LIFESTYLE, WORKING GIRL

BOEK REVIEW – PRESTATIE GENERATIE

Prestatiegeneratie

Dit boek is echt ontzettend herkenbaar voor iedereen die momenteel studeert, net is afgestudeerd of binnenkort gaat beginnen met studeren. Er wordt op een humoristische manier beschreven welke struggles wij als generatie tegenkomen. Zo wordt er bijvoorbeeld geschreven over hoe het lijkt alsof iedereen op Facebook het perfecte leven leidt; met topstages in het buitenland, alleen maar fantastische smoorverliefde relaties en foto’s met filters waardoor the girl next door ineens voor Victoria’s Secret model door zou kunnen gaan. Alle vervelende dingen worden natuurlijk niet gedeeld op Facebook, dus hierdoor lijkt het alsof het gras altijd groener is bij alle anderen op jouw tijdlijn – behalve dan die ene persoon die we allemaal kennen die enkel publiceert over alle verschrikkelijke, deprimerende zaken in haar leven ;).

Daarnaast wordt er vooral ook ingegaan op het feit dat onze generatie ontzettend gericht is op presteren. “Natuurlijk zijn laagopgeleide mensen noodzakelijk, maar mijn kind gaat níet naar het MBO!” Dat is ongeveer het motto van de hedendaagse ouders. Dit betekent ook dat kinderen van tegenwoordig al zo ongeveer op de kleuterschool toetsen moeten gaan maken en als blijkt dat ze onder maat presteren, worden ze ook gelijk met bijles opgezadeld. Kinderen krijgen dus steeds minder de kans om “kind” te zijn. Het zal je dan ook niet verbazen dat het aantal burn-outs onder bijvoorbeeld studenten steeds meer toeneemt. Onder vrienden is het je vast ook al eens opgevallen dat de druk die we ervaren van de maatschappij, onze omgeving, maar óók de druk die we onszelf opleggen soms veel te hoog is, waardoor de prestatie uiteindelijk misschien juist wel uit blijft. Bovendien: is presteren wel datgene wat ons echt gelukkig maakt? Dat is immers de aanname waar we bijna allemaal naar leven… Wat juist wel eens heel goed kan leiden tot een ongelukkiger gevoel.

Fijn dat dit probleem eindelijk eens aan de kaak wordt gesteld. Wat wel een beetje dubbel is aan dit boek, is dat de schrijver van dit boek er zelf even hard aan mee lijkt te doen. Hij heeft twee studies afgerond, waaronder eentje in het buitenland, en op de leeftijd van 24 jaar al de eerste bestseller op zijn naam staan. Zijn ondertitel “een pleidooi voor middelmatigheid” lijkt dus niet bepaald op hemzelf te slaan. Aan de andere kant zou je ook kunnen stellen dat hij juist uit ervaring spreekt.. Hoe dan ook, dit boek is zeker een aanrader voor onze generatie, maar ook voor bijvoorbeeld onze ouders. Dan kunnen ze zich misschien iets beter inleven in waar wij tegenwoordig mee dealen. Al moeten we het niet overdrijven natuurlijk, want backpacken in Zuid-Oost Azië en daarna een goedbetaalde baan bemachtigen dankzij je double degree master & bestuursjaar is nou ook weer niet zó vervelend…

Je koopt Prestatiegeneratie van Jeroen van Baar voor €15,00 via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *