BOOK CLUB, LEADING LADIES, LIFESTYLE

5 Carrièrelessen uit het boek Babe, you got this

Babe you got this Emilie Sobels Martje Haverkamp

Fan van de girlboss revolutie zijn wij denk ik allemaal. Niet het feministische gedoe waarbij vrouwen boven mannen geplaatst worden en hoge hakken uit den boze zijn, maar juist het feit dat vrouwen elkaar steunen bij het behalen van hun doelen en tips met elkaar delen. Want hoe je het ook wendt of keert, het is toch fijn om advies te krijgen van een vrouw. Die met dezelfde vragen worstelt als jij, die dezelfde dilemma’s ervaren heeft en nu een voorbeeld voor je is vanwege haar succesvolle carrière. Om die reden zijn wij ook fan van Emilie Sobels, die dit steunt met haar Hashtag Workmode kantoren, waar vrouwen een werkplek kunnen huren. Alles aan Hashtag Workmode ademt namelijk deze support van vrouwen onder elkaar. Zo erg zelfs, dat ze besloot een boek te schrijven over al deze succesverhalen. 

Dat deed ze samen met Martje Haverkamp. Het doel van het boek? Laten zien dat achter de mega successen van vrouwen van onze leeftijd die je onder andere ziet op social media ook struggles schuilgaan. Dat het deze vrouwen niet zomaar is komen aanwaaien, ook al lijkt dat soms zo te zijn op social media. Ze interviewden 23 girlbosses en vroegen hen om advies aan andere vrouwen. En daar hebben we zeker het één en ander van opgestoken.

Niemand kent alleen succes

De kernboodschap van het boek is dat niemand enkel succes kent. Bijna alle vrouwen in het boek lijkt het voor de wind te gaan. Op jonge leeftijd hebben ze al enorme successen geboekt en staan ze aan het hoofd van één of meerdere eigen bedrijven of hebben ze een topfunctie binnen een grote corporate. Om onzeker van te worden. Maar ook allemaal zijn ze wel eens (bijna) failliet gegaan, ontslagen geweest, of iets gedaan waarvan ze ontzettend ongelukkig werden en helemaal niet bij ze paste. Juist op zo’n moment kenmerkt het deze succesvolle vrouwen dat ze zich niet laten ontmoedigen en in tegenstelling tot veel anderen blijven doorzetten. Besef je dat tegenslagen erbij horen, dat je er veel van leert en dat ze je vaak juist verder brengen in het leven en ze zullen al een stuk draaglijker zijn. Laat je niet ontmoedigen door perfecte Instagramfeeds en vlogs: je ziet maar een fractie. Echt waar.

Probeer veel uit

Wat mij voornamelijk op viel tijdens het lezen van het boek, was dat vrijwel alle succesvolle jonge vrouwen al enorm veel gedaan hadden. Dat betekent niet dat wanneer jij inmiddels al 5 jaar gelukkig bent bij je huidige werk niet succesvol zult zijn, maar juist dat je wel moet blijven open staan voor nieuwe dingen. Weet wanneer het tijd is om iets nieuws te proberen, en wees ook niet bang om op een gegeven moment gewoon een richting te kiezen.

“Bijna niets waar je voor kiest is definities”, zegt Nina Pierson, oprichter van meerdere bedrijven waaronder saladebar SLA. Het is goed om ergens gewoon voor te gáán ook al weet je niet zeker of het de juiste richting is. Je kunt altijd weer switchen. Sterker nog, júist door het switchen vind je uiteindelijk wél hetgeen waar je enorm goed in bent en gelukkig van wordt. Zoals Evelien de Vries het verwoordt: “Je moet uitkijken met denken dat je meteen iets kunt doen wat je leuk vindt. Doe iets waar je goed in bent of spring boven op een kans die op je pad komt en zorg daarna dat je het zo inricht dat het leuk wordt.”

Stoppen is ook een optie

Hè, wat? Stoppen is toch het tegenovergestelde van succes behalen? Grote kans dat jij ook zo’n enorme doorzetter bent. Dat is immers wat we hebben meegekregen: de doorzetter wint. Maar het is ook belangrijk om te weten wanneer je ergens mee moet stoppen. Wanneer iets echt niet bij je past of geen succes gaat worden, is het soms een wijs besluit om dat toe te geven en iets nieuws te proberen. Sanne Groot Koerkamp, inmiddels hoofdredacteur van Linda Meiden, gaf op een gegeven moment een heel goede baan als journaliste bij Nieuwe Revu op omdat ze daar geen zicht had op het realiseren van haar ambitie: hoofdredacteur worden. Ze zei haar baan op zonder iets nieuws te hebben, ging freelancen en probeerde nieuwe dingen, om uiteindelijk haar ambitie te verwezenlijken als hoofdredacteur bij Glamour. Soms moet je een stapje terug doen om je doelen te behalen. Dat is geen zwakte, maar juist een strategische zet.

Leer relativeren

“Je bent Obama niet”, is een uitspraak die terug komt in het boek. En zo is het maar net. Je moet niet bang zijn om te falen – fouten maken zul je toch wel doen. Gelukkig ben je Obama niet en zijn de gevolgen van die fouten vaak gewoon te overzien. Tuurlijk, op het moment zelf voel je je er ontzettend rot over en zul je denken dat je ontslagen wordt. Maar zelfs dan: als je maar leert van je fouten dragen ze alleen maar bij aan een veel groter succes in de toekomst. Wanneer je nooit fouten maakt is je leercurve over het algemeen namelijk ook een stuk minder steil. Een beetje relativeren op z’n tijd kan dus zeker geen kwaad.

Vlieguren maken

Over onze generatie wordt vaak gezegd dat we niet willen werken voor succes. Iets wat Sanne Groot Koerkamp in het boek beaamt. Ze zegt dat je werk niet stopt om vijf uur wanneer je echt succesvol wilt worden. Een vriendin van Madeleine Scheindel zei tegen haar “Je weet pas of je ergens goed in bent nadat je 10.000 uur in gestoken hebt. Het kenmerkt alle vrouwen in het boek, die met een eigen bedrijf en met een succesvolle carrière bij een baas: ze werken hard, zelfs wanneer ze nog niet zeker weten waar dat ze precies gaat brengen. Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat je niet alles tegelijkertijd kunt hebben: én een succesvolle carrière, én een bruisend social life én een perfect afgetraind lichaam. Succes hebben is vooral keuzes maken, en ja, vaker wel dan niet moet je daar andere wensen of doelen voor laten wijken.

‘Babe you got this’ vond ik een erg goed en fijn geschreven boek, de verhalen lopen perfect in elkaar over en Martje en Emilie slagen erin precíes die vraagstukken waarmee veel jonge vrouwen lopen te omschrijven. Soms zijn de tips een klein beetje een open deur, maar daarom zeker niet minder waar. Het is fijn en bevestigend om te lezen dat we allemaal met dezelfde onzekerheden kampen en goed dat die eens uitgesproken worden, naar mijn idee. Je koopt Babe you got this voor €17,99 op Bol.com. Het e-book heb je al voor €11,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *