LIFESTYLE, OFF-DUTY

DE 12 BESTE FILMS VAN 2016 TOT NU TOE

De beste films van 2016

Als trotse bezitter van een Pathé pas sinds dit jaar, heb ik inmiddels wel een mening over zo’n beetje elke film die in het afgelopen halfjaar verschenen is. Soms is er gewoon niets lekkerder dan een avondje op de bank zitten met je favoriete snack – Tony Chocolonely passievrucht al geprobeerd?! – en een heerlijke film. Mijn favorieten die het afgelopen halfjaar uitgekomen zijn op een rijtje.

Romantisch

Me Before You
The Notebook meets Intouchables. Wat een PRACHTIGE film, ik kan er niets anders over zeggen. Romantisch, grappig, een ontroerend verhaal en vooral veel drama, dat zijn de woorden die deze film samenvatten. Oh, en liefde. Maar dan in zijn meest pure vorm. Een absolute must-see die direct bovenaan je lijstje moet komen te staan.

Mother’s Day
Gewoon omdat er tegenwoordig te weinig goede chickflicks uitkomen. Hier houden we van! Niet te moeilijk maar gewoon een romantische comedy die redelijk goed in elkaar steekt met geweldige actrices zoals Jennifer Aniston, Julia Roberts en Kate Hudson. Als dat geen gouden cast is voor een romcom, dan weet ik het ook niet meer!

Brooklyn
Dit is een film waarvan je moet houden. De Ierse Eilis verhuist naar het New York van de jaren ’50, waar ze compleet moet wennen aan de totaal andere, veel vrijere en wereldse van de enorme Amerikaanse stad. De film schetst een prachtig beeld van het New York uit deze tijd en het leven zoals het ging in de jaren ’50. Het verhaal is wat langzamer met veel diepte in de karakters en specifieke situaties, wat je de tijd geeft om de hoofdpersonen en de omgeving te leren kennen. Eilis komt steeds meer tussen de twee totaal verschillende werelden in te staan en komt uiteindelijk voor een lastige keuze te staan waarin ze moet kiezen tussen haar thuis en het leven waaraan ze zo gewend is geraakt.

Humor & Disney

The Jungle Book
Ongetwijfeld de mooiste animatiefilm die de afgelopen tijd uitgebracht is. Geweldige liedjes (daarom houden we van Disney!), grappen die je hardop doen lachen, een heerlijke verhaallijn, prachtig gemaakt en stemmen van beroemde acteurs als Scarlett Johansson. Deze hoort absoluut thuis in het top 5 rijtje van dit jaar.

Demolition
Zoveel leuker en grappiger dan je verwacht aan de hand van de omschrijving. Davis (gespeeld door Jake Gyllenhaal) raakt zijn vriendin kwijt bij een auto ongeluk. Wat hem in eerste instantie om bizarre redenen vrij koud lijkt te laten, begint hem langzaam – zonder dat hij het zelf lijkt te beseffen – toch op te breken. Aan de hand van één grote frustratie – dat de vending machine in het ziekenhuis hem zijn snoep niet gaf op het moment dat hij hoorde dat zijn vriendin overleden was – schrijft hij talloze klachten naar het bedrijf van de machine, wat uiteindelijk uitloopt in de meest bizarra (en hilarische!) situaties die je kunt bedenken.

Eddie the Eagle
Serieus, ik denk niet dat er dit jaar een grappigere film uitgekomen is dan Eddie the Eagle. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Britse jongen die maar één droom had in zijn leven: meedoen aan de Olympische Spelen. Na talloze mislukte kwalificatiepogingen en enkele malen nét naast de gouden tickets gegrepen te hebben besloot hij het anders aan te pakken en een sport te zoeken waar de kwalificatie maar weinig voorstelde. Schansspringen. Iets waarmee de UK nooit naar de Olympische Spelen ging omdat ze er simpelweg niet goed in waren. En Eddie ook niet. Al liet dat hem niet tegenhouden om het met – letterlijk – vallen en opstaan te leren. Onuitputtelijk doorzettingsvermogen, energie, vertrouwen en optimisme: dat zijn de gouden karaktereigenschappen van deze Eddie geweest. Een inspirerende maar bovenal enorm lachwekkende, grappige film.

Dirty Grandpa
Ach, Robert DeNiro en Zac Efron in een film waarin alles geoorloofd lijkt. Dat kan alleen maar grappig worden. Qua verhaallijn stelt het misschien weinig voor, maar lachen zul je zeker.

Money Monster
George Clooney – need we say more? Oke dan, gewoon een erg grappige film over een vrij serieuze situatie die wij zelf in Nederland ook meegemaakt hebben vorig jaar, toen Tarik de NOS studio binnenstapte met een (nep)pistool tijdens een live uitzending. In Money Monster gaat het er allemaal nog net even iets heftiger en spannender aan toe, maar zeker niet zonder wat humor hier en daar. Niet George’s allerbeste film, maar zeker heel vermakelijk!

Politiek & Actie

Spotlight
Een erg goede, op waarheid gebaseerde film over de onthullingen die enkele jaren geleden door de krant Boston Globe werden gedaan rondom het gigantische misbruik in de Katholieke kerk. Schokerend is waarschijnlijk het woord wat dit verhaal het beste omschrijft.

The Revenent
Eigenlijk hoort deze film te vallen onder het kopje ‘gewoon goede films’, want dat is wat het is. Niet zo bijzonder als het doet vermoeden door alle Oscar nominaties en wins en al helemaal niet dé film uit Leonardo’s ouvre die hem nou echt die Oscar zou moeten geven. Toch is het een sterke film die erg mooi uitgewerkt is en een goed verhaal heeft. Waarschijnlijk is het gewoon dat we nog meer verwachtten dan ‘goed’ van een film die zo gehyped is. De moeite waard dus om te kijken, maar niet per sé een film die je nog jaren bij blijft.

13 Hours
Tijdens een aanval op de Amerikaanse ambassade in Libië probeert het Navy Seals team van het Amerikaanse leger orde in de chaos te scheppen. Een film die de gevoelige politieke banden met het Westen (en dan met name Amerika) en het Midden-Oosten en Noord Afrika blootlegt. Bovendien is het gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een aantal jaar geleden, waardoor het een echt indrukwekkende film wordt.

London Has Fallen
Veel minder een mannenfilm dan je zou denken. Pure actie is meestal niet bijster interessant, maar wanneer het verhaal een politiek tintje krijgt, is het direct al een stuk aantrekkelijker! In Bastille Day wordt een aanslag gepleegd tijdens een belangrijke politieke top in Londen. Kijken als je houdt van films als White House Down, Olympus Has Fallen en anderen uit dit rijtje.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *