LEADING LADIES, WORKING GIRL

4 Dingen die we kunnen leren van Jeanine Hennis-Plasschaert

wat-kun-je-leren-van-jeanine-hennis-plasschaert

De eerste vrouwelijke minister van defensie; wat een stoere chick moet je dan zijn? Als vrouw in een mannenbolwerk, dagelijks met je hakken en panty tussen de mariniers staan en niet te beroerd zijn om af en toe te tussen mortiervuur te lopen in bijvoorbeeld Syrië. Nu wordt er gefluisterd dat ze wellicht de minister van Buitenlandse Zaken zal worden – wederom de eerste vrouwelijke. Dat het leven als minister van Defensie niet saai is, kunnen we denk ik wel raden. Maar daarnaast kunnen we ook aardig wat leren van miss krijgsmacht herself!

Ze pakt kansen

Wat opvallend is aan Jeanine, is dat ze een aantal onverwachte carrièreswitches heeft gemaakt. Zo liep ze op haar 23e stage bij de Europese Commissie, ging naar Letland toen die kans zich voordeed om te kijken hoe zij zich losworstelden van de Sovjet-unie, ging vervolgens als consultant bij KPMG aan de slag, en solliciteerde in een opwelling voor de functie van politiek-assistent van de Amsterdamse wethouder van de VVD. Kortom; ze laat zich niet altijd alleen leiden door een uitgestippeld carrièrepad, maar pakt en herkent ook kansen wanneer ze zich voordoen.

Thuis is thuis, werk is werk

De balans tussen werk en privé is behoorlijk zoek wanneer je minister bent, afgaande op de verhalen van Jeanine. Iets waar veel van ons regelmatig mee kunnen worstelen, of zelfs schuldig over kunnen voelen. Jeanine is daar heel duidelijk in; doordeweeks werkt ze en is ze dus op haar kantoor. Ze wijdt zich dan volledig aan haar werk en blijft dus ook in Den Haag. Of ze is natuurlijk op dienstreis. De voorbereiding voor de volgende dag, zakelijke etentjes in de avond; focus is focus en die heeft ze het best wanneer ze niet thuis is. Maar áls ze dan thuis is, op zondag meestal, dan is ze ook echt thuis en is ze er voor haar man en stiefzoon. Wandelen door het park, ontspannen en lekker eten; momenten die ze, zoals ze zelf zegt, koestert. Wat we hiervan kunnen leren zijn denk ik twee dingen: 1) focus op hetgeen waarmee je bezig bent en je daar niet schuldig over voelen, en 2) tevredenheid met een situatie is ook balans, dat hoeft niet per sé een X aantal uur per dag werken/thuis zijn te betekenen!

Je moet op je bek kunnen gaan

In haar eigen woorden: “Als politicus moet je een keer goed op je gezicht kunnen gaan, dat hoort bij je verdere ontwikkeling. Dat is soms pijnlijk en jammer. Als je onderuitgaat en je komt weer overeind, dan is dat goed nieuws. Angst is een slechte raadgever. Je moet niet bang zijn om af te gaan of een keer te falen. Het is een mooie test.” (AD, 2017) Zo is het wel; als je niet durft te falen betekent het vaak dat je niet uit je comfort zone komt en niet zulke grote (leer)stappen maakt als dat je zou kunnen. Durf het soms te doen! Bovendien leer je er enorm veel van!

Wees eerlijk

Als Jeanine ergens om geroemd wordt dan is het haar eerlijkheid. Toen ze als VVD-parlementariër in 2011 tégen en motie moest stemmen die een einde wilde maken aan weigerambtenaren, ging dat enorm in tegen alles waar zij voor stond. Ze maakte zich namelijk al jaren hard voor o.a. internationale homorechten en weigerambtenaren zijn natuurlijk ambtenaren die weigeren om bijvoorbeeld een homostel te trouwen. Goed, ze accepteerde dat het er soms bij hoort om concessies te doen om zo uiteindelijk meer te bereiken, máár ze was tegelijkertijd heel open over dat de VVD dus inderdaad tegen zijn eigen principes in gaat om iets voor elkaar te krijgen. Deze lijn zette ze door tijdens haar periode als minister van Defensie toen ze problemen aan het licht bracht die normaal gesproken in de doofpot gestopt zouden worden. Waarom? “Het komt toch wel een keer uit”, zei ze. En zo is het natuurlijk wel, met alles in je werk en leven. Dus uiteindelijk kun je misschien maar beter vanaf het begin helemaal eerlijk en transparant zijn, zelfs in een sfeer als de politiek waar dit helemaal niet zo vanzelfsprekend is als we eigenlijk zouden hopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *