ONDERNEMENDE GIRLBOSS, WORKING GIRL

5 manieren om snellere en betere besluiten te nemen

betere-snellere-besluiten-maken

Een zelfverzekerde uitstraling en natuurlijke autoriteit is belangrijk om verder te komen in je carrière. Snelle en goede besluiten nemen is daar een belangrijk onderdeel van. Lang twijfelen of besluiteloosheid zorgt ervoor dat mensen je minder succesvol en daadkrachtig inschatten dan je misschien bent. Ook zul je bij veel bedrijven sneller carrière maken wanneer je goed bent in het maken van snelle besluiten. Tijd om daar wat gas op te geven dus!

Neem je intuïtie serieus

Vaak heb je de neiging om je rationele gedachten voorrang te geven op je intuïtie. Om besluiten te nemen die maatschappelijk gezien wenselijk of meer geaccepteerd zijn, of wat je ouders en anderen in je omgeving van je verwachten. Door vaker naar je gevoel te luisteren maak je keuzes die waarschijnlijk beter bij jou als persoon passen en waardoor je uiteindelijk vaak gelukkiger bent met je leven en de keuzes die je maakt.

Baseer niet alles op ervaringen uit het verleden

We zijn geneigd om bij het maken van nieuwe keuzes te reflecteren op oude keuzes of oude data. Hartstikke logisch en goed; anders zou je immers niet leren van besluiten die minder goed uitpakten. Toch moet je ook niet vergeten dat de omstandigheden telkens anders zijn en dat je dus niet volledig moet vertrouwen op resultaten uit het verleden. Het is dus belangrijk, maar niet de enige factor. Durf dus uit je comfort zone te stappen en dingen opnieuw te proberen.

Neem pauze

Als je een lastig besluit moet nemen, zorg er dan voor dat je alle benodigde informatie en input verzamelt en neem daarna even rust. De beste ideeën krijg je niet voor niets vaak onder de douche, tijdens een wandeling of ‘s avonds in bed: wanneer je er helemaal niet mee bezig was. Onbewust blijf je er wel aan denken en neem je dus de tijd om een goed doordachte beslissing te nemen en opties tegen elkaar af te wegen.

Denk er ook weer niet teveel over na

Toch is het ook weer niet zo dat je jezelf eindeloos de tijd moet geven voor moeilijke beslissingen. De voor’s en tegen’s zullen niet veranderen en op een gegeven moment wordt het alleen maar moeilijker om de knoop door te hakken. Je maakt jezelf gek. je wordt besluiteloos en je keuze wordt er vaak niet beter op. Geef jezelf een deadline als je weet dat dit een valkuil voor je is!

Wat zegt je onderbuikgevoel?

Je intuïtie serieus nemen is één ding. Maar waarom voelt iets wel of niet oké? Waar ben je bang voor? Wat drijft je om een radicaal andere beslissing te nemen dan er van je wordt verwacht? Wat zit je dwars? Door je eigen motieven voor een bepaald besluit of gevoel te onderzoeken kun je ook gemakkelijker besluiten hoe serieus je die redenen moet nemen. Bijvoorbeeld, wanneer je niet bij het topbedrijf wilt gaan werken waar je bent aangenomen. Is jouw reden dat je twijfelt omdat de cultuur of het soort baan minder goed bij je past? Dat klinkt als een goede reden om de onpopulaire keus te maken. Echter, wil je ‘nee’ zeggen juist omdat je weet dat je omgeving van je verwacht om de baan te accepteren, dus eigenlijk vanuit protest tegen de verwachtingen? Dat is misschien een minder goed motief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *