AWAY FROM THE BUZZ, LIFESTYLE

De beste voorbereiding op je eerste baan? Ga op reis!

beste-voorbereiding-op-je-eerste-baan-reizen

Twijfel je nog om na je studie eerst een grote reis te gaan maken? Backpacken door Australië, hiken in Zuid-Amerika of je onderdompelen in een compleet vreemde cultuur zoals in Azië? Doen! Naast het feit dat dit hét moment is in je leven waarop je het überhaupt kúnt doen, is het ook een fantastische voorbereiding op je eerste baan. Of, wanneer je twijfelt om je baan op te zeggen voor een sabbatical in het buitenland; ook dan leer je op reis voldoende dingen waardoor je in een volgende baan beter zult presteren. Wij zien geen enkele reden om nog langer in Nederland te zitten. 😉

Je leert netwerken

First impressions matter, en dit leer je als geen ander als je (solo) gaat backpacken. Om de paar dagen pak je je boeltje weer op en vertrek je naar het nieuwe onbekende. Daar aangekomen begint het riedeltje weer opnieuw: wie ben je, waar kom je vandaan, wat doe je in het dagelijks leven, etc. Uiteraard wil je snel vrienden maken en dat betekent; happy face en happy info! Dus ook als je net uit een nachtbus komt, bezweet, moe en toe aan rust… Wat je hier in het werkende leven aan hebt? Simpel: al op je eerste dag begint het handjes schudden. Netwerken, netwerken, netwerken. Iedere dag dus meerdere momenten waarop jij jezelf voor de eerste keer moet presenteren. Even niet in de mood? Hup, zet je eroverheen en laat jezelf van je beste kant zien. Daarnaast weet je inmiddels als geen ander wie je bent en waar je voor staat en zal het netwerken dus een stuk gemakkelijker gaan! En de elevator pitch, de lunchafspraken, de koffies…

Een beetje zelf reflectie

Het ontmoeten van nieuwe mensen uit verschillende culturen laat je je eigen leven in perspectief plaatsen. Op reis kom je de meest uiteenlopende figuren tegen. Van forever travelers tot short-term I-need-a-break types, je vindt ze allemaal. Veel mensen waar je vrienden mee wordt zullen niet per sé de mensen zijn waar je thuis ook mee bond. Hoe geweldig is dat?! Zie je nu wel dat je eigenlijk veel opener bent naar nieuwe dingen? En dat je best om kunt gaan met mensen die anders in het leven staan dan jij? All it needs is een nieuwe omgeving en een open mind. Ook de eindeloze (filosofische) gesprekken op het strand met een biertje zijn momenten waarop je je af kunt vragen, wat vind ik eigenlijk belangrijk? Hoe wil ik zijn als ik straks weer terug ben in Nederland? Deze inzichten kun je goed gebruiken als je begint met werken. Naast het feit dat je met veel verschillende mensen zult samenwerken ben je continue bezig met je eigen personal development.

Je leert je grenzen kennen en respecteren

Dit pas je waarschijnlijk al letterlijk toe door niet 3 maanden de Veluwe te verkennen, maar ook in het dagelijkse reis-leven (ja, dat bestaat op reis!) ben jij -en alleen jij- verantwoordelijk voor je eigen grenzen. Geen budget voor een skydive van 10,000 voet boven een tropisch eiland? Liever naar dat ene feestje en dan in een keer door op een 5-daagse hike? Reizen is de ultieme test om je grenzen te herkennen en beschermen (en zo af en toe te overschrijden). Je wilt zoveel, kunt zoveel, maar tegen welke prijs? Sta jij op het vliegveld met een gi-ga slaaptekort en een kater van heb ik jou daar? Grote kans dat je dit gevoel bij de volgende vlucht in je achterhoofd houdt en het dus iets rustiger aan doet.

Je wordt flexibel

It will all be allright. Het levensmotto van de doorgewinterde reiziger. Pinpas gestolen? Paspoort gejat? Vlucht gemist? Dit zijn nog maar een paar praktische voorbeelden van problemen die zich kunnen voordoen op reis. Een keer flink onderuit gegaan? Grote kans dat je het altijd, linksom of rechtsom, hebt weten op te lossen. Je flexibiliteit die je op reis hebt in de omgang met dingen die niet lopen als gepland is een goede skill om mee te nemen naar je dagelijkse leven terug in Nederland. Dus ben je zenuwachtig voor je eerste werkdag, bedenk je dan eens hoe zenuwachtig je was toen je op het vliegtuig stapte naar de andere kant van de wereld! You got this.

Ticket al geboekt?

Foto: Tuula Vintage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *