ONDERNEMENDE GIRLBOSS, WORKING GIRL

5 Excuses die succesvolle vrouwen niet gebruiken

Het geheim van stressbestendige personen

Vraag jij je ook wel eens bewonderend af hoe sommige mensen toch zo succesvol lijken te worden? En begrijp je niet altijd waarom het jou maar niet lijkt te lukken om ook tot dat niveau op te klimmen? Heel vaak heeft dit alles te maken met mind-set.

Excuus 1: Voorwaarden stellen aan je succes

Veel mensen – mijzelf incluis! – om voorwaarden te stellen aan zichzelf; als ik X heb bereikt, kan ik starten met Y. Bijvoorbeeld; Je weet dat het jouw business verder zou kunnen helpen wanneer je jezelf meer exposed op social media, bijvoorbeeld door sterke personal branding. Maar dit vind je eng, dus stel je er een voorwaarde aan voor jezelf: als ik mijn eerste successen heb geboekt, of zodra ik het gevoel heb dat ik iets interessants te delen heb met mijn volgers ga ik starten met vloggen/actief artikelen schrijven op LinkedIn/you name it. De waarheid is: zo stel je je eigen succes onnodig uit, of saboteer je het zelfs.

Excuus 2: Ik heb onvoldoende geld

Is het je droom om een eigen business te starten? Voor veel ondernemers in de dop is geld een reden om het starten van een eigen bedrijf uit te stellen. Het is goed dat je bewust bezig bent met je financiële situatie en dat je beseft dat er veel (financiële) risico’s gebonden zijn aan de start van een eigen bedrijf. Echter; gaat er in de nabije toekomst een moment komen dat je wél het gevoel hebt voldoende geld te hebben om de risico’s te dragen of de start te maken? Grote kans van niet. Start met wat je hebt, begin klein als dat nodig is of als dat je meer rust geeft en werk het dan verder uit. Ook kun je natuurlijk actief op zoek naar investeerders.

Excuus 3: Ik heb niet genoeg tijd/ik ben moe

Fact: we zijn állemaal moe na een lange werkdag. Oók die sterke zakenvrouw tegen wie je misschien zo opkijkt. Succesvolle mensen zetten zichzelf hier echter (geregeld) overheen om toch te bereiken wat ze voor ogen hebben. Grote kans dat je anders blijft hangen waar je nu bent. Natuurlijk moet je wel van tijd tot tijd je rust nemen, maar als je écht een droom hebt, geef jezelf dan een schop onder je kont wanneer je merkt dat je één van deze excuses gebruikt.

Excuus 4: Ik heb niet de juiste …

Of het nu om bepaalde skills gaat of om een goede camera, ervaring, of iets anders gaat: dit is vaak niet de échte reden wat jou tegenhoudt om succes te hebben. Er zijn top-influencers en ondernemers die begonnen zijn met een telefooncamera (of nog steeds hun iPhone gebruiken hiervoor), die als jonge vrouw pas net kwamen kijken in een branche waar iedereen al decennia aan ervaring leek te hebben en die gaandeweg zelf hebben bijgeleerd om ook het niveau van hun diensten of producten te verhogen. Again: als je jezelf dergelijke drempels blijft opleggen is de kans groot dat je nóóit goed van start zult gaan.

Excuus 5: Ik kan het niet alleen

Dat klopt; je kunt niet alles alleen. Maar wel heel veel. En zeker een start maken. Het is helemaal niet erg om dingen in een lager tempo te doen, áls je maar stappen vooruit maakt. Dan komt dat succes vanzelf.

Kortom: succes is vooral een kwestie van aan de weg blíjven timmeren. Niet het bijltje erbij neergooien (wat een mooie timmerman’s woordspraak ;)) en niet alleen in je hoofd plannen maken maar daadwerkelijk zaken tot uitvoer brengen. Het meeste is simpelweg een kwestie van doen, doen, doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *