WORKING GIRL

EEN FRISSE EERSTE WERKDAG NA JE VAKANTIE

Een frisse start na de vakantie

De eerste werkdag na je vakantie: grote kans dat je nog niet écht zin hebt in de realiteit van ‘het echte leven’. Ook een grote kans dat je op vakantie een lijst met goede voornemens voor de komende tijd gemaakt hebt die in één klap weggeveegd worden na je eerste stressdag terug op kantoor. Niet echt de bedoeling dat je lekkere ontspannen vakantiegevoel direct alweer teniet gedaan wordt, natuurlijk! Met de onderstaande tips overleef je je eerste werkdag na een vakantie niet alleen, maar zorg je ook voor weer een lekker frisse start.

Ga niet direct aan de slag

Kom bij voorkeur niet thuis op de zondag voordat je weer aan het werk moet. En als je voor jezelf werkt; stort je niet direct op de – ongetwijfeld – berg werk die je hebt liggen. Gun jezelf de kans om bij te komen van de reis en vooral ook om na te genieten. ‘s Avonds met een rood wijntje in de tuin bijvoorbeeld. Of een etentje met familie om de vakantieverhalen en -foto’s te vertellen. Zo voelt het nét iets minder alsof je direct alweer aan de slag moet en je zult ook merken dat je er minder tegenop zult zien.

Maak het niet te zwaar voor jezelf

Maak je eerste dag na de vakantie vooral niet te zwaar voor jezelf. Laat als het even kan je Out of office nog een dagje langer aan staan en werk je rustig door je e-mail heen. Ga ook niet te laat naar huis; de rest van de week kun je wel weer langere uren maken als dat nodig is, maar de eerste dag is ook nog een beetje om na te genieten van je vakantie. Zo voorkom je dat je het voel hebt dat je er ‘direct weer middenin zit’.

Bedenk praktische stappen

Als je dingen anders wilt gaan doen en echt met een frisse start wilt beginnen, dan is het belangrijk om ook concreet te maken hoe je dat dan gaat aanpakken. Wil je georganiseerder zijn? Dan kun je als praktische stap bijvoorbeeld zeggen dat je één centraal lijstje bijhoudt met je to-do’s in plaats van ze overal en nergens op te schrijven om ze vervolgens kwijt te raken of te vergeten. Op deze manier maak je je voornemens minder vaag en weet je bovendien wat je precies anders wilt gaan doen om ze ook echt te realiseren. Waardoor je je ook nog eens beter gaat voelen.

Houd vast aan vakantiegewoontes

Vaak leef je op vakantie heel anders dan thuis. Doordat je geen of slecht internet hebt zit je veel minder op je telefoon, heb je meer ‘echte’ gesprekken tijdens het eten en kijk je eigenlijk geen televisie. Ook ben je over het algemeen meer buiten. Kortom; je hebt het gevoel dat je dagen veel langer duren en de buitenlucht doet je bovendien ook goed. Wanneer je, eenmaal thuis, direct weer achter je computer/tv kruipt, zul je ook een enorm contrast met de vakantie merken. Door dit niet te doen en bijvoorbeeld ‘s avonds nog een terrasje te pakken (in het zeldzame geval dat het weer dat toelaat deze zomer) of door een wandelingetje te maken, houd je je vakantiegevoel een stuk langer vast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *