BOOK CLUB, LIFESTYLE

Must-read van deze zomer: De muze van Jessie Burton

jessie-burton-muze

Soms heb je van die boeken waarvan je echt enorm kunt genieten. Voor veel van ons was Harry Potter zo’n boek tijdens onze jeugd; een boek dat waarin je helemaal opgaat en waarbij je oprecht geniet van hoe prachtig het geschreven is. Afgelopen jaar kwam Sweetbitter uit van Stephanie Danler waarbij veel mensen dat gevoel hadden en dit jaar is het wat mij betreft de nieuwste roman van Jessie Burton;
De Muze.

In De Muze lopen twee verhaallijnen door elkaar heen; die van Odelle Bastien rond 1960 en van Olive Schloss in 1936. Odelle komt vanuit Trinidad naar Londen, en terwijl zij zichzelf feitelijk altijd als Engelse heeft beschouwd en zich nauw verbonden voelt met de cultuur in Engeland en Londen (Trinidad was immers een kolonie van het Verenigd Koninkrijk), merkt ze al snel dat ze niet zo simpel geaccepteerd wordt als meisje met een donkere huidskleur in een land dat nog niet gewend is aan culturen van buiten Europa. Olive Schloss leefde ongeveer 30 jaar daarvoor in Andalusië in het zuiden van Spanje, als dochter van een Weense kunsthandelaar en een Britse, high-society moeder.

Een boek over kunst

De levens van beide jonge vrouwen zijn totaal verschillend, maar tegelijkertijd staan beiden in het teken van kunst. Odelle komt na lange tijd tevergeefs solliciteren – waarbij ze vaak afgewezen wordt nadat ze persoonlijk kennis gemaakt had met de werkgever in kwestie – aan het werk in het Skelton, een kunstgalerie in Londen. Olive maakt zelf schilderijen, maar in een tijd waarin vrouwen nog niet gezien worden als kunstenaars houdt ze haar talent angstvallig voor haar ouders verborgen. Langzaam raken de verhaallijnen met elkaar verwoven en ontrafelt zich een geheim dat al jarenlang verschillende vrouwen in haar greep gehouden heeft. Odelle is vastbesloten om het op te lossen, maar moet daarvoor wel erg diep graven in het verleden, waarin niet iedereen lijkt te zijn wie hij zegt.

De verhaallijnen wentelen zich prachtig om elkaar heen en De Muze is daarmee absoluut een boek dat ik waardeerde puur en alleen al om de prachtige schrijfstijl. Een boek waarbij je je kunt verliezen in het verhaal, dat bovendien uniek en origineel is. Jessie schrijft over ambitie en identiteit in een periode waarin dit niet altijd vanzelfsprekend was – zeker niet voor vrouwen. Het zet je aan het denken over het belang van roem en doen waar je goed in bent, over het nastreven van succes en wat succes betekent.

De Muze is een boek over de kunstwereld, dat zelf haast een kunstwerk is zo goed is het geschreven en zo prachtig ziet het eruit. Absoluut hét boek dat je aankomende zomer moet gaan lezen, of juist nu met de regen, nu je nog ongegêneerd heerlijk de hele avond op de bank kunt kruipen onder een kleedje. Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar haar eerste boek, De gouden bocht, dat ook al zo’n meesterwerk schijnt te zijn!

Je koopt De Muze van Jessie Burton voor €19,99 op Bol.com en het e-book voor €12,99.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *