LIFESTYLE

9 dingen om mee te beginnen voor je 30e

dingen-doen-voor-je-dertigste
Foto: Sea of Shoes

Vroeger dacht ik dat ik op mijn vijfentwintigste al heel volwassen zou zijn. Dat de eersten van mijn vriendinnen al zouden trouwen en kinderen krijgen e we over het algemeen gewoon al well established zouden zijn. Wat een grap. Nu, op mijn 25e, heb ik inderdaad al twee jaar een ‘echte’ baan, maar voel ik me nog steeds regelmatig een student en verre van klaar voor het ‘echte’ leven, woont het grootste deel van mijn vriendinnen ook nog steeds in een studentenhuis en hebben we zeker niet het idee dat we al heel volwassen en verstandig zijn.

Een aantal dingen daaraan moet je ook zeker niet willen veranderen; de spontane levensstijl, hoeveel passie en energie je voor bepaalde dingen hebt, hoeveel plezier je hebt en de tijd die je doorbrengt met je familie en vrienden, om maar een paar dingen te noemen. Anyway, terwijl we langzaam naar de 30 kruipen zijn er ook zeker een aantal dingen om wél onder controle te krijgen en een keer serieus over na te denken!

1. Je pensioen

Het lijkt – en is! – nog zo ver weg, maar toch kun je niet vroeg genoeg beginnen met nadenken over je pensioen. Natuurlijk, via de meeste werkgevers spaar je automatisch en dus is het makkelijk om er verder niet teveel aandacht aan te besteden. Het is toch geregeld immers? Toch moet je je bedenken dat voor het soort pensioen dat jij misschien in gedachten hebt, je opgebouwde pensioenpremie niet toereikend gaat zijn. Daarom is het verstandig om ook zelf nog op een andere manier te sparen voor je pensioen, bijvoorbeeld door te investeren.

2. Skincare

Je huid wordt nu toch echt ouder en dít is het moment om later verschil te zien. Een goede bescherming tegen de zon, een skincare routine die past bij jouw levensstijl en huid en voldoende water drinken zijn al een paar dingen die je kunt doen om (onnodige) rimpels te voorkomen en een stralende huid te houden.

3. Sparen

Jongeren sparen steeds minder en, toegegeven, de spaarrentes maken het ook niet bepaald aantrekkelijk. We worden doodgegooid met materialistische dingen, nieuwe restaurants waar je gezien moet worden en reizen die je moet maken. Denk in plaats daarvan na over hoeveel je ‘makkelijk’ kunt missen per maand en ga dat bedrag sparen. Dat kan ook (gedeeltelijk) voor iets leuks zijn, zoals een mooie reis of een designer tas (niets mis mee!), maar ook om je financieel onafhankelijk te maken, een mooi huis te kunnen kopen en een fijne buffer en goed gevoel over je financiën te hebben. Je leest hier meer finance tips!

4. Serieus nadenken over je gezondheid

Misschien ga je occasionally weleens naar de gym, open je je workout app of schrijf je je ieder nieuw jaar vol goed vertrouwen in bij de Fit for Free om de hoek. Om het vervolgens weer te laten versloffen. Voor je dertigste is het goed om serieus na te denken over je gezondheid: wat je wel en niet eet, of je voldoende beweging krijgt en hoe je je gezonde lijf ook gezond houdt.

5. Geen sorry zeggen als iets niet jouw fout is

Wij vrouwen hebben vaak de neiging om veel te vaak ‘sorry’ te zeggen. Stop met je verontschuldigen! Zeker wanneer iets helemaal niet jouw fout is: gewoon je mond houden. Niet te schuldig of ongemakkelijk onder voelen en niet te lang bij stil staan; so be it.

6. Een plan voor je carrière opstellen

We bedoelen hier niet mee dat je alles tot in de puntjes uitstippelt, maar het is wel goed om een aantal doelen voor jezelf op te schrijven en na te denken over hoe je daar gaat komen. Denk bijvoorbeeld aan de komende 5 en 10 jaar en wat je daarin wilt bereiken, met bijbehorende tussenstappen. Blijf open staan voor kansen, maar bedenk je wel of ze gaan bijdragen aan je grotere plan. We geven je hier wat tips voor een 5-jarenplan voor je carrière!

7. Erachter komen wat jou gelukkig maakt

Misschien is die topbaan wel helemaal niets voor jou en word je gelukkiger van werken bij een klein bedrijf of voor jezelf. Dat is helemaal geen schande, maar kiezen voor de baan die jou gelukkig maakt is zóveel meer waard dan een prestigieus visitekaartje! Niet schuldig of ongemakkelijk over voelen dus en gewoon die keuze maken!

8. Een grote droom waarmaken

Wil je nog een grote reis maken? Bungeejumpen? Een tattoo laten zetten? Now’s the time! Je leven wordt alleen maar serieuzer, je verantwoordelijkheden groter; doe het nu om er zeker van te zijn dat je geen spijt krijgt door het uit te stellen!

9. Leren kiezen voor jezelf

Hoe vaak doe jij iets om iemand anders te plezieren terwijl je er eigenlijk geen zin in hebt of niet achter staat? Leer dat ‘nee’ zeggen óók oke is en durf het te doen.

2 Comments

  1. Mooi artikel, goede tips. Ik ben zelf 18, ben net over de helft voor de 30 dus haha, maar ik doe het meeste al wel. Over rimpels maak ik me geen zorgen nog dus die anti ageing creme komt later wel. Maar dingen zoals sparen is inderdaad zo belangrijk, je gaat er niet vanuit om tegenvallers te krijgen waarvoor je een buffer nodig hebt, maar het is wel goed om te hebben.

    1. Hi Emma! Dankjewel! Heel goed, anti-ageing is ook echt nog niet nodig, bewust met je huid omgaan wel, maar dat doe je vast! 🙂 Goed dat je al met zoveel dingen bezig bent! Ik vind het vooral een heel fijn gevoel om financieel onafhankelijk te zijn, bijvoorbeeld wanneer je zelf even geen inkomen hebt. Met sparen kun je niet vroeg genoeg beginnen wat dat betreft! X Marle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *