SOLLICITEREN, WORKING GIRL

5 Dingen die je onmiddellijk van je CV moet halen

Verwijder deze dingen onmiddellijk van je CV

Dit keer eens niet een lijstje met dingen die sowieso op je CV moeten staan, maar juist een aantal dingen die je beter achterwege kunt laten! Ook al is het hun full time job; recruiters hebben zelden de tijd om jouw CV uitgebreid te bekijken. Gedurende de paar seconden die ze ervoor hebben, is het dus zaak een zo positief mogelijke indruk achter te laten zodat ze geïnteresseerd genoeg zijn om ook een blik te werpen op die brief waarop je zo hebt lopen zwoegen. Je kunt ze helpen door eens een flinke schoonmaak te houden wat betreft de inhoud van je CV!

Persoonlijke details

Ook al was het jaren geleden misschien de norm, anno 2017 is het niet meer nodig om details op je CV te vermelden zoals bijvoorbeeld je huwelijke staat (single, samenwonend of getrouwd) of religie. Dit heeft nul komma nul invloed op hoe goed jij je baan kunt uitvoeren en is dus absoluut overbodig tegenwoordig. Daarnaast voorkom je ook dat je op basis van de verkeerde redenen wordt aangenomen of geweigerd voor de baan.

Je hobby’s

Hoe bot het ook klinkt; nobody cares. Het neemt overbodige ruimte in op je cv en het is bovendien bij heel veel sollicitanten ongeveer hetzelfde. Het is leuk om dit toe te lichten in een gesprek om meer over jezelf te vertellen en te laten zien aan degene die tegenover je zit, maar voor de selectie op basis van CV maakt het geen verschil. Dus, tenzij je een hobby hebt die heel relevant is voor de baan waarop je solliciteert (blog je bijvoorbeeld over beauty en solliciteer je bij een cosmeticabedrijf?), laat je het weg!

Referenties

Het gebeurt veel dat mensen onderaan hun CV iets vermelden als ‘Referenties op verzoek’ of zelfs contactpersonen of referenties zelf. Niet nodig! Wanneer ze graag referenties willen zullen ze je dit zelf vragen en kun je bovendien de persoon voorbereiden op het feit dat ze gebeld kunnen worden met betrekking tot een referentie over jou.

Persoonlijke voornaamwoorden

Gebruik geen woorden als ‘ik’ of, nog erger; in de derde persoon praten over jezelf. Het is jouw CV, dus iedereen zal ervan uitgaan dat de tekst ook op jou slaat. Gebruik dus liever zinnen als ‘Verantwoordelijk voor X’ dan ‘Ik was verantwoordelijk voor X’.

Een onprofessioneel e-mailadres

Dit lijkt voor zich te spreken, maar toch gebeurt het nog heel veel; mensen die een onprofessioneel e-mailadres gebruiken op hun CV. Hieronder valt alles in de sferen van hotmail en live of een customized adres. Gebruik gewoon lekker een gmail-account bijvoorbeeld waarvan het eerste gedeelte bovendien bestaat uit aspecten van jouw naam. En dus niet [email protected] Om maar even iets te noemen. Kan echt niet. Wat overigens óók echt niet kan, is het e-mailadres van je huidige baan vermelden. Het is bovendien ook erg onhandig wanneer je mail van een potentiële nieuwe werkgever terecht komt in de inbox van je huidige baan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *