FASHION, LOOKS, SOLLICITEREN, WORKING GIRL

5X PERFECTE OUTFITS VOOR JE SOLLICITATIEGESPREK

outfit sollicitatiegesprek

Wat je draagt naar je sollicitiegesprek is natuurlijk sterk afhankelijk van het soort baan waarvoor je solliciteert. Is het een heel corporate baan, bijvoorbeeld in finance? Dan moet je er formeler uitzien dan wanneer je voor een meer low-key of creatieve baan solliciteert. Dat zijn dingen die we, denk ik, allemaal wel weten. Maar daartussen zitten veel verschillende banen die kleine nuance-verschillen vragen in je outfit. Vandaar vandaag een kleine guide om je wat stress te ontnemen voor je gesprek, je hebt al genoeg om je druk over te maken immers! Bovendien, wanneer jij je fijn en zelfverzekerd voelt in de outfit waarin je solliciteert zul je dit sowieso ook uitstralen naar de recruiter toe, wat uiteraard een heel positief punt is!

Een creatieve baan
Bijvoorbeeld grafisch designer, schrijver, content creator, editor

Houd je look een beetje low-key en ga vooral niet opvallend doen met grote accesoires. Kies voor een mooi jasje, een simpel truitje over overhemd eronder, een zwarte broek of donkere jeans en niet te opvallende schoenen. Een paar mooie loafers of pumps met gesloten neus zijn de beste keuze.

 photo glamradar_zpsxpzlxvym.jpg

Een fashion baan
Bijvoorbeeld inkoper, editor bij een modetijdschrift, stylist, merchandiser, designer

Je look moet fashion uitstralen maar wel representatief zijn. Je gaat immers op sollicitatiegesprek en niet naar Fashion Week. Kies voor een mooie pantalon of (zwarte) leren broek met bijvoorbeeld een crispy wit overhemd en een prachtige jas. Houd het lekker minimalistisch en kies voor simpele stukken van hoge kwaliteit. Vooral je accesoires zijn belangrijk: kies voor een on fleek tas, een paar mooie en ‘eigen’ sieraden en een paar goede schoenen. Kortom: houd het rustig , niet té trendy en vooral getuigen van goede smaak. Stijlvol in plaats van trendy dus.

 photo fashion job_zpsld6trkpd.jpg

Een corporate, client-based baan
Bijvoorbeeld sales vertegenwoordiger, advocaat, PR van een ‘statig bedrijf’, makelaar, sales medewerker

Wanneer je in je baan veel contact zult hebben met klanten, zul je er dagelijks meer representatief uit moeten zien dan je collega’s die hier niet mee te maken hebben. Toch hoef je niet altijd strak in pak te gaan en ook tijdens je sollicitatie hoeft dit niet per sé. Laat zien dat je representatief maar ook benaderbaar bent door bijvoorbeeld een mooi gesneden, klassiek jurkje te dragen met daaroverheen een jasje. Qua schoenen ga je het best voor iets klassieks met hak en gesloten neus, in het zwart. Idealiter deze.

 photo memorandum4_zpsnx5kjrze.jpg

Een finance of consultancy baan
Bijvoorbeeld bankmedewerker, financial manager, (strategy) consultant, accountant, trader

Voor dit sollicitatiegesprek moet je echt kiezen voor een (broek)pak. Persoonlijk vinden wij een broekpak wat stoerder dan een mantelpakje, al kun je er met een kokerrok natuurlijk wel fantastisch uitzien. Een broek geeft je echter nét even wat meer de uitstraling van een doorpakker, naar ons idee. Deze look hoeft echter zeker niet saai te zijn! Kies voor een mooi gesneden pak dat je als gegoten en mooi aangesloten zit in mooi donkerblauw of zwart. Een paar (lak)leren herenschoentjes of loafers eronder geeft het net even een andere twist dan wanneer je er standaard pumps onder draagt. Ook bij het blousje dat je eronder draagt kun je voor een klein, leuk detail kiezen.

 photo emma watson_zpsfmytgv2t.jpg

Een marketing-gebaseerd bedrijf of start-up
Bijvoorbeeld product manager, ICT, PR

Aangezien je waarschijnlijk tussen veel jonge mensen zult gaan werken is het zeker niet nodig om strak in pak te gaan. Je wilt namelijk niet van de oude garde lijken in een bedrijf vol hipsters 😉 Toch wil je er natuurlijk wel representatief uitzien. Dit doe je door te kiezen voor een leuk blousje (mag met print!) of mooi t-shirtje met v-hals (liefst van linnen) met daarop een jasje. Het jasje hoeft zeker niet een standaard pak-jasje te zijn, maar kan bijvoorbeeld heel goed een mooie lichtblauwe tweed-variant van de Zara zijn om maar eens iets te noemen. Daaronder draag je een mooie, donkere spijkerbroek of een zwarte broek. Qua schoenen zijn er veel opties. In sommige bedrijven zou je zelfs prima op je sneakers kunnen komen, maar we raden je aan om in dit geval voor veilig te kiezen en te gaan voor een paar mooie laarsjes of pumps met dichte neus.

 photo pinterest5_zpshh72mbvl.jpg

Foto’s van The Glamradar, Memorandum, Pinterest

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *