WORKING GIRL

BUSINESS LESSEN UIT HET BOEK POWERVROUWEN

powervrouwen

Ondanks het feit dat er nog veel te behalen is voor vrouwen in de zakenwereld, en dat ook wij nog beter onze kansen moeten creëren en benutten, is een mooie ontwikkeling van de laatste jaren dat veel vrouwen zich inzetten om andere vrouwen verder te helpen op zakelijk vlak. Dat gebeurt in de vorm van mentorschap, coaching, het geven van inspirerende masterclasses speciaal voor vrouwen en ook het schrijven van boeken bijvoorbeeld. Powervrouwen van Julia Pimsleur is zo’n boek. In 240 pagina’s vertelt ze je ontzettend veel om van een vrouw met een idee voor een eigen bedrijf uiteindelijk een Million Dollar Woman te worden; een vrouw die leiding geeft aan een bedrijf met een jaarlijkse omzet van niets minder dan 1 miljoen. Nou, dat lijkt ons een uitstekend doel, tijd om de belangrijkste lessen uit het boek onder de loep te nemen.

Mislukking is niet erg

Julia benadrukt dat ook zij meerdere bedrijfjes is begonnen voordat ze uiteindelijk haar hyper succesvolle Little Pim startte, videoseries om jonge kinderen een tweede taal te leren. Een aantal van deze bedrijfjes faalden jammerlijk, terwijl ze er duizenden dollars in had geïnvesteerd en anderen presteerden wel, maar niet buitengewoon goed. Uiteindelijk was ook Little Pim bijna failliet gegaan, voordat ze het uiteindelijk liet uitgroeien tot een multi-miljoenen bedrijf. Mislukking is dus niet erg en leidt ook niet tot gezichtsverlies. Mensen zullen je bewonderen om je volharding om je droom na te jagen. Bovendien leer je veel van mislukkingen die alleen maar zullen bijdragen aan de kansen dat je uiteindelijk grote successen boekt. Zoals ze Thomas Edison mooi quote: “Ik heb me een weg naar succes gefaald.” Ik denk dat dat mijn nieuwe favoriete uitdrukking is.

Harder werken leidt niet automatisch tot succes

Mensen hebben snel de neiging te denken dat harder werken automatisch leidt tot meer succes. Dat is niet altijd waar. Soms moet je uit die tredmolen stappen om strategischer je tijd te verdelen. Soms kun je beter minder doen en daar in uitblinken dan veel doen en alles half. Focus is het allerbelangrijkste. Als je hier meer over wilt lezen, klik dan hier voor een artikel én super inspirerende TED talk over dit onderwerp.

Stap af van het ‘meisje zijn’

Misschien heb je het al eens vaker gehoord, maar er bestaat een belangrijk verschil hoe meisjes en jongens worden opgevoed in onze maatschappij. Waar jongens vaak worden getraind op leidinggevend gedrag, worden meisjes vaker beloond omdat ze slim, lief, en mooi zijn bijvoorbeeld en noemen we een meisje dat leidinggevende skills vertoont sneller bazig. Een eigenschap die niet wordt gewaardeerd. Dit is iets waar wij, succesvolle vrouwen, vanaf moeten stappen als we succesvoller willen worden. We hebben namelijk vaak de neiging om ‘aardig gevonden willen worden’, iets waarvoor we ons hele leven worden ‘beloond’. Zakelijk gezien kan ons dit echter in de weg zitten omdat we daardoor minder risico durven te nemen, bang zijn om dominant gevonden te worden, twijfelen over onze eigen capaciteiten en te bescheiden zijn. Bekijk voor jezelf welke opvattingen jou misschien wel belemmeren om te bereiken wat je wilt en haal deze uit je hoofd door ze op papier te zetten. Vul daarna je hoofd met tegenvattingen op deze opvattingen en ontwikkel nieuwe vaardigheden die hier lijnrecht tegenover staan.

Gebruik het woord ‘maar’

Je hebt vast heel je leven gehoord ‘geen ge-maar!’, al zegt Julia dat het gebruiken van dit woordje voor haar een heel handig trucje is om tot meer positieve opvattingen over haarzelf te komen. Aansluitend op het vorige punt, kun je het woordje ‘maar’ gebruiken telkens wanneer je een negatieve gedachte hebt over jezelf. Bijvoorbeeld, wanneer je denkt: ‘Ik weet niet hoe ik onze financiële vooruitzichten moet uitleggen aan autoriteitsfiguren….’ dan vul je dit aan met ‘maar…’. Door deze formulering dwing je jezelf niet te blijven hangen in je negatieve gedachte, maar door direct met een oplossing of motivatie te komen om het wél te doen.

Zijn-doen-hebben

Ook dit punt sluit heel erg aan op het artikel over het Happiness Advantage. We zijn vaak geneigd te denken volgens het systeem van hebben-doen-zijn, wat als volgt werkt: ‘Als ik geld (of wat dan ook) had, dan kon ik doen wat ik wilde, en dan zou ik gelukkig (of wat dan ook) zijn.’ Deze manier van denken herken je vast wel en waarschijnlijk maak je jezelf er ook regelmatig schuldig aan. Door dit om te buigen naar het systeem van zijn-doen-hebben, werk je als volgt: denk na over wat nodig is om de persoon te ‘zijn’ die je wilt zijn, en doe dan de dingen die zo iemand zou doen. Wacht niet af, maar begin gewoon, en de veranderingen zullen al doende ontstaan. Wat mij betreft een super goede filosofie om vaker toe te passen om daadwerkelijk je doelen te behalen en te zijn wie je wilt zijn. Het maken van een vision board kan je hier ook bij helpen.

100% verantwoordelijkheid nemen

Als mens zijn we snel geneigd om excuses te verzinnen voor dingen die niet lukken of waarover je ontevreden bent. Als je ruzie hebt met je vriend komt dat ‘omdat hij zo koppig is en niet schoonmaakt’, als je vindt dat je je vrienden te weinig ziet komt dat ‘omdat zij nooit contact met jou opnemen of omdat we het allemaal ook zo druk hebben’, en ook wanneer er in ons werk iets niet goed loopt neigen we snel naar excuses ‘Ja, maar mijn manager heeft het me onduidelijk uitgelegd’, of ‘ik heb ook zoveel taken dat ik het onmogelijk allemaal perfect kan doen’. Alleen door zo’n houding aan te nemen verandert er niets aan de situatie, anders dan dat je je nog meer ontevreden en chagrijnig zult voelen over alles. Door 100% zelf verantwoordelijkheid te nemen, ondanks het feit dat het in de praktijk zo is dat ook de ander verantwoordelijk is, kun je wél daadwerkelijk iets veranderen. Door zelf meer tijd te besteden voor je vrienden bijvoorbeeld, door ze zelf op te bellen voor een lunchafspraak. Door zelf uit te zoeken hoe je een bepaalde taak dan wél het best of meest efficiënt kunt uitvoeren of door het na te vragen wanneer het je niet compleet duidelijk is. Je zult zien dat dit veel bevredigender én efficiënter is dan je energie te besteden aan het wijzen naar een ander!

Achterin het boek en op www.juliapimsleur.com vind je bovendien verschillende oefeningen die je kunt doen om een echte powervrouw of million dolar woman te worden.

Je koopt Powervrouwen van Julia Pimsleur voor €21,99 op Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *