WORKING GIRL

4x Zo beklim jij snel de carrière ladder

Zo beklim jij de carrière ladder snel

Carrière maken.. het is eigenlijk abstracter dan je altijd dacht toen je nog studeerde. Want hoe doe je dat eigenlijk? Hoe word je succesvol in wat je doet en wat is er voor nodig om stappen te blijven maken bij je huidige bedrijf? Het eindigt namelijk niet bij het bemachtigen van de baan; dan begint het pas. Jezelf bewijzen, indruk maken, op de radar komen van de juiste mensen en geluk hebben: wat is er nou precies voor nodig om ervoor te zorgen dat jij die corporate ladder zo snel mogelijk gaat beklimmen?

Weet waarop je beoordeeld wordt

Het klinkt vrij logisch, maar toch vergeet je vaak om even goed te inventariseren waarop jij binnen je bedrijf precies op beoordeeld wordt. Welke eigenschappen worden gewaardeerd en welke worden als minder belangrijk gezien door jouw managers? Wat zijn duidelijke eigenschappen van collega’s die grote stappen hebben gezet binnen het bedrijf? Door hier naar te kijken en om feedback te vragen bij je manager over je werk kun je ervoor zorgen dat ook jij gaat opvallen tussen je collega’s. Het kan zijn dat pro-actief zijn enorm word gewaardeerd, maar creativiteit minder belangrijk lijkt te zijn, bijvoorbeeld. Zorg er dan voor dat je voornamelijk je pro-actieve kant toont aan je managers en deze uitvergroot. Door je hiervan bewust te zijn wordt het ineens al een stuk makkelijker om positief opgemerkt te worden door de mensen die er toe doen.

Schrijf je successen op

Telkens wanneer je een groot compliment krijgt, een succes boekt of iets anders noemenswaardigs bereikt in je werk, schrijf het dan op. Dit klinkt misschien een beetje silly, maar door het te doen zorg je ervoor dat je al je successen, hoe klein ook, onthoudt. Dit kan vervolgens van pas komen in een functioneringsgesprek waarin je vervolgens kun aantonen waarom je promotie of salarisverhoging verdient.

Overtref de verwachtingen

De term over achiever heeft een beetje een negatieve bijklank, maar door simpelweg de verwachtingen van je managers te overtreffen zullen ze zonder twijfel een goede indruk van je krijgen en maak je dus de meeste kans op een promotie. Dit hoeft niet te betekenen dat je iedere dag tot half 9 op kantoor moet zitten; meer doen in minder tijd geeft immers ook juist potentie aan. Zolang je erop let dat het niet overkomt alsof je een 9-tot-5 mentaliteit hebt, maar dat je simpelweg heel productief bent en dus meer werk aan zou kunnen is absoluut een goede manier om sneller promotie te krijgen.

Zorg dat mensen je kennen

Tegenwoordig draait het niet meer alleen om wie jíj kent, maar ook om wie jóu kennen. Door te netwerken, te zorgen voor positieve aanbevelingen, een team-player te zijn, en te netwerken zorg je hiervoor. Wees daarnaast bereid om ook de minder leuke klusjes te doen en bewijs dat je weet hoe je dingen gedaan krijgt. Op die manier kan echt niemand om jou heen.

2 Comments

  1. Super fijn artikel! Stuk voor stuk belangrijke punten. Ik vind het vooral belangrijk om jezelf niet te hard aan te pakken als iets niet zo goed lukt. Deed ik vroeger zelf veel te vaak maar dat had niets positief dus doe ik het nu ni meer.

    Naomi in Wonderland

    1. Dankjewel Naomi! Ja, dat is zeker waar! Je moet een balans zien te vinden tussen het hebben van een drive en teveel pushen, dat is denk ik het optimale om zoveel mogelijk uit jezelf te halen 🙂 Fijn dat het je lukt om daar beter mee om te gaan nu! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *