LEADING LADIES, WORKING GIRL

LEADING LADY: WAT WE KUNNEN LEREN UIT ANNA NOOSHIN’S ON TOP

Anna Nooshin

Anna Nooshin vind ik persoonlijk één van de meest inspirerende Nederlandse vrouwen van dit moment. Vanuit niets een enorme website als NSMBL neerzetten, hier duidelijk keihard voor werken, en daarnaast ook nog eens enorm grappig en goedgekleed zijn. Bovendien inspireert het me mateloos hoe zij zichzelf als merk heeft weten te positioneren. Toen ze afgelopen jaar haar eerste boek uitbracht, On Top, moest ik hem dan ook hebben. Nu begin juni haar tweede boek zal verschijnen leek dit me een mooi moment om de belangrijkste carrière- en levenslessen uit On Top in de spotlights te zetten.

Piek niet te vroeg
Anna noemt dit haar meest waardevolle tip aan meisjes die hetzelfde willen bereiken als haar. Maak je vooral niet druk over het feit of je populair bent op de middelbare school, of je wel de juiste kleding draagt en ‘erbij hoort’. Bij velen wordt dit namelijk snel vergane glorie en zij zitten rond hun dertigste met een dik lichaam en 3 kinderen op de bank van een huurhuis. Niets mis mee natuurlijk, maar je populariteit op de middelbare school of tijdens je studie zegt niets over je succes later! Sterker nog; zorg ervoor je dat je later piekt, daar heb je veel meer aan. Sterker nog: leiders volgen immers niet, en dat is nou juist precies datgene wat je zogenaamd moet doen om ‘erbij te horen’.

Ga ervoor en geef niet op
Anna Nooshin solliciteerde niet ‘gewoon’ op de functie van haar dromen – althans, dat dacht ze destijds. Nee, ze haalde letterlijk alles uit de kast om die functie maar te bemachtigen, tot het inhuren van een cameraman aan toe. Uiteindelijk werd ze afgewezen, met als reden dat ze te ambitieus was en wellicht beter voor zichzelf kon beginnen. Een les waar ze naar heeft geluisterd en NSMBL uit voortkwam. Zelf zegt ze: “Soms realiseer je je door een waslijst aan mislukte carrières hoe graag je die kansen echt wilt krijgen.”

Ga reizen
Misschien vind ik dit wel de belangrijkste levensles uit het hele boek. Reizen brengt je zoveel meer dan alleen het zien van andere plekken en culturen. Je komt jezelf vaak keihard tegen, moet je redden in hartstikke oncomfortabele en primitieve situaties en hebt constant te maken met andere culturen en gebruiken. Tijdens zo’n reis heb je echt de tijd én de afstand van je huidige leven om na te denken over wie je bent, wie je wilt zijn en wat + hoe je dat gaat bereiken. Ga netals Anna op (wereld)reis, backpackend het liefst, slapend in hostels en kom jezelf lekker tegen. Just do it.

Focus & werk hard
Maandenlang werkte Anna van 9 tot 5 bij een internetbedrijf waarna ze van 7 tot 2 uur ‘s nachts aan NSMBL werkte. Ze mailde fotografen, filmmakers en bloggers over samenwerkingen in ruil voor naamsbekendheid en wist zo altijd de leukste content te realiseren voor haar website zonder veel geld uit te geven aan marketing. Ze bemoeide zich met alle kleine details en luisterde aandachtig naar de mening van haar eerste lezers en paste zo nodig haar artikelen aan.

Bouw een goed netwerk op
Ze schrijft al in haar boek: het gaat erom wie je kent. Je moet dingen niet helemaal zelf willen doen, zegt ze, behalve dat het arrogant is, is het ook zakelijk gezien geen slimme zet. Je hebt er meer aan dan je ‘concullega’s’ als concurrenten te behandelen. Daarnaast zegt ze: besef dat iedereen altijd benaderbaar is, zelfs ‘beroemde’ mensen of mensen van wie je denkt dat ze toch nooit reageren. Een interessante les, omdat bij veel van ons dit soort gedachten toch vaak stiekem wel door het hoofd schieten.

Brand jezelf
Vanaf het allereerste begin heeft Anna zichzelf gepositioneerd als gezicht van NSMBL. Inmiddels heeft ze een mega persoonlijk Instagram-account, is ze lifestyle deskundige bij RTL-boulevard en een succesvol eigen YouTube kanaal. Iets wat allemaal voortgekomen is uit slimme self-marketing. Zorg ervoor dat je niet teveel op de achtergrond verdwijnt, speak up en be out there!

Wees je eigen rolmodel
Eén van de mooiste lessen uit On Top is misschien nog wel wanneer Anna Nooshin zegt: “Besef wel, dat elke keer wanneer je naar iemand opkijkt, je jezelf onbewust klein houdt.” Met jezelf concurreren in plaats van tegen anderen is het leukste wat er is.

Je bestelt On Top van Anna Nooshin hier.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *