LEADING LADIES, LIFESTYLE

BEYONCÉ, RIHANNA & ALICIA: VERMOORD OMDAT JE ZWART BENT

Beyonce en Rihanna filmpje

Het issue in Amerika met geweld tegen donkere mensen neemt maar niet af. Je hebt vast de afgelopen weken in het nieuws gehoord over de nieuwe incidenten betreft politiegeweld tegen donkere Amerikaanse burgers en alle emotie en politieke gesprekken die het wederom losgemaakt heeft. Amerikanen zijn het zat. Het lijkt wel alsof iets wat slapend aanwezig is geweest in de samenleving de afgelopen jaren – racisme – nu weer volop oplaait. Iets waarvan we dachten dat er grote stappen werden genomen overal ter wereld de afgelopen jaren lijkt misschien toch enigszins een illusie te zijn. Ook donkere celebrities zijn er klaar mee en maken een duidelijk statement. Zo bundelden nu ook Beyoncé, Rihanna en Alicia Keys hun krachten.

In een krachtig filmpje benoemen meerdere beroemdheden, waaronder Beyoncé en Rihanna onder leiding van Alicia Keys 23 manieren om vermoord te worden in de Verenigde Staten als je een donkere huidskleur hebt. Dit is tevens de lijst van onschuldige donkere slachtoffers die in de afgelopen tijd zijn omgekomen door politiegeweld. Krachtig en ontroerend doordat het inderdaad echt heel alledaagse, simpele dingen waren waardoor de politie de situatie verkeerd inschatte. Onterecht? Daarover kunnen we niet in alle gevallen oordelen, natuurlijk, maar dat er iets moet veranderen spreekt voor zich. Deze op zichzelf staande incidenten kunnen niet allemaal als ‘een incident’ afgedaan worden: het is tijd dat Amerika volwassen wordt en dit soort dingen geen issues meer hoeven te zijn.

Toch is het ook zeker iets waar we in Nederland een les uit kunnen trekken. Door alle onrust in de wereld de afgelopen tijd, de aanslagen, de vluchtelingenstroom en onzekerheid van mensen zijn ook wij soms sneller geneigd om te oordelen over de ‘buitenlanders’ in ons land. Natuurlijk kunnen we niet alles altijd ‘goed vinden’ en ‘toelaten’, maar probeer je eens iets vaker te verplaatsen in de situatie van die andere persoon. Waarschijnlijk kun je dan in ieder geval al een stuk meer begrip opbrengen voor een bepaalde situatie of gedrag. We hoeven niet alles te ‘tolereren’, maar door minder snel te oordelen nemen we al een groot gedeelte van het probleem weg. Waardoor we serieuzer kunnen praten over de daadwerkelijke problemen. Waardoor we onszelf en onze mening daarin dan ook serieus kunnen en mogen nemen.

Tegen politiegeweld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *