LIFESTYLE, SEXY SCIENCE

UITSTELGEDRAG? EEN POSITIEVE EIGENSCHAP!

Uitstelgedrag? Een positieve eigenschap!

Ben jij zo’n persoon die alles maar blijft uitstellen tot het laatste moment? Dan is dit waarschijnlijk niet één van de eigenschappen die je opnoemt wanneer een recruiter je tijdens een sollicitatiegesprek vraagt om je positieve eigenschappen. Misschien dat je dat na deze TED talk van Adam Grant zult heroverwegen. Hij analyseerde de karaktereigenschappen van zogenaamde ‘originals’ en kwam achter een nogal verrassend resultaat. Je verwacht misschien dat ze bijzonder efficiënt werken en direct met ideeën aan de slag gaan. Dat is niet helemaal waar. Wat het wel is en wat je zelf kunt doen om je inner original te versterken? Je leest het hier!

Het zijn uitstellers

Uitstelgedrag heeft alleen zin wanneer je je al wel hebt verdiept in de taak die je moet doen. Op die manier ben je onderbewust al bezig met de taak en denk je er af en toe aan, waardoor je jezelf dus eigenlijk meer tijd geeft om tot een goede uitvoering van die taak te komen, en dus ook tot meer creatieve ideeën rondom de taak. Wanneer je ervoor kiest om de taak direct te doen, ontneem je jezelf als het ware deze tijd van evaluatie, waardoor je kiest voor je eerste ideeën die vaak minder creatief en doordacht zijn.

Dit is eigenlijk precies één van de tips die Tony Crabbe noemde in zijn boek ‘Nooit meer te druk’. Hij zegt dat je, door bijvoorbeeld een dag van tevoren alvast heel kort naar een taak te kijken, je je hersenen als het ware alvast activeert om de taak uit te voeren. Onbewust ga je er toch al een beetje mee bezig en zullen zich ideeën over het uitvoeren van de taak in je hoofd gaan vormen. Hij benoemt dit dus als een goede manier om een taak bijvoorbeeld sneller gedaan te krijgen, omdat je jezelf tijd geeft om je ‘in te leven’ op de taak terwijl je je dit eigenlijk niet beseft – en het je dus ook niet bewust tijd kost gedurende je dag.

Wanneer je echter een ras-uitsteller bent en nog niet eens hebt gekeken naar de taak, dan gaat deze theorie niet op, en zit je aan dezelfde onderkant van het spectrum als de mensen die een taak direct vervullen: je komt niet met bijster innovatieve en creatieve ideeën, maar vervult gewoon de taak – hetzij wél te laat.

Zoals Adam zo mooi zegt: “You call it procastinating? I call it thinking!”

Originals zijn onzeker

Mensen die geen original zijn hebben vaak het idee dat originals extreem zelfverzekerd zijn en geen last hebben van de onzekerheden en angsten die zij zelf wel voelen. Maar niets is minder waar. Toch is de sleutel om een original te zijn, om een bepaalde stap in het creatieve proces die we allemaal geneigd zijn te maken, over te slaan. Deze stap is het moment waarbij je na een mislukt idee denkt: ‘Ik ben zelf mislukt en waardeloos’. Volgens Adam zijn er namelijk twee soorten twijfel: die aan je idee (wat je energie geeft) en die aan jezelf (wat juist verlammend werkt).

Besef je juist dat twijfel over je ideeën je verder gaat brengen. Dat het onderdeel is van het creatieve proces. Dat geen enkel idee of concept in één keer slaagt en dat het enkel belangrijk is dat je niet bij de pakken neer gaat zitten. Dat je niet opgeeft en je slecht gaat voelen over jezelf. Hoe meer je probeert, hoe meer kans je ook hebt om te slagen. Dat je gaandeweg ook een aantal keer zult falen is een gegeven, maar dat is niet waar het om draait. Dat is ook niet iets waarvoor je veroordeeld zult worden. Ga gewoon aan de slag met je ideeën, netals de originals doen.

Om een original te zijn hoef je niet als eerste te zijn, je moet alleen verschillend en beter zijn dan de rest.

Zie Adam’s hele TED talk hieronder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *