WORKING GIRL

DAADKRACHTIGER OVERKOMEN IN 3 STAPPEN

Daadkrachtiger overkomen

Ben jij zo iemand die soms een echte twijfelkont en te eerlijk is? Dat je liever lang nadenkt en een antwoord geeft waar je echt achter staat dan zomaar snel iets te roepen? Het kan zijn dat je daardoor niet altijd zo daadkrachtig overkomt als je misschien zou willen. Hieronder delen we 3 gouden tips om daadkrachtiger over te komen.

Snelle beslissingen nemen

Ben jij zo’n iemand die eindeloos besluiteloos naar de menukaart in een restaurant kan kijken om op het moment suprême, wanneer iedereen inclusief de ober verwachtingsvol naar je kijkt zegt: oh nee, doe tóch maar het andere! Probeer jezelf gewoon te trainen om dit soort kleine beslissingen sneller te nemen, zeker wanneer je in professioneel gezelschap bent. Het is namelijk echt niet zo dat je nog dagenlang spijt zult hebben van een niet optimale beslissing maar je maakt wel een groot verschil qua hoe daadkrachtig je overkomt. Ik heb eens gehoord dat een sollicitatieronde van een groot bedrijf een dergelijke test had; hoe snel een kandidaat een keuze maakte in een bepaald restaurant.

Wijd niet teveel uit

Soms heb je de neiging om teveel te gaan praten wanneer je een beetje onzeker bent. Maar wanneer je een standpunt maakt, is het beter dat je daar gewoon bij blijft en er niet bij voorbaat al teveel over gaat uitweiden en/of uitleggen. Vaak zijn we snel geneigd om ons te gaan verontschuldigen voor een bepaald standpunt of bijvoorbeeld voor het feit dat we nú iets gedaan moeten hebben. Door hier verder over door te praten ontkracht je je standpunt enorm. Dit is dan ook echt de allerbelangrijkste tip, wacht gewoon totdat degene met wie je in gesprek bent reageert op jouw gemaakte punt, daarna kun je eventueel iets uitweiden. Bijvoorbeeld: je hebt een sollicitatiegesprek en je wordt voor het blok gezet terwijl jij nu nog geen beslissing wilt nemen. Snel heb je de neiging om eindeloos te gaan uitleggen waarom niet, waardoor het al snel overkomt alsof je het zelf ook vreemd vindt dat je nu nog geen beslissing wilt nemen. Anders zou je immers niet zoveel moeite doen om het uit te leggen. Maak een standpunt en blijf erbij, wijd er niet over uit. This is it, period.

Ban het woord ‘denk ik’

Grote kans dat je veel standpunten afsluit met ‘denk ik’, of ‘geloof ik’. Hiermee ontkracht je eigenlijk direct het standpunt of de mening die je daarvoor hebt gemaakt. Waarschijnlijk doe je dit uit bescheidenheid en niet eens zozeer uit onzekerheid: je weet het immers oprecht niet 100% zeker en daarom ben je daar gewoon eerlijk over. Laat dit in het vervolg toch vaker lekker aan anderen over: als zij twijfelen aan wat jij zegt, zullen ze daar heus zelf wel mee komen. Let er maar eens op: alle mensen die jij daadkrachtig over vindt komen, zullen vaak standpunten maken die ze zelf niet eens 100% zeker weten, toch brengen ze het altijd alsof ze het die ochtend nog in de krant hebben gelezen. Dat is hun kracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *