WORKING GIRL

De onbesproken regels van werken bij een corporate

Onbesproken regels werken bij corporate
Foto: Brooke Testoni

Werken bij een corporate is fun: je werkt bij een bekend bedrijf, met een grote groep (gezellige) mensen en hebt het gevoel dat je midden in het leven staat. “Hier gebeurt het!” – lijkt iedereen om je heen te schreeuwen en op verjaardagen vertel je dan ook graag en met trots over het bedrijf waar je werkt. Ja, we zijn dol op jullie, L’Oréal’s, Bol.com’s, en Philip’s van deze wereld. En ja, dit wereldje kent z’n eigen (onbesproken) regels. Cheer als je ze herkent!

Flex werken is niet écht flex werken

Een beetje moderne corporate doet aan ‘het nieuwe werken’ en biedt je dus de mogelijkheid om zo nu en dan lekker vanuit huis of een koffietentje aan het werk te gaan. Later binnenkomen en langer doorgaan of juist vroeg beginnen en ook wat vroeger naar huis? Dankzij het nieuwe werken kan het: een goede work-life balance staat immers voorop. Maar zeg eens eerlijk; zitten al je collega’s niet allemaal al rond 8 uur achter hun bureau om er pas na 6’en een keer achter vandaan te komen? Flex werken is een hip labeltje, maar in de praktijk voel je eigenlijk iedere dag de druk om gewoon standaard dagen te maken. Want ken jij al een collega die ‘s middags inderdaad even een rondje gaat hardlopen of even naar de kapper gaat? Wij niet…

Je gaat niet eerder naar huis dan de ‘baas’

Het lijkt alsof niemand vertrekt tot dat de manager naar huis gaat, wat vaak ver na half 7 is. De werkuren zijn heel anders dan je in eerste instantie gedacht had en ook anders dan de officiële werkuren. Zelfs wanneer je vroeg begint, blijf je tot laat zitten. Niemand ziet jou namelijk binnenkomen, maar iedereen ziet je wél vroeg vertrekken. Omdat je bang bent voor reputatieverlies; bestempeld te worden als lui of niet ambitieus, blijf je ook maar zitten. Zelfs wanneer je al een super productieve dag achter de rug hebt. Je vraagt je af waar je eigenlijk mee bezig bent, maar toch voelt het niet goed om vroeger naar huis te gaan.

De “Je mag altijd bij me binnenlopen”-regel

De general manager of zelfs de CEO roepen vol enthousiasme dat je altijd bij ze mag aankloppen en dat ze wat dat betreft een organisatie zijn zonder al te veel hiërarchie. Ja, zo kennen we er nog een paar. Ondertussen lopen ze nog steeds langs je heen alsof je lucht bent, en wanneer je dan een keer de moed verzamelt om ze aan te spreken hebben ze het druk-druk-druk en vraag je je naderhand af waar jullie ‘gesprek’ van zojuist nu eigenlijk over ging. We zeggen niet dat het nooit gebeurt, maar over het algemeen is dit een regel die haast nooit écht lijkt te gelden.

Wanneer je op vakantie kunt

Nog zo’n leuke als flexwerken is het opnemen van vakantie. Vakantie is immers net zo belangrijk als werken; work hard play hard. Voldoende ontspanning leidt tot blije en gezonde werknemers en daarom vindt het bedrijf waar je werkt het maar wat belangrijk dat je genoeg vakantiedagen opneemt. Fijn! Tot je je vakantieuren indient en op het matje geroepen wordt bij je manager. Want; zomaar twee (laat staan drie!!) weken vakantie opnemen buiten het hoogseizoen; wat denk je wel niet?! Het bedrijf blijkt ineens de ongeschreven regel te hebben dat je in principe alleen binnen een bepaalde periode voor langere tijd achter elkaar op vakantie mag. Je kunt het wel schudden, of je verliest direct alle good will bij je manager. Wij millennials staan al bekend om het feit dat we ons snel ‘gevangen’ voelen op de werkvloer en deze verrassing is dan ook een zeer, zéér onaangename! Je hebt zin om direct ontslag te nemen!

Alles draait om je koffiedates

Een beetje corporate heeft zijn eigen koffiebar, mét barrista die in een handomdraai de heerlijkste latte macchiato’s en espresso’s voor je zet. Om even te ontsnappen aan je werkdag of juist om te brainstormen in een wat meer ontspannen omgeving. Maar wat de koffiebar éigenlijk is, is een onofficiële ontmoetingsplek om te netwerken binnen het bedrijf, je ideeën nonchalant te droppen bij de juiste persoon en jezelf te laten zien. Je volgende promotie start in de koffiebar, zou gemakkelijk jullie slogan kunnen zijn. Alles draait dus om regelmatige koffiedates met de juiste personen en je aan zien te sluiten bij de juiste groepjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *