WORKING GIRL

Belastingmiddeling; kun jij geld terugkrijgen van de belastingdienst?

belastingaangifte-belastingmiddeling-hoe-doe-je-dat

Je wordt er nog net niet mee doodgegooid, maar het is je vast niet ontgaan dat je vanaf 1 maart weer belastingaangifte kunt doen. Heel belangrijk als je bijvoorbeeld een eigen huis hebt gekocht, maar ook zeker om te controleren of alle gegevens correct zijn en of je misschien iets terug kunt krijgen. En met het terugkrijgen van de belasting is iets interessants an de hand: heb jij wel eens van belastingmiddeling gehoord? Zeker wanneer je aan het begin van je carrière staat kan dit namelijk heel voordelig voor je uitpakken! En ja, dan wordt het, wat de belastingdienst zelf ook beweerd, tóch ineens een stuk leuker om die aangifte te doen!

Wat is belastingmiddeling?

Goed, wat is belastingmiddeling? In principe houdt het in dat wanneer jij in de afgelopen drie jaar sterk wisselende inkomens hebt gehad, je belasting mag betalen over het gemiddelde van die inkomens. Dat betekent dus dat wanneer je nu een stuk meer verdient dan het afgelopen jaar of jaar daarvoor, je dit jaar over een lager bedrag belasting hoeft te betalen dan je huidige jaarsalaris. En dat kan nogal wat centen schelen. Voor veel starters kan dit dus een heel interessante optie zijn, aangezien er (als het goed is) nogal een verschil zit tussen je inkomen als student en dat van je eerste baan!

Hoe pak je het aan?

Goed, hoe gaan we dat dan regelen? Allereerst is het belangrijk om te bedenken over welke jaren het voor jou interessant kan zijn om te doen. Je kunt dit ook met terugwerkende kracht doen, dus ga voor jezelf na of je de afgelopen jaren ergens 3 aaneengesloten jaren hebt gehad waarin je inkomen sterk wisselde. Vervolgens heb je van die jaren de definitieve belastingaangiftes nodig. Heb je deze niet meer? Dan kun je het beste even naar de belastingdienst bellen, dan sturen zij de kopieën naar je toe!

Vervolgens bereken je het gemiddelde inkomen van die drie jaren en de belasting die je daarover zou moeten hebben gedaan. Wanneer deze bedragen lager zijn dan de bedragen die je daadwerkelijk hebt betaald, kun je (onder voorwaarden) een gedeelte hiervan terugkrijgen. Kijk, dát willen we horen! (Hallo, nieuwe Gucci-schoenen). Let op, dit verschil moet wel groter zijn dan €545 en alleen het bedrag daarboven krijg je terug. Je berekent dit allemaal gemakkelijk met tools zoals berekenhet.nl. De overige voorwaarden lees je hier.

Middelingsverzoek aan de belastingdienst

Een aantal van de berekeningen die bijvoorbeeld de tool voor je berekent, moet je vervolgens meesturen met je verzoek. Zo’n verzoek mag heel simpel zijn; gewoon een brief met daarin jouw naam en adresgegevens, die van de Belastingdienst, de datum en het onderwerp: “Betreft: verzoek tot middeling sterk wisselende inkomens”. Vervolgens volstaan enkele regels tekst;

Geachte heer/mevrouw,

Bij deze verzoek ik u om toepassing van middeling sterk wisselende inkomens in het kader van artikel 3.154 van de wet Inkomstenbelasting 2001.

Na middeling zoals te zien is in de bijgevoegde berekening, verzoek ik om over de jaren , en over te gaan tot een teruggave van €.

Hoogachtend,

……………………………….

Bijgevoegd: Berekening middeling

Ga jij dit jaar belastingmiddeling aanvragen? En heb jij je aangifte al gedaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *