BOOK CLUB, LIFESTYLE

In charge van je financiën: De Financiële Detox

de-financiele-detox-boek-review

Hoe zeer ik ook een planner ben, financiën zijn niet mijn sterkste punt. Niet dat ik altijd rood sta of mijn zaakjes niet op orde heb; ik ben er gewoon niet pro-actief in. Laks misschien zelfs, als je de woorden van mijn vriend wilt geloven. Dat kan kloppen, af en toe; ik vind het fijn dat ik altijd kan rondkomen, maar ik ben niet bovenmatig met geld bezig en hoeveel er op mijn rekening staat. Het boek ‘De financiële detox’ van mijn collega’s van How 2 Spend It is dan misschien zo gek nog niet om eens te proberen. Goed, ik ging dus aan de slag.

Allereerst vind ik het heerlijk dat Joëlla en Nathalie zo gezellig schrijven over geld. Want geld is vaak niet zo’n heel gezellig onderwerp en, zoals de meiden meerdere keren benoemen in hun boek, niet zelden de oorzaak van grote ruzies in relaties en tussen familieleden en vrienden. Zonde! Want het kan zo leuk zijn. Ook wanneer jij niet het type bent dat als een banker haar rekening 6 keer per dag opent en verslaafd is aan de app op haar telefoon (hello, speaking with!) kun je er namelijk lol in krijgen om meer inzicht in je financiële situatie te krijgen en een plan op te zetten. Niet lukraak wat geld overmaken naar je spaarrekening wanneer je dat wilt, of direct die vakantie van je dromen boeken, maar er bewust mee bezig zijn. Best eens goed.

Welk geldtype ben jij?

Maar ook als jij wél die banker bent heb je iets aan het boek. Beginnend met de uitleg over de verschillende geldtypes. Zo leer je types als mij begrijpen en leren wij omgaan met situaties waarin mensen verschillend reageren op het onderwerp ‘geld’. Dat het best een uitkomst kan zijn, licht Joëlla zelf toe door te vertellen over haar en haar vriend. Waar zij soms extreem zuinig kan zijn en drie keer kan nadenken over bijvoorbeeld het kopen van een dure avocado in de supermarkt, kwam haar vriend regelmatig thuis met tassen vol lekkers. Wat vervolgens zorgde voor frictie. Wanneer je de relatie met geld van de ander leert begrijpen, kun je bepaalde reacties vaak beter begrijpen en plaatsen en worden ruzies en irritaties overbodig.

In charge zijn van je financiën

Anyway, aan de hand van een 6 weken durende detox leer je jouw relatie met geld beter begrijpen, breng je je financiën in kaart en stel je bovendien een doel én een plan op om je dromen te realiseren. Het doel van Joëlla en Nathalie is dat je je nooit meer gestresst of beschaamd hoeft te voelen rondom je financiën, omdat je precies weet hoe je ervoor staat en rekening houdt met onverwachte uitgaven en situaties. Een fijn gevoel! Want eigenlijk is dat natuurlijk hartstikke onnodig! Óók wanneer je financiële situatie momenteel niet zo rooskleurig is, of wanneer jij niet zo goed met geld om kan gaan, is dat absoluut niet iets om je voor te schamen! Er zijn zoveel mensen die hetzelfde hebben, waarschijnlijk meer in jouw omgeving dan je zelf denkt. Dat neemt niet weg dat het goed is om dit onder ogen te zien en erover te praten met de mensen om je heen. Zij kunnen je helpen en steunen met actie ondernemen en om dit vol te houden.

Voor het eerst voelde ik me écht gemotiveerd om actiever om te gaan met mijn geld en bankrekening en heb ik bovendien zin om dit door te zetten. Het is namelijk waar wat de meiden zeggen; het geeft je zoveel rust om hier bovenop te zitten! Ook wanneer je in principe genoeg geld hebt en geen problemen hebt is het een fijn idee om een buffertje op te bouwen, niet onnodig veel geld uit te geven en om concrete doelen te hebben! Daarnaast zette het me ook aan het denken over zaken zoals mijn pensioen en de financiële consequenties van veranderingen in je leven zoals ondernemen of samenwonen. Een perfect projectje voor een frisse afsluiter van het eerste kwartaal van 2017 dus!

You can absolutely do this, girlboss!

Je bestelt De Financiële detox van Joëlla Opraus en Nathalie van Wingerden op Bol.com voor €19,99. (Of het e-book voor €13,99)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *