WORKING GIRL

BUSINESS SKILLS DIE JE NIET LEERT VAN JE STUDIE

Untitled

Na lang zwoegen heb je je scriptie eindelijk af. Je studie zit erop en je hebt het gevoel dat je de hele wereld aan kunt en klaar bent voor een glansrijke carrière. Dat is dan ook wel het beeld wat ze je schetsen bij de meeste business opleidingen en waar we allemaal – al weten we misschien beter – onbewust een beetje in zijn gaan geloven. Na een ontelbare hoeveelheid SWOT analyses en recommendations aan het top management van de grootste bedrijven te hebben geschreven voelen we ons klaar om ons mantelpakje bij Chanel of Armani op te gaan halen en direct de boardroom in te stappen.

Tuurlijk,we weten zelf ook wel dat dát niet compleet realistisch is en dat we toch – een paar maar – enkele stapjes lager op de ladder zullen moeten beginnen, maar wat we ons vaak niet beseffen is dat we de belangrijkste business skills niet leren in de collegebanken. De onderstaande business skills zijn minstens zo belangrijk als een gedegen kennis en je zult echt zelf actie moeten ondernemen om er goed in te worden om zo uiteindelijk veel meer succes te boeken in je carrière. En laat dan die designerpakken maar komen!

Netwerken
Netwerken wordt vaak genoemd als één van de allerbelangrijkste manieren om een fantastische carrière op te bouwen, zoals Keith Ferrazzi beschrijft in zijn boek Never Eat Alone. De vetste banen zijn ook het meest gewild en komen vaak niet eens op vacaturewebsites te staan. De managers/recruiters zoeken vaak allereerst binnen het bedrijf of hun eigen netwerk om de positie te vervullen. Hoe meer mensen jij kent, hoe meer en sneller je kansen zult krijgen voor je carrière. Daarnaast leer je ook nog eens waanzinnig veel van belangrijke en invloedrijke mensen in jouw business en dat pik je alleen op als je… juist, met ze in contact bent!

Zelfverzekerdheid
Het is misschien een klein beetje cliché, maar als jij niet in jezelf gelooft en dat ook uitstraalt; waarom zouden anderen dan wel in jou geloven? Neem als voorbeeld een vrouw die jij bewondert en bedenk je eens wat in haar jou zo aantrekt. Grote kans dat een groot gedeelte haar charisma is, de manier waarop je op je overkomt en niet eens zozeer wát ze precies allemaal doet. Probeer die trekjes te imiteren, je eigen te maken, om op die manier zelf ook zelfverzekerder te worden en over te komen. Vaak zijn dit hele simpele dingen zoals rechtop lopen, schouders naar achteren houden, mensen recht in de ogen te kijken wanneer je tegen ze spreekt, niet je eigen kennis in twijfel te trekken en je duidelijk comfortabel te voelen met jezelf. Je zult merken dat je je er zelf ook een stuk beter door gaat voelen!

Keihard werken
Wat ik persoonlijk lastig vond aan werken is dat je helemaal niet gewend bent aan het feit om dag in, dag uit de héle dag productief en keihard aan het werk te moeten zijn. Als iets je passie is gaat dit natuurlijk vanzelf, dus ik kan me ook heel goed voorstellen dat dit geen enkel probleem is wanneer je een eigen bedrijf start waar je vol voor wilt gaan. En ookal wil je ook vol voor je carrière gaan; het blijft soms lastig om tot in de late uurtjes door te werken terwijl al je vrienden lekker aan de wijntjes zitten op een terras. Tijdens je studie was je leven toch een stuk flexibeler en al werkte je toen ook hard, doordat je je werktijden zelf bepaalde vóelde het toch in ieder geval alsof je veel minder hoefde te doen.

Omgaan met kritiek
Tijdens je baan zul je véél en dagelijks kritiek te verduren krijgen. Iets wat je misschien helemaal niet zo gewend bent tijdens je studie, wellicht alleen tijdens het schrijven (lees: uitstellen) van je scriptie. Om hier op een goede manier mee om te gaan kan dan ook best lastig zijn en is iets wat je moet leren. De beste tip is om het vooral niet te persoonlijk op te vatten én, wanneer het constructieve kritiek is, het te accepteren en ermee aan de slag te gaan om zo weer beter te worden in je baan. Daarnaast, het feit dat een manager zoveel over je te zeggen heeft kan ons als independent ladies weleens tegen de borst stuiten. Not much to do about it, girl, behalve dan om ook dit te accepteren en je er niet te druk om te maken. Probeer vooral op een zo leuk mogelijke manier met je manager om te gaan, je deadlines te halen, en dan zal hij/zij je vanzelf wat meer ademruimte geven voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid

Leiding nemen & geven
Echt waar, ook op je werk geldt: neem initiatief! Tijdens college kwam je ermee weg om gewoon twee uur lang achterover te hangen en niets toe te voegen, bij je baan is het tijd om jezelf kenbaar te maken! Als je niemand vertelt over die goede ideeën die jij hebt over dat ene project, of wanneer je denkt dat je toch niets waardevols kunt toevoegen in een vergadering zullen mensen je niet opmerken en zul je nooit die promotie krijgen die je zo graag wilt. Daarnaast kan het soms ook heel lastig zijn om je niet té lief op te stellen, bijvoorbeeld naar stagiaires die ongeveer even oud zijn als jij – misschien zelfs wel ouder! -, maar als je dat niet ontwikkelt lopen ze zomaar over je heen terwijl jij erop wordt aangekeken door je manager als hierdoor taken niet op tijd gedaan worden. Speak up girl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *