4 type managers hoe werk je voor ze

Iedere baas of manager is verschillend en ook de manier waarop je het fijnst met ze samenwerkt is logischerwijs anders. Het kan zijn dat jij en je manager helemaal op één lijn zitten en elkaar in veel dingen aanvullen; een ideale situatie waarin ook jij het meest tot je recht zult komen. Je zult echter ook manager tegenkomen in je carrière waarmee je meer botst. Als je niet oppast kan dat er voor zorgen dat je niet meer met plezier naar je werk gaat of niet tot je recht komt in je bedrijf. Zonde, maar heel begrijpelijk. De samenwerking met je baas is nu eenmaal enorm bepalend voor de sfeer en prestaties binnen het team. Dus: hoe ga je om met jouw manager en zorg je ervoor dat ook jij optimaal tot je recht komt? 

De visionair

De visionaire manager herken je aan zijn of haar grootse plannen voor de toekomst. Ze is inspirerend en empathisch, maar een concreet actieplan? Daar ontbreekt het regelmatig aan. Wanneer je voor een visionair werkt, kan het zijn dat jij daarom ook niet altijd weet wat er precies van je verwacht wordt, of hoe je je manager tevreden stelt. De grote vrijheid die de manager je geeft, kan juist leiden tot dat jij je stuurloos voelt.

Hoe werk je voor de visionaire manager?

Probeer hetzelfde enthousiasme uit te stralen als je manager, grote kans namelijk dat dat gewaardeerd wordt. Begin direct aan nieuwe plannen en denk na over innovatieve en creatieve invalshoeken voor een probleem. Luister goed naar de ideeën van je manager en houd ze bij, bijvoorbeeld in een Word-document. Bedenk je vervolgens regelmatig welke stappen jij onderneemt om bij te dragen aan het behalen van die doelstellingen. De visionaire manager waardeert het over het algemeen heel erg wanneer je dit duidelijk doet en met creatieve tussenstappen komt om de doelen te bereiken. Organiseer regelmatig een brainstorm-sessie.

De coach

De coachende manager herken je aan zijn of haar positieve instelling. Ze doet er alles aan om het beste in elk van haar teamleden naar boven te halen. Je hebt regelmatig een gesprek met haar over je persoonlijke doelen, hoe je van plan bent om die te bereiken en hoe zij je daarbij kan helpen. Ze weet je te motiveren en iedereen uit het team vertrouwt haar volledig.

Hoe werk je voor de coachende manager?

De coachende manager houdt vaak niet van gesloten teamleden die hun ambitie niet tonen. Fouten maken is niet erg, als je maar laat zien wat je ervan geleerd hebt en een positieve instelling hebt. Wees tegenover deze manager eerlijk over je gevoelens, issues en problemen; wanneer ze zich buitengesloten voelt zal ze minder potentie in je zien. Zie het als een kans en stel jezelf duidelijke, haalbare doelen en bespreek deze regelmatig met je manager. Grote kans dat je op die manier snel sprongen kan maken binnen het bedrijf. Over het algemeen geldt bij deze manager: neem je verantwoordelijkheid, wees eerlijk en evalueer je fouten.

De democraat

De democraat lijkt soms haast niet op een manager. Hij wil iedereen aan boord hebben en ziet zichzelf het liefst in gelijke positie als zijn team, in plaats van erboven. Deze persoon wil input van iedereen uit het team, maar kan daardoor ook besluiteloos overkomen en zich naar jou toe niet opstellen als manager wanneer je dat nodig hebt.

Hoe werk je voor de democratische manager?

Geef altijd je eerlijke mening wanneer daar om gevraagd wordt en zit niet stil aan tafel tijdens een meeting. Luister naar je collega’s en maak regelmatig duidelijk aan je manager dat je collega’s om advies gevraagd hebt of het samen met het team hebt proberen op te lossen. Als iets niet duidelijk is, begin dan niet door maar iets te proberen, maar vraag liever om opheldering. De democratische manager doet dingen graag samen.

De commandeur

Een baas in de klassieke zin van het woord, dat is de commandeur. Hij roept bevelen en hoort daar het liefst niets op terug, behalve een “is al gebeurd”-kreet. Het fijne aan deze manager is dat hij duidelijk is in wat er van je verwacht wordt. Echter, als je het niet eens bent met de plannen dan is het laatste waarop hij zit te wachten commentaar uit jouw mond. De commanderende manager is vaak een grote uitdaging voor mensen die van vrijheid houden en slecht tegen autoriteit kunnen. Kun je dat echter wel, dan kan een commandeur juist heel fijn zijn, vanwege zijn duidelijkheid en functie als filter tussen jou en het hoger management. Als je goed werk levert zal de commandeur voor je opkomen.

Hoe werk je voor een commanderende manager?

Houd goed bij welke taken jou toebedeeld worden door je manager en schuif andere zaken opzij. Bepaal niet zelf dat iets anders belangrijker is, maar luister naar wat je manager je vertelt om te doen. Geef liever geen tegengas, maar focus je liever op het overtreffen van verwachtingen. Het gaat de commandeur vaak niet om het simpelweg afronden van een taak, maar de resultaten die ermee geboekt worden. Wanneer je onzeker bent over wat er van je verwacht wordt, leg dan een aantal oplossingen voor aan de commandeur. Dit laat zien dat je er al zelf over nagedacht hebt.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *