WORKING GIRL

Eerste baan? Dit is alles wat je moet doen en weten als starter

alles-wat-je-moet-weten-voor-je-eerste-baan
Foto: Modern Legacy

Aangenomen worden voor je eerste baan is hartstikke bijzonder en leuk. Toch verandert er veel; van je overzichtelijke studentenleven vol vrijheid ga je naar een gestructureerd werkend leven met bijbehorende verantwoordelijkheden. Dat je soms door de bomen het bos even niet meer ziet is heel begrijpelijk. We helpen je daarom graag op weg met de belangrijkste dingen waar je aan moet denken en wat je moet regelen.

Bereken je toeslagen opnieuw

Nu je eindelijk een echt salaris gaat ontvangen, in plaats van je maandelijkse stufi, heb je wél minder recht op toeslagen en uitkeringen. Denk bijvoorbeeld aan je zorgtoeslag; geen fijne verrassing wanneer je halverwege het jaar een brief ontvangt van de belastingdienst en je al die maanden waarin je teveel ontvangen hebt mag terugbetalen . Wanneer je bijvoorbeeld een half jaar werkt, kan het zijn dat je nog wel een gedeelte mag ontvangen. In ieder geval: controleer dit even goed en zet het op tijd stop. Dit doe je hier.

Middeling van je belasting

In de eerste jaren dat je werkt heb je vaak een groot verschil in je inkomen. Als student verdiende je amper iets en in de eerste jaren van je carrière kun je snel sprongen maken. Het kan daarom heel interessant zijn om belastingmiddeling aan te vragen. Dit betekent dat je het gemiddelde inkomen over drie jaar mag nemen en daarover inkomensbelasting betaalt. Zo kun je een stuk voordeliger uit zijn wanneer je een snelle stijging in je inkomen hebt gehad de afgelopen drie jaar. In dit artikel lees je er alles over en vertellen we je ook hoe je het aanvraagt!

Controleer of je belasting terugkrijgt

Geld dat je uitgeeft aan reiskosten van- en naar je werk of bijvoorbeeld aan je studie, kun je (gedeeltelijk) aftrekken van de belasting. Denk hier dus aan wanneer je je belastingaangifte invult, het kan een leuk extra bedrag opleveren!

Spaarplan en pensioen

Ja, dit zijn echt dingen waar je vanaf het begin van je carrière al mee bezig moet zijn. Bij bijna alle werkgevers spaar je automatisch voor je pensioen, maar wanneer je bij een start-up werkt of voor jezelf werkt is dit lang niet altijd het geval. Het is goed om daar over na te denken of om bijvoorbeeld iets aanvullends te regelen. Over sparen in het algemeen moet je nadenken, want het is al snel verleidelijk om alles wat op je bankrekening staat ook (bijna) op te maken iedere maand. Spreek met jezelf af dat je maandelijks, zodra je je salaris ontvangt, een bepaald bedrag overmaakt naar je spaarrekening. Sommige mensen hebben als regel voor zichzelf om ongeveer 50% van hun inkomen te sparen, vloggers Anna Nooshin en Mascha van Beautygloss staan hier bijvoorbeeld om bekend. Kijk voor jezelf hoeveel je kunt missen en stel een aantal doelen waarvoor je wilt sparen. Dit geeft je zo’n goed gevoel! Meer tips lees je in ons artikel over De Financiële Detox!

Controleer je verzekeringen

Er zijn een aantal verzekeringen waar je over moet nadenken zodra je ouder wordt en niet meer studeert. Bij sommige verzekeringen ben je nog met je ouders meeverzekerd tot een bepaalde leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering of inboedelverzekering. Ook zijn er verzekeringen waarvoor je premie verandert zodra je geen student meer bent. Je zorgverzekering is hiervan een bekend voorbeeld. Loop al je verzekeringen dus eens goed na en controleer of je nog gedekt bent belangrijke zaken als reizen en aansprakelijkheid!

Hebben jullie nog aanvullingen? Waar liepen jullie tegenaan tijdens jullie eerste baan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *