WORKING GIRL

5 LASTIGE SOLLICITATIEVRAGEN & HOE JE ZE TACKLET

lastige sollicitatievragen

Sollicitatievragen… We kennen allemaal de standaardvragen wel als ‘noem 3 goede en 3 slechte eigenschappen van jezelf’, soms echter krijg je ineens een lastiger vraag tijdens je sollicitatiegesprek waarop je je niet hebt kunnen voorbereiden. Vandaag bespreken we 5 lastige sollicitatievragen en hoe je je erop kunt voorbereiden.

Stel, je kunt morgen beginnen. Wat is het eerste dat je doet?
Stel je wordt morgen aangenomen, wat doe je? Belangrijk is dat je niet als een kip zonder kop het hele bedrijf direct wil veranderen: zo’n haast agressieve houding wordt vaak niet gewaardeerd. Aan de andere kant: je wilt natuurlijk wel dat er een frisse wind gaat waaien en dat jij het verschil gaat maken in het team en de recruiter jou dus moet aannemen. Belangrijk is om aan te geven dat je eerst het bedrijf wilt leren kennen en opgenomen wilt worden in het team en dat je daar je eerste dagen aan wilt besteden, tegelijkertijd kom je dan natuurlijk direct ook verbeterpunten tegen aangezien je nu nog ‘vers’ bent in het bedrijf. Daarna benoem je een paar punten waarvan jij denkt dat ze verbeterd kunnen worden in het bedrijf en beschrijf je kort hoe je dat zou willen aanpakken en dat je vol energie daarmee aan de slag zou willen gaan. Bijvoorbeeld de social media strategie: de content kan strategischer, de updates frequenter en je denkt dat de doelgroep misschien iets gespecificeerd moet worden, daarna benoem je kort hoe je denkt dat jullie dat kunnen gaan aanpakken.

Waar zie jij jezelf over 5, 10 jaar?
De belangrijkste redenen waarom een recruiter jou deze vraag stelt zijn 1) om te kijken of jouw ambities aansluiten bij deze baan en, 2) om je ambities te peilen en te zien hoe je eventueel kunt meegroeien in het bedrijf. Als je bijvoorbeeld aangeeft dat je over 5 jaar graag een leidginggevende functie zou willen, is het belangrijk dat die doorgroei- en trainingsmogelijkheden bestaan binnen het bedrijf. Als je, aan de andere kant, solliciteert voor een traineeship en op deze vraag geen ambities uit die te maken hebben met leidinggeven, is dit voor de recuiter een duidelijk signaal dat een traineeship voor jou wellicht niet de beste optie is. Denk dus goed na over de vacature waarop je solliciteert en match je antwoord daarmee. Daarnaast is het natuurlijk wel belangrijk om eerlijk te zijn, want als een nieuwe werkgever jou niet lang genoeg kan boeien, zul je je waarschijnlijk al snel gaan vervelen.

Noem eens een situatie die erg complex was, hoe ging je daarmee om?

Een iets ingewikkelder vraag dan vragen naar je slechte eigenschappen. Dit vereist dat je écht moet nadenken en praten over een moment waarop je kwetsbaar was en die je bovendien goed opgelost hebt. Een goed voorbeeld hierbij kan een bepaald groepsproject zijn waarbij de samenwerking niet helemaal lekker liep. Leg de situatie uit en noem concreet wat het probleem was – en spaar jezelf daarbij niet! Vertel daarna wat je gedaan hebt om de situatie te verbeteren, bijvoorbeeld het team motiveren, de leiding overnemen of juist overdragen aan iemand anders, of juist een bepaalde vergadering of teambuilding activiteit georganiseerd om de efficiëntie te vergroten.

Hoe zou jouw moeder jou omschrijven?
Iets minder standaard dan de ‘goede en slechte eigenschappen-vraag’. Deze vraag behandel je hetzelfde als wanneer de recruiter je rechtstreeks naar je goede en slechte eigenschappen had gevraagd. Kies twee eigenschappen die je moeder aan jou bewondert die ook relevant zijn voor de werkgever. Bijvoorbeeld dat je je doelen najaagt of een doorzetter bent, noem eventueel ook een situatie waarin je moeder dat tegen je zei. Als laatste noem je een eigenschap die wat minder positief is, bijvoorbeeld dat je chaotisch bent, dingen vaak last-minute regelt of dat je minder snel moet oordelen. Recruiters zijn niet gek: geen enkele moeder heeft een kind zonder flaws ;). Ook een geliefde vraag onder recruiters is hoe zouden jouw vrienden je zouden omschrijven.

Als je een dier was, wat zou je zijn?
Een rare en onverwachte vraag en die is precies daarom bedoeld: hoe reageer je op een onverwachte situatie. Het belangrijkste is dat je niet dichtslaat of apart reageert. Denk gewoon even rustig na en verzin een dier waarvan je een aantal eigenschappen aan jezelf kunt linken. Bijvoorbeeld een hond omdat je heel loyaal en rustig bent? Of juist een luipaard omdat je snel werkt en je makkelijk aanpast aan situaties (wendbaar bent). De vraag is helemaal niet zo lastig als je denkt en het antwoord is dan ook nooit verkeerd, zolang je maar positief reageert en niet dichtklapt!

Hoeveel tennisballen passen er in een auto?
Nog zo’n vraag waarop je het juiste antwoord eigenlijk niet kunt weten. Dit soort vragen zijn bedoeld om te kijken of je logisch kunt nadenken en beredeneren, niet of je binnen korte tijd een perfecte rekensom kunt maken. Neem de recruiter mee in je gedachtenproces: ga niet stil voor je uit zitten staren terwijl je nadenkt. Vertel de stappen die je maakt, zeg bijvoorbeeld: Als ik uitga van een auto van gemiddelde grootte met een achterbak als model X en een tennisbal heeft ongeveer een doorsnede van 6 cm verwacht ik dat er ongeveer zoveel tennisballen in een vierkante meter/liter passen. Ik verwacht dat in de auto ongeveer Y liter past, dus dan komen we op X keer Y, is Z tennisballen. Zolang je logisch nadenkt, zeker bent van jezelf en je gedachteproces rustig kunt uitleggen en beredeneren slaag je vaak voor dit soort ‘tests’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *