LEADING LADIES, SEXY SCIENCE

Amal Clooney sleept IS voor de rechter

Amal Clooney daagt IS voor het gerecht

How much cooler will she get? Amal Clooney, top mensenrechtenadvocate, heeft besloten om niets minder dan IS voor het gerechtshof te dagen. Regelmatig zet ze haar talent in om vrouwen te verdedigen en ditmaal zal ze als vertegenwoordigster van een voormalig seksslavin en gevangene van IS optreden. Nadia werd al op haar 19e gevangengenomen door de groep en ernstig door hen misbruikt.

Samen met Amal deed ze haar verhaal bij de Amerikaanse talkshow Today. Opgegroeid in Irak, werden alle mannen in haar dorp gedood door binnenvallende IS-strijders. Zes van haar acht broers kwamen daarbij om en ook haar moeder, van wie ze niet de kans had om afscheid te nemen, werd zonder pardon vermoord. Zelf werd Nadia als seksslavin verkocht aan een bevelhebber van IS. Dat het daar geen pretje was kunnen we ons denk ik alles – maar tegelijkertijd ook niets – bij voorstellen. Na vier maanden wist ze te ontsnappen en uiteindelijk te vluchten naar een vluchtelingenkamp in Noord-Irak vanwaaruit ze uiteindelijk in Duitsland terecht kwam.

Uitgegroeid tot het gezicht van de onderdrukte Jezidi, werd ze door de Iraakse regering genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Dat IS niet zo heel gelukkig is met deze ‘negatieve PR’ is niet lastig in te beelden en het feit dat ze nog regelmatig doodsbedreigingen van hun kant ontvangt zal dan ook geen verrassing moeten zijn. En dat geldt ook voor Amal, die alvorens de zaak aan te nemen goed overlegde met haar man George over de risico’s die gepaard gaan met een zaak als deze. Ze besloot echter dat ze het moet doen en George steunt haar hierin volledig.

Vorige week al zei ze tijdens een bijeenkomst van de VN: “Ik wou dat ik kon zeggen dat ik trots ben om hier te zijn, maar dat ben ik niet. Ik ben als mens beschaamd dat we de hulpkreten negeren.” IS zal ze aanklagen voor genocide met vooral de hoop dat ze ‘het idee’ zoals ze hen noemt omdat ze vindt dat het meer is dan een ‘groep’, een klein beetje kan laten afbrokkelen door nog meer gruwelijkheden over hen naar buiten te brengen. Het volstaat niet om ISIS te bombarderen zegt Amal. “Je kan zulke ideeën niet doden met bommen. Je moet hun misdaden en valsheid blootleggen. Dat kan je voor een deel doen via een proces.” Het geloof in de groep ruïneren.

“Dit is geen grap, het is ISIS. Ze krijgt heel specifieke bedreigingen. We krijgen je wel terug te pakken”, is wat ze zei nadat ze Nadia had ontmoet en haar verhaal aangehoord had.

Is Amal dan echt de vrouw die het voor elkaar krijgt dat niemand meer naar George Clooney omkijkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *