LIFESTYLE, OFF-DUTY

6 BOEKEN DIE JE MÓET LEZEN IN 2016

Beste boeken 2016

Naast dat enorm genieten van chickflicks (who said dat Jill Mansell en Sophie Kinsella niet de beste schrijfsters in de hele wereld zijn?!), is het van tijd tot tijd ook heerlijk om eens een “goed” boek te lezen. En nee, daarmee bedoelen we niet per sé een literair meesterwerk, maar meer dat je toch zo nu en dan wel een beetje je je hersens moet gebruiken om het verhaal te volgen. Hieronder een lijstje met boeken die we de afgelopen tijd hebben gelezen en we het best of meest origineel vonden.

Wat ons niet zal doden

Millennium 4 – David Lagercrantz
Dit is het langverwachte vervolg op Stieg Larsson’s Millenium triologie. Stieg Larsson heeft nooit zijn eigen succes mee mogen maken(hij stierf voordat zijn boeken werden gepubliceerd), waardoor er eigenlijk nooit een vervolg om het derde boek zou komen. Maar gelukkig heeft David Lagercrantz, vooral bekend als schrijver van meerdere autobiografieën, nu het stokje overgenomen. In dit vierde deel spelen Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist opnieuw de hoofdrol en komen ze terecht in een situatie waarbij ze het op moeten nemen tegen onder andere de Zweeds maffia. Als je fan was van de Millennium-triologie, móet je dit boek eigenlijk wel lezen. Alleen al omdat je er dan achter komt hoe tegenwoordig met Lisbeth en Mikael gaat (waar ikzelf vooral heel nieuwsgierig naar was, ook al is het dan fictie;)). Verder is dit ook weer een superspannend boek wat je van begin tot eind geboeid houdt. Eén klein minpuntje is dat het soms redelijk technisch is, omdat het voornamelijk over de toekomst van kunstmatige intelligentie gaat, en daardoor niet allemaal even makkelijk te begrijpen is.

Je koopt ‘Wat ons niet zal doden’ voor €12.50 via Bol.com.

Ik ben Pelgrim

Terry Hayes
Ik ben Pelgrim is naar mijn mening één van de beste boeken die de afgelopen tijd is verschenen. Het zit tussen de boeken van Stieg Larsson en David Baldacci in. Verschillende verhaallijnen zijn briljant met elkaar vervlochten en het boek is simpelweg belachelijk goed geschreven. Een moderne thriller over iets wat vandaag de dag een serieuze dreiging zou kunnen zijn: een terroristische aanslag in de vorm van een virus… Enorm spannend, je zult niet kunnen stoppen met lezen. Meer woorden heeft dit boek eigenlijk niet nodig.

Je koopt ‘Ik ben Pelgrim’ voor €12.50 via Bol.com.

Dit kan niet waar zijn

Joris Luyendijk
Journalist Joris Luyendijk duikt in dit boek 2 jaar onder in de Londense bankenwereld. Door middel van interviews met bankiers probeert hij een realistisch beeld te geven van de financiële sector. Dit lijkt een heel erg taai boek, maar is wel luchtig geschreven. Vooral een aanrader voor iedereen die enigszins interesse heeft in de financiële sector en de crisis probeert te begrijpen. Iedereen heeft over de crisis gehoord en bankiers de schuld gegeven en dit boek geeft iets meer inzicht in de bankenwereld en de personen die daar werken. Klein nadeel is dat het boek redelijk zwart-wit is en de Joris Luyendijk zijn mening over bankiers laat doorschemeren in het verhaal, hierdoor kreeg ik soms het idee dat het boek niet helemaal objectief is geschreven.

Je koopt ‘Dit kan niet waar zijn’ voor €19.99 op Bol.com.

Gone Girl

Gillian Flynn
Het is moeilijk te beschrijven waar Gone Girl overgaat zonder al te veel spoilers te geven. Zoals de titel al zegt gaat het over een meisje (vrouw eigenlijk) die plotseling spoorloos verdwijnt. Sporen in haar huis, waar ze samen met haar man woont, wijzen op een misdaad. Misschien kennen jullie dit boek al wel van de verfilming, maar als je die nog niet hebt gezien, zou ik zeker aanraden om eerst het boek te gaan lezen. Het boek is echt enorm goed geschreven en eigenlijk één grote mindfuck. Meer wil ik hier eigenlijk niet over zeggen, behalve dat je het gewoon echt moet gaan lezen.

Je koopt ‘Gone Girl’ voor €10.00 via Bol.com.

Het Rosie Project

Graeme Simsion
Dit is wel één van de meest unieke boeken die ik ooit heb gelezen. Het wordt namelijk geschreven vanuit een persoon die Asperger (autistisch, maar dan in combinatie met een mega hoor iq) heeft, maar dit zelf niet helemaal beseft. Het gevolg hiervan is dat je in de meest bizarre situaties terechtkomt, maar wel steeds meer gaat begrijpen hoe zijn brein in elkaar steekt. Het verhaal gaat over een professor, die eigenlijk nooit een serieuze relatie heeft gehad, maar nu wel graag een partner wil vinden. Hij heeft alleen wel een aantal eisen waaraan die nieuwe partner zou moeten voldoen (denk aan een bepaald BMI etc.) en daarom heeft hij een 16-pagina’s tellende vragenlijst ontworpen, waarmee hij zijn droomvrouw hoopt te vinden. Dit gaat natuurlijk niet helemaal van een leien dakje, want niemand voldoet aan al zijn eisen. Uiteindelijk wordt hij dan toch verliefd op een vrouw, die compleet het tegenovergestelde is van zijn droomvrouw, maar op de één of andere manier werkt het toch tussen hun. Dit boek leest echt heel gemakkelijk weg en ik vond het vooral fijn dat naast dat het een heel vermakelijk boek is, het ook een soort van informerende functie heeft. Hierdoor krijg je toch iets meer begrip voor mensen met autisme/Asperger. Er is inmiddels ook een vervolg op dit boek uitgekomen, maar die schijnt toch een stuk minderleuk te zijn dan de eerste. Niet te snel lezen dus;).

Je koopt ‘Het Rosie project’ voor €10.00 bij Bol.com.

Ik reis alleen

Samuel Bjork
Het schijnt dat deze schrijver wel eens de volgende in het rijtje Scandinavische toppers zou zijn. Ik ben dan ook niet teleurgesteld, want ik heb dit boek in één dag uitgelezen. Het verhaal speelt zich af in Noorwegen en gaat over een steengoede politieman die zijn oude team weer bij elkaar roept als er een aantal lugubere moorden worden gepleegd. Net als in de meeste Scandinavische boeken zijn ook in dit boek de personages weer super goed omschreven en erg bijzonder van karakter. Eén van de hoofdpersonages is bijvoorbeeld suïcidaal en stukje bij beetje kom je erachter waar dit door komt. Aan het begin denk je echt: wat is dit voor rare chick, maar naar mate het boek vordert, krijg je steeds meer begrip voor haar situatie. Zelf vind ik het altijd heel erg knap als een schrijver het presteert dat je als het ware van het karakter gaat houden. Daarnaast is dit ook weer een erg spannend boek, dus als je van thrillers houdt zeker een aanrader.

Je koopt ‘Ik reis alleen’ voor €10.00 via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *