaar of half jaar iets nieuws leren (bijvoorbeeld een cursus of training die bijdraagt aan jouw expertise), vooruitgang boeken in de projecten die je doet (let op dat die vooruitgang ook meetbaar is en niet puur iets gevoelsmatig is), om iedere anderhalf jaar een nieuwe stap te maken in je carrière, om altijd eerlijk te zijn of te werken aan je zelfrespect.

Je zult merken dat je een stuk gelukkiger wordt wanneer je doelen kiest die je grotendeels zelf onder controle hebt en waarschijnlijk zul je ook merken dat je daardoor minder met een jaloerse blik naar vriendinnen zult kijken. Iedereen heeft zijn eigen waarden en vorm van succes. Het is juist mooi wanneer we elkaar daarmee kunnen inspireren, een hart onder de riem kunnen steken en advies kunnen geven. In plaats van ons alleen er alleen maar onzeker door te gaan voelen.

Diep van binnen toch nog niet helemaal overtuigd? Bedenk je dan telkens of jij oprecht gelukkig zou worden van wat je bij anderen definieert als succes. Veel geld verdienen, status hebben en visitekaartjes met een klinkende ondertitel uitdelen wil iedereen namelijk wel. De dingen die je ervoor moet opofferen niet. Dat betekent niet dat je niet succesvol bent – in tegendeel zelfs! – maar het is belangrijk om het je te beseffen om je gedachten tijdig bij te sturen en je te kunnen focussen op je eigen doelen!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *