AWAY FROM THE BUZZ, LIFESTYLE

Even ertussenuit? Ga op Champagne Retraite!

op-champagne-retraite

Yoga retraites zijn zó 2016! Echt ontspannen doe je dit jaar in de Champagne streek. Met flink wat glazen.. – juist ja. Vorig weekend ging ik met vriendinnen naar de Franse Champagne streek. Dit beviel zo goed dat ik mijn ervaringen graag met je deel!

Rustig beginnen in Reims

Op een goede 4 uur rijden (vanaf Rotterdam) ben je al in dit Franse gebied, de broedplaats van de Champi, Champoepel, Bubbels, you name it. Wij begonnen onze trip in de grote stad Reims. Met ruim 180.000 inwoners moet je geen metropool verwachten, maar desondanks heeft Reims genoeg charme!

Als je door Reims loopt merk je het aan alles, deze stad ademt Champagne. Hoewel het niet de zelfverklaarde hoofdstad is van de Champagne (kom ik zo op) weten de Fransen hun wereldberoemde exportproduct hier goed op de kaart te zetten. Echter is Reims voor velen vooral bekend door zijn gi-gantische kathedraal, de Cathédrale Notre-Dame de Reims. Deze 13e eeuwse, gotische, cathedraal werd eeuwenlang gebruikt voor de kroning van vele Franse koningen. Een prachtig bouwwerk wat je zeker niet mag (en kunt) missen! Mocht je geinteresseerd zijn in relieken van de vele koningen, breng dan een bezoek aan het Paleis van Tau (ligt naast de kathedraal). Hier vind je verschillende items waaronder de talisman van Karel de 5e.

Tip: ga champagne proeven bij Charles de Cazanove. Een huis dat middenin Reims gevestigd is en waar je op een heerlijk ongedwongen manier kennis kunt maken met de verschillende soorten champagne. Voor een zeer redelijke prijs proef je maximaal 3 glaasjes per persoon, en terugkijkend op de vele soorten die wij uiteindelijk geproefd hebben waren dit erg goede Champagnes!

Route de Champagne

Na een nachtje in Reims geslapen te hebben (wij zijn overigens niet op stap geweest, maar mocht je dit willen dan is Gin Pamp een aanrader), zijn wij aan de Route de Champagne begonnen. Je kunt verschillende routes nemen, wij zijn via Verzy richting Ay en vervolgens naar Epernay gereden. Tijdens de tocht is het natuurlijk erg leuk om bij verschillende Champagne huizen te stoppen om een glaasje te proeven en indien mogelijk wat rond te lopen over de wijngaarden en landgoederen. Een aantal goede huizen zijn: Godme Sabine en Canard Duchène. Proef bij de laatste vooral de Cuveée Léonie Brut, een ongekend lekkere champagne. Overigens is dit merk ook te koop bij de Gall&Gall (beperkt) en Sligro.

Giechelen in de champagnehuizen van Epernay

Voor de grote, bekende champagne huizen moet je in en rondom Epernay zijn, de Champagne hoofdstad van Frankrijk. Hier vindt je de wereldberoemde (UNESCO) Avenue Champagne waaraan onder andere Moët & Chandon gevestigd is. Struin door deze straat en proef, proef, proef. Je ziet hier vele giechelende toeristen de champagnehuizen uit struinen, dus vervoer naar en/of locatie van je slaapplek is belangrijk!

Wij sliepen zelf even buiten Epernay, in het dorpje Mareuil-sur-ay, in een heerlijke bed & breakfast (La Marotière). Dit is de perfecte uitgangsbasis om de verschillende huizen te bezoeken en daarnaast heb je hier echt het gevoel even op vakantie te zijn! De regio kent veel bed & breakfasts (Chambre d’Hôtes), dus er zullen nog genoeg andere opties zijn;)

Uiteindelijk hebben wij 1 uitgebreide tour gedaan waarin we de wijnkelders in zijn gegaan. Deze tour was bij Moët & Chandon, dus dan heb je ook meteen de grootste en meest bekende te pakken. Hoewel de entourage en de kelders fantastisch zijn om te zien, waren wij bij het proeven van de champagne (wederom) erg teleurgesteld. Dit is zeker niet het beste dat Champagne te bieden heeft! Twijfel je dan ook of je champagne wel lekker vindt, (en heb je thuis alleen nog maar Moët geproefd) dan is dit tripje zeker de moeite waard. Wij zijn inmiddels om en hebben dan ook een groot aantal flessen meegenomen naar Nederland.

Happy poppin’ bottles!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *