LIFESTYLE, WORKING GIRL

3 manieren om een goede work-life balance te vinden

Goede work life balance
Foto: Memorandum

Wie ik van mijn vriendinnen ook spreek tegenwoordig, allemaal hebben ze het druk, druk, druk. De één na de ander lijkt op het randje van een burn-out te balanceren en vindt het lastig om werk en privé beiden voldoende aandacht te geven. Work-life balance is een term waarmee we om de oren geslagen worden, maar heb jij dit eigenlijk op orde? Er zijn namelijk geen vastomlijnde percentages om je aan vast te houden, maar je moet een manier vinden die past bij jou en jouw leven. Wanneer je het gevoel hebt dat bij jou werk en privé even niet helemaal in balans zijn momenteel helpen we je graag op weg om het evenwicht terug te vinden!

1. Voel je niet schuldig

Het belangrijkste advies dat we je hierin kunnen geven is loslaten. Dat klinkt lekker makkelijk gezegd, natuurlijk, maar juist door zoveel te ‘willen’ en ‘moeten’ van onszelf, lopen we onszelf vaak voorbij. Probeer eens een tijd om zo min mogelijk te plannen en vast te leggen. Voel je in het weekend niet verplicht om met al je vriendinnen af te spreken, maar doe eens vaker waar je zin in hebt. En ja, als dat een keer een dag lang hangen met Netflix en kipnuggets is; so be it. Je hebt geen tijd om je daar schuldig over te voelen of druk om te maken: geniet er gewoon eens van en laat het idee dat je altijd maar productief moet zijn, varen. Denk terug aan de tijd dat je studeerde en hoe je toen soms hele dagen absoluut zero uit kon voeren zonder je er slecht over te voelen. Daar moet je weer een klein beetje van terug zien te pakken. De sleutel naar een goede work-life balance is dan ook om je vooral niet te druk te maken. Neem het zoals het komt en leg jezelf vooral niet bepaalde verwachtingen op. Daar kun je immers toch zelden aan voldoen en zullen je alleen maar het gevoel geven dat je faalt op dit front.

2. Jouw energie is je eerste prioriteit

Stel voor jezelf prioriteiten; waar wil je wél en geen moeite voor doen om tijd aan te besteden? Waar krijg je energie van en welke dingen kosten je energie? Probeer daar naar te luisteren en op die manier prioriteiten te stellen voor jezelf. Daarbij moet jouw energielevel op één staan. Zorg ervoor dat je voldoende rust en slaap krijgt: niets mag hier voor wijken. Zodra je moe wordt, valt alles namelijk een stuk zwaarder. Je bent minder motiveerd om te werken en doet je werk ook minder goed, daardoor zul je ook meer stress krijgen en het bovendien dus weer moeilijker vinden om te ontspannen. Een vicieuze cirkel waar je lastig uit komt wanneer je dit niet als prioriteit stelt voor jezelf. Lees hier hoe je goed kunt slapen terwijl je stress hebt van je werk.

3. Realiseer je dat geluk in werk en privé samenhangen

Je werk en privéleven kun je onmogelijk los zien van elkaar en dat moet je ook niet willen. Wanneer je gelukkig bent in je privéleven zul je namelijk gelukkiger zijn op je werk en vice versa. Vergeet niet dat ze elkaar beïnvloeden en het dus belangrijk is om beiden voldoende aandacht te geven voor de juiste balans en om je dus echt gelukkig te kunnen voelen met je situatie. Leer bijvoorbeeld hoe je je e-mail de baas wordt om zo je werkleven op orde te houden, en hoe je meer rust creëert in je leven. Blijf aan allebei aandacht besteden en je zult haast vanzelf een work-life balance vinden die past bij jou! Dit betekent namelijk helemaal niet dat je ongeveer voldoende moet werken als ontspannen, maar dat je een manier vindt die past bij jou. De ideale verhoudingen verschillen van persoon tot persoon en het is belangrijk om naar jezelf en je lichaam te luisteren om erachter te komen waarbij jij je het best voelt.

Laat je dus niet te veel beïnvloeden door familie en vrienden die je het gevoel geven dat je minder of juist meer moet werken wanneer jij het idee hebt dat de verhouding zoals hij nu is past bij jou. Wanneer je zelf het idee hebt dat de verhouding niet helemaal goed ligt is het belangrijk om te kijken waar dit gevoel vandaan komt en hoe je het kunt beïnvloeden. Minder werken is niet altijd de oplossing; misschien moet je juist meer slapen of meer momenten voor jezelf pakken in plaats van veel ‘verplichtingen’ aan te gaan in je vrije tijd. Kwaliteit boven kwantiteit, en dat geldt zéker in het geval van het vinden van een work-life balance die past bij jou!

Heb jij een balans gevonden die werkt voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *