Carrière Solliciteren

Hoe beantwoord je de sollicitatievraag “Wat zijn jouw sterke eigenschappen?”

Wat zijn je positieve eigenschappen sollicitatiegesprek

Naast je zwakke eigenschappen zal een recruiter in een een gemiddeld sollicitatiegesprek ook vragen naar je positieve eigenschappen. Een logische vraag, ze willen immers weten waarom ze jou zouden moeten aannemen, maar ook één waar je al snel de kans mist om het verschil te maken ten opzichte van andere kandidaten. Wat moet je dan wél antwoorden op de vraag wat je positieve eigenschappen zijn in een sollicitatiegesprek?

Noem geen nietszeggende positieve eigenschappen

Hardwerkend, perfectionistisch (heb je ‘m weer!), of betrokken zijn inkoppers die je van iedere sollicitant ofwel mag verwachten ofwel hoort. Je valt er niet mee op en het geeft een recruiter eigenlijk alsnog geen beeld van wie jij bent als werknemer en persoon.

Probeer daarom origineler te zijn in je antwoord en denk na over positieve eigenschappen die jou écht onderscheiden van andere collega’s of van je vriendinnen.

Welke positieve eigenschappen onderscheiden jou nu echt?

Noem alleen positieve eigenschappen die jou écht onderscheiden van de mensen om je heen. Iedereen kan bijvoorbeeld wel tot op zekere hoogte ruimdenkdend, zelfverzekerd of creatief zijn, maar er zijn er maar weinigen die er in uitblinken.

Een goede oefening om hier achter te komen is om vriendinnen of andere mensen die dicht bij je staan te vragen om jou in drie kerneigenschappen te omschrijven. De antwoorden zullen eigenschappen zijn waarvan zij vinden dat ze jou typeren en die ze dus niet in al hun andere vriendinnen ook zien terugkomen.

Voorbeelden van positieve eigenschappen

Een paar voorbeelden van positieve eigenschappen die je zou kunnen noemen in een sollicitatiegesprek zijn:

  • Vrolijk
  • Verbindend
  • Ruimdenkend
  • Origineel
  • Aardig
  • Geduldig
  • Zelfverzekerd
  • Overtuigend
  • Veelzijdig
  • Organisatorisch sterk

Maak een combinatie tussen twee tegengestelde sterke eigenschappen

Ook een leuke manier om op te vallen in je antwoord op de sollicitatievraag wat je positieve eigenschappen of sterke punten zijn, is door een combinatie te maken van twee eigenschappen die tegenstrijdig zijn. Misschien ben jij wel heel creatief maar tóch erg georganiseerd, dan is dit iets waardoor je zeker zult opvallen ten opzichte van veel andere sollicitanten. Over het algemeen vind je deze eigenschappen namelijk niet vaak in dezelfde persoon.

Uiteraard is hierbij ook weer het grootste belang dat het daadwerkelijk uniek is aan jou. Een recruiter zal er ogenblikkelijk doorheen prikken als je op de vraag ‘waaruit blijkt dat?’ geen sterk antwoord zult hebben. Desondanks is het een mooie manier om een sterk antwoord te geven op deze vraag!

Onderbouw je antwoord altijd met voorbeelden

Zoals gezegd is het van belang om niet simpelweg een paar positieve eigenschappen in het gesprek te gooien, maar om ze altijd te onderbouwen met voorbeelden waaruit dit blijkt. Oók als de recruiter hier niet om vraagt. Bovendien is het sterk wanneer je de voorbeelden uit jezelf al geeft, ter onderbouwing van je antwoord, voordat er naar gevraagd wordt.

Vertel bijvoorbeeld over een situatie in een vorige baan, tijdens je studie of in je privéleven – of geef bijvoorbeeld een referentie van een manager die dit aan je heeft teruggekoppeld in een evaluatiegesprek.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *