BOOK CLUB, LIFESTYLE

Het populairste boek van 2016: Sweetbitter

Sweetbitter Stephanie Danler

Een boek waarvan de schrijfster een boekendeal met 6 nullen kreeg, waarover iedereen al lyrisch is voordat het in de winkels lag, waar tijdschriften en kranten niet over uitgepraat raken… Daar willen we meer over weten, natuurlijk!

Stephanie verhuisde zelf op jonge leeftijd naar New York om daar vervolgens jarenlang in de horeca te werken. Uiteindelijk maakte ze de switch door een studie Creative Writing te volgen aan New York University en dat bleek dus de beste keus die ze kon maken.

Ook de hoofdpersoon van het boek, de 22 jarige Tess, verhuist naar New York en belandt daar bij een bekend restaurant waar ze begint als backwaiter. In het boek volg je haar terwijl ze ondergedompeld wordt in het hectische leven van een serveerster in New York. Geen shift is hetzelfde, een normaal dagritme is verleden tijd en het overige restaurantspersoneel wordt haar nieuwe familie, met alles wat je ervan zou verwachten: haat, liefde, intriges, feesten en drugs.

New York maakt het perfecte decor om dit verhaal te vertellen, aldus Stephanie, omdat “geen plek zo’n sterk leven of dood karakter heeft, een gevoel van rauwheid en urgentie”. Geen ander dan Stephanie kan je het water zo in de mond laten lopen met alle prachtige bewoordingen en omschrijvingen van het eten en de wijnen. Tijdens het lezen van dit boek wil je zelf een wijn-expert worden, heb je zin om naar de dichtstbijzijnde slijterij te rijden en een veel te dure wijn te kopen, alleen in de hoop dat je dezelfde smaaksensatie zult proeven als hoe ze in dit boek omschreven worden. Een klein voorbeeldje:

“So Beaujolais is like this hybrid – a red that drinks like a white, we even put a chill on it. Maybe that’s why it has trouble, it doesn’t quite fit. No one takes Gamay seriously – too light, too simple, lacks structure. But…” I swirled the glass and it was so… optimistic. “I like to think it’s pure.”

Het allermooiste? Het is niet simpelweg de wijn, het eten of de omgeving die zo omschrijft. Het is vrijwel altijd een diepere omschrijving van de gevoelens, gedachten of gebeurtenissen rondom de hoofdpersoon Tess. En dat is precies wat dit boek zo belachelijk goed geschreven maakt. Well done, Stephanie.

Dus zoek je nog een boek voor de vakantie? Dit is het!

Je koopt Sweetbitter van Stephanie Danler voor €14.95 op Bol.com.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *