SOLLICITEREN, WORKING GIRL

Wat als jij een baan krijgt in een andere stad dan je vriend?

Wat als je een baan krijgt in een andere stad dan je vriend

First of all; we zijn zoals Destiny’s Child het jaren geleden al treffend verwoordde ‘independent women‘. Dat klopt. Toch is het niet raar dat wanneer jij een baan aangeboden krijgt in een andere stad dan je vriend, je twijfelt of je de baan moet aannemen als dat betekent dat je ook zult moeten verhuizen. Carrière boven alles en hij moet het maar begrijpen en jou steunen, of een gevalletje ‘relaties in je leven zijn belangrijker dan je carrière’?

Stel je voor, je bent aan het solliciteren en na een lange periode van sollicitatierondes krijg je een aanbod. Geweldig! Alleen.. het bedrijf zit in een andere stad dan waar jij en je vriend wonen en dagelijks op en neer reizen is geen optie. Wat kies je dan? Grote kans dat je eerste reactie is: “Mijn carrière ga ik niet laten bepalen door waar mijn vriend toevallig werkt.” – You go, girlboss. Een heel logische, terechte en onafhankelijke reactie. Dat is namelijk ook één van de dingen die je absoluut niet moet doen: je leven laten bepalen door iemand anders en zijn of haar keuzes.

Wees realistisch en eerlijk

Aan de andere kant moet je ook realistisch zijn: hoeveel jullie ook van elkaar houden, als je elkaar een stuk minder gaat zien is de kans nu eenmaal groter dat de relatie kapot zal gaan, hoe goed deze nu ook is. Kiezen voor je relatie betekent niet automatisch dat je ‘toegeeft’, zolang je de keuze maar zelf maakt. Dat is niet zwak, onderdanig of afhankelijk, ook dat kenmerkt de moderne, onafhankelijke vrouw namelijk. Juist kiezen zonder na te denken over de gevolgen voor andere belangrijke aspecten en personen in je leven is onverstandig, simpelweg kiezen voor je carrière omdat het ‘nu eenmaal zo hoort’ volgens jouw persoonlijke principes. Dat soort principieel feminisme is een beetje van de jaren ’80 en tegenwoordig helemaal niet meer nodig.

Stel jezelf een aantal belangrijke vragen

Wat belangrijker is, is om jezelf een aantal vragen te stellen voordat je je keuze maakt en de baan accepteert of afwijst. Heb je nog meerdere sollicitaties lopen waarbij je kans maakt op een baan die dichterbij is? Hoeveel gaat de baan die je nu aangeboden is bijdragen aan je carrière? En is dit jouw droombaan? Wanneer je antwoord op de laatste twee vragen ‘ja’ is, zijn dit belangrijke punten om mee te nemen in je overweging. Als het accepteren van dit aanbod je carrière echt een boost gaat geven is het uiteraard een bepalender besluit wanneer je ervoor kiest hem af te wijzen en daarmee jezelf een grote kans ontneemt. Ook wanneer je verder weinig tot geen sollicitaties hebt lopen waarbij de kans op een baanaanbod groot is, is het misschien verstandiger om de baan in ieder geval voor nu aan te nemen. In dat geval kun je tijdens je baan altijd nog op zoek gaan naar iets anders.

Je bent niet alleen

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om een goed gesprek aan te gaan met je vriend. Misschien staat hij er zelf wel voor open om op zoek te gaan naar een andere baan en op termijn te verhuizen. Om ergens in het midden te gaan wonen, tussen jullie beider werkplekken in. Of wellicht support hij jou volledig en gaat het voor jullie gewoon perfect werken, zo’n relatie op afstand, net als het doet voor Akkelyn die in Genève woont en werkt voor Procter & Gamble. In dat geval is de keuze natuurlijk een stuk sneller gemaakt.

Kiezen voor het afwijzen van een baan in een totaal andere stad is dus helemaal niet per definitie dat je jezelf wegcijfert voor de carrière van je vriend, en dat is belangrijk om je te beseffen. Wat wél belangrijk is, is dat je het goed hebt overwogen en niet voor de ‘veilige’ optie kiest terwijl je diep van binnen die baan zou willen accepteren. Denk na over wat jou gelukkig maakt en gaat maken en laat dat het zwaarst wegen in je keuze. Het moet jouw persoonlijke keuze zijn op basis van wat jij belangrijk vindt voor jezelf en je carrière. En als je daar achter staat, maak je hoe dan ook een goede keuze.

Wat zou jij doen in een dergelijke situatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *