Hoe vind je een baan die bij je past

Als je afgestudeerd bent, of op een ‘dood punt’ in je carrière zit, kan de vraag “Hoe vind ik een baan die bij me past” een behoorlijke hoofdbreker zijn. Werk neemt een groot deel van je tijd in beslag, dus het is belangrijk dat je het naar je zin hebt. Toch is het nog niet altijd zo makkelijk om te bedenken wat de baan is waar jij iedere dag met plezier naar toe gaat – de baan die je zin doet hebben in weer een nieuwe maandag.

Je droombaan creëer je zelf

Het belangrijkste om te beseffen is dat je je droombaan over het algemeen niet ‘kant en klaar’ zult gaan vinden, maar dat je hem zelf zult moeten creëren. Dat doe je door gedurende je tijd bij een bedrijf of organisatie steeds meer op te pakken van de taken die je leuk vindt, en de zaken die minder goed bij je passen (of waar je minder plezier uit haalt) proberen af te stoten.

De kans dat je direct je in je droombaan landt is dus niet zo groot, maar dat je hem over de jaren heen steeds meer zelf samenstelt is dat wel! Vertel je collega’s en manager ook waar jij plezier uit haalt en vraag actief naar projecten of werkzaamheden die bij je passen.

Doen waar je goed in bent

Volgens het Japanse principe Ikigai ben je op je gelukkigst wanneer je doet waar je 1) goed in bent, 2) wat je leuk vindt, 3) waar de wereld behoefte aan heeft en waarmee je dus nuttig bent, en 4) waarmee je ook geld verdient. De baan waarin deze dingen samenkomen is de baan waarin jij het gelukkigst zal zijn.

Werk vinden dat bij je past met Ikigai
Jouw ideale baan volgens de Ikigai-methoda

Waarmee complimenteren mensen jou?

Ja, waar ben je eigenlijk goed in? 😉 Een vraag die voor veel mensen nog niet eens zo makkelijk te beantwoorden is. Bedenk eens waarvoor vriendinnen naar jou toe komen, of waar mensen je vaak voor bedanken of mee complimenteren.

Misschien is dat je luisterend oor, je vermogen om situaties helder te analyseren, financieel advies of juist je creativiteit. Een goede manier om weer in touch te komen met je passies bovendien, is door terug te denken aan wat je als kind leuk vond om te doen. De combinatie van waar je goed in bent en wat je leuk vindt zou je moeten kunnen vinden door deze twee vragen eerlijk te beantwoorden.

Vraag aan vriendinnen welke baan zij bij jou vinden passen

De mensen om je heen kennen je soms nog beter dan dat jijzelf doet. Het is niet voor niets dat in carrièrecoachingstrajecten vaak wordt gevraagd om mensen die dicht bij je staan te vragen een vragenlijst over je in te vullen. Vraag je vriendinnen bijvoorbeeld hoe zij jou in één of enkele woorden zouden omschrijven (je kernwaarden), waar zij jou zien over 10 jaar, waarin ze vinden dat jij goed tot je recht komt en wat ze het meest in jou waarderen.

Ook een leuke is om te vragen wat ze jou zouden zien doen als je in een heel ander veld dan waarin je nu actief bent zou werken. De antwoorden zullen je verrassende inzichten geven! Zo moest ik laatst een dergelijke vragenlijst invullen voor een vriendin die nu als consultant werkt, en antwoordde ik dat ik haar helemaal voor me zou zien in een sustainable koffiezaakje (ze is ondernemend en betrokken) waar je dan heel de buurt zou kennen (ze is ook heel sociaal).

Kun je van je huidige baan je droombaan maken of moet je gaan solliciteren?

Het beste advies wanneer je het gevoel hebt niet op je plek te zitten bij je huidige baan is denk ik om echt weer even heel goed bij jezelf na te gaan welke dingen jou energie geven; doe je daarvan genoeg in je huidige baan? En kun je ervoor zorgen dat je er weer mee kunt gaan doen of is dat alleen mogelijk in een andere baan? Dat zou een belangrijke indicator zijn om te gaan solliciteren.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *