WORKING GIRL

5 Manieren om promotie te krijgen in 2017

krijg-promotie-2017

Is het maken van promotie één van jouw doelen voor het aankomende jaar? Dan is het slim om na te denken over hoe je dat gaat realiseren. Welke stappen ga je ondernemen om jouw doel voor het aankomende jaar te realiseren? Ook wanneer het niet noodzakelijk echt een doel van je is om dit jaar een promotie te bemachtigen kunnen de onderstaande tips je goed helpen. Een goede indruk maken en beter worden in je werk zijn namelijk áltijd belangrijk!

1. Perform 100%

Voordat je ook maar in aanmerking komt voor een promotie, is het zaak ervoor te zorgen dat je maximaal presteert in je huidige functie. Focus je dus liever niet te veel op die promotie zelf, als wel op héél erg goed worden in je huidige rol. Perfect zul je nooit worden, dat zijn we immers nooit en dat is ook niet nodig, maar je baan heel goed beheersen en daadwerkelijk dingen kunnen toevoegen vanuit jouw rol moet je streven zijn. Presteer je op een constant niveau? Voldoe je aan de verwachtingen van je manager? Dat zijn vragen waarop je jezelf een eerlijk antwoord moet geven. Vervolgens ga je ermee aan de slag!

2. Wat lever jij naast goede prestaties?

Alleen goed zijn in je baan is niet voldoende om die felbegeerde promotie binnen te slepen. Er zijn talloze manieren om jezelf op een extra manier te profileren binnen het bedrijf en bij je manager. Ben jij bijvoorbeeld degene die net altijd een beetje harder loopt dan de rest? Ben je altijd op tijd en voorbereid voor vergaderingen? Spring jij in wanneer er hulp nodig is, ook in het weekend of ‘s avonds laat? Of ben jij altijd degene die zorgt voor een goede sfeer binnen het team? Dat zijn allemaal kwaliteiten die haast nog belangrijker zijn dan je daadwerkelijke prestaties. Wanneer die ‘gewoon’ in orde zijn en je hebt meerdere van de hiervoor genoemde leiderschapskwaliteiten dan maak jij zeker sneller kans op een promotie!

3. Wees pro-actief

Er is niets wat zo gewaardeerd wordt als pro-activiteit. Lopen dingen niet goed in het team of met een bepaalde klant? Wanneer jij rustig de tijd neemt om een plan van aanpak te verzinnen dat vernieuwend is, zal dat altijd worden gewaardeerd. Zelfs wanneer het niet de gouden sleutel blijkt te zijn toon je initiatief en moeite en laat je bovendien zien dat je het belangrijk vindt om de status quo te verbeteren en daarvoor out of the box kunt denken. Een grote plus.

4. Vertel mensen dat je promotie wilt

Het komt niet zelden voor dat je klaar bent voor een promotie maar dat je manager er gewoon simpelweg nog niet bij stilgestaan heeft om die je ook daadwerkelijk te geven. Of misschien doe je het zo goed in je huidige team dat hij je eigenlijk helemaal niet kwijt wilt. Door je manager en andere (juiste) mensen te vertellen over je wens een volgende stap in je carrière te maken binnen het bedrijf gaat dit ook leven. Spreek erover met je manager tijdens jullie evaluatiegesprekken, bijvoorbeeld. Wanneer je gaat zitten wachten tot dingen ‘vanzelf’ in je schoot geworpen worden brengt maar weinig mensen verder in hun leven! Take ownership!

5. Denk in oplossingen

Kom niet alleen aan je manager vertellen dat er iets niet lukt of verkeerd gegaan is, maar draag direct een oplossing aan. Het zal gewaardeerd worden dat je kritisch bent een mee denkt voor oplossingen. Je laat daarmee zien dat je verantwoordelijkheid neemt maar ook zelfstandig bent en ook zonder input van anderen met oplossingen kunt komen. Je manager kan je dan vervolgens adviseren over de door jou bedachte oplossing en je bovendien helpen om tot de perfecte oplossing te komen. Op deze manier staan jullie veel meer op één lijn dan dat je manager-en-ondergeschikte bent en vervolgens zul je ook op die manier worden gewaardeerd. Het is een slimme truc om te laten zien dat je echt klaar bent voor een promotie.

Staat het maken van promotie op jouw doelenlijst van 2017?

Lees ook: Zo houd je je carrière in een stroomversnelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *