WORKING GIRL

5 Manieren om te rocken als een beginnende manager

Succes als beginnende manager

Naast je eerste werkdagen bij je allereerste baan is er in je loopbaan waarschijnlijk geen periode zo spannend als wanneer je voor het eerst een manager wordt. Waarschijnlijk heb je al wat ervaring opgedaan door het managen van bijvoorbeeld een stagiaire, maar om ineens verantwoordelijk te zijn voor een (klein) team is toch wel wat anders. Hoe begin je jouw functie als manager zo goed mogelijk?

Luister naar je mensen, maar sta boven ze

Het moeilijkste om aan te wennen is waarschijnlijk het feit dat de mensen in je team hiërarchisch gezien onder jou staan. Misschien vind je dit niet leuk en wil je geen top down manager zijn, en dat is opzich een heel goede eigenschap. Luisteren naar de mensen in je team is enorm belangrijk, want alleen met een goede sfeer in je team en met teamleden die jou respecteren zullen jullie de resultaten boeken die je wilt. Respect betekent overigens wel dat je ook niet over je heen moet laten lopen als nieuwe manager.

Niet alleen jij, maar ook de mensen om je heen zullen er waarschijnlijk aan moeten wennen dat je nu een manager bent en misschien wel boven ze staat. Collega’s waarmee je eerst vriendschappelijk omging en graag mee klaagde over de hoeveelheid werk of jullie managers, zul je nu voorzichtiger mee moeten omgaan. Geef ze daarom een beetje ruimte, zonder afstandelijk te worden. Dring jezelf niet op en voel je niet beledigd wanneer je niet altijd meer mee gevraagd wordt voor teamuitjes. Je bent nu immers de manager, en soms is het fijn om openlijk over werk te kunnen praten onder dat er een manager bij zit. Probeer dus relaxed te zijn, maar laat wel duidelijk merken wat je grenzen zijn. Jij bent uiteindelijk verantwoordelijk en degene die aangesproken zult worden op de resultaten, dus moet je je hier ook naar gedragen.

Stel vanaf dag 1 verwachtingen

Daarop inhakend, is het belangrijk om vanaf de allereerste dag bepaalde verwachtingen te scheppen over wat mensen van jou als manager kunnen verwachten. Ookal ben je nog een beetje onzeker in je nieuwe rol; probeer om dit niet al te veel te laten blijken. Bedenk wat jij zelf in een manager zoekt: iemand die vastberaden is en het team kan leiden. Om leiding te geven moet je die leiding ook nemen.

Bedenk wat je zelf niet en wel fijn vond aan de managers die je zelf gehad hebt. Bijvoorbeeld late feedback waar je bovendien weinig mee kunt: “het is gewoon niet mooi” is niet iets waar jouw medewerker mee verder kan. Zeg dus wat je wel mooi vindt en neem ook de tijd om die feedback te geven. Ookal zul je het razend druk hebben in je nieuwe rol; jouw team kan niet – of inefficiënt – verder wanneer ze constant op jou moeten wachten voor goedkeuring, feedback of informatie. Stel bijvoorbeeld duidelijke richtlijnen op; éénmaal per week hebben jullie een overleg waarin je bepaalde informatie van het team verwacht en waarin er ook de ruimte is voor het krijgen van feedback en go’s. En denk bijvoorbeeld ook aan richtlijnen als in welk tijdsbestek je team antwoord op e-mails mag verwachten of op dingen die op jouw bureau worden gelegd. Wanneer je daar vanaf het begin af aan duidelijk over bent – en je zelf ook houdt aan deze regels – weet je team waar het aan toe is en kunnen ook zij optimaal presteren.

Besteed zoveel mogelijk uit

In je eentje ga je het niet redden; dáárom ben je nu ook manager van een team. Een team waarbij jij je zoveel mogelijk moet focussen op het nemen van belangrijke besluiten. Delegeer daarom zoveel mogelijk, wanneer het kan. Als je veel zelf wilt doen, omdat je bijvoorbeeld perfectionistisch bent of denkt het zelf beter te kunnen zul je juist tegen problemen aanlopen. Tijdsdruk en stress waardoor je je échte werk minder goed kunt doen. Respecteer dat ieder mens een andere kijk heeft op dingen en dat anderen bepaalde taken dus inderdaad anders aanpakken dan jij waarschijnlijk zou doen. Accepteer dat en geef enkel bijvoorbeeld tips over hoe ze het nog beter kunnen doen. Dit geeft jou wat ademruimte en focus en bovendien geeft het vertrouwen naar je team toe door ze verantwoordelijkheid te geven en gunnen. Sylvana, die 8 jaar lang het MET-gala plande, zegt dat dit het geheim van haar succes is.

Gun jezelf tijd om te leren, en zoek een mentor

Je gaat niet vanaf dag één een rockstar zijn in je nieuwe functie. Anders hadden ze je beter direct kunnen promoten naar een nog hogere positie. Gun jezelf dus de t ijd om te leren, maar zorg er wel voor dat dit zo min mogelijk ten koste gaat van anderen. Zolang je blijft luisteren naar je team en er voor hen bent, zullen zij je de ruimte en tijd gunnen om beter te worden in je nieuwe rol. Daarbij: zorg dat je een mentor vindt – dit kan binnen je bedrijf zijn, of daarbuiten. Het voordeel van iemand binnen je bedrijf is dat hij of zij de organisatie kent en wellicht bepaalde problemen herkent en je daarbij kan helpen.

Blijf focussen op het grote plaatje

Het is gemakkelijk je te verliezen in de kleine details, maar daarmee kom je over het algemeen niet verder. Sterker nog; er is een grote kans dat wanneer je gaat zitten micro-managen, je team binnen de korste keren knettergek van je wordt. Niet de bedoeling, want van je team hangt immers een groot deel van jouw succes af. Zorg dat je het grote plaatje in het vizier houdt en dat alles waarmee jullie bezig zijn daarbinnen past. In het boek “Babe you got this” vertelt een manager van Booking.com hoe zij iedere dag stil staat bij het feit of de dingen die zij voor die dag op de planning heeft staan bijdragen de plannen die ze heeft voor die maand/het kwartaal/of dat jaar. Zo blijf je gefocust en zorg je ervoor dat je ook daadwerkelijk dingen bereikt, in plaats van simpelweg de boel draaiende te houden.

Meer vragen of ideeën? Laat het weten bij de comments! Samen helpen we elkaar, immers. You rock, girlboss!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *