WORKING GIRL

4 Tips om een expert te worden in wat je doet

Expert worden in wat je doet

Een geweldige baan binnenslepen binnen het vakgebied van je dromen is één ding. Er een expert in worden een ander, en nog een stuk lastiger te bereiken, ding. Eigenlijk begint het pas op je eerste werkdag: het is niet zo dat het zwaarste achter de rug is nu je eindelijk door die ellenlange sollicitatieprocedure heengekomen bent, nee, het echte werk begint nu pas. Je werkzaamheden onder de knie krijgen, erin excelleren, jezelf laten zien aan je manager en anderen, jezelf ontwikkelen en gaan bijdragen aan het succes van het bedrijf. Daaruit komt uiteindelijk een carrière voort waarop je trots kunt zijn.

Masterclasses volgen

Wanneer je gaat Googlen naar masterclasses in jouw vakgebied zul je erachter komen dat er véél meer bestaat dan je voor mogelijk had gehouden. Er gaat een wereld voor je open. Je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt wel een masterclass over gehouden. Online marketing, social media, sales, ondernemen, presenteren, efficiënt werken…. kies een onderwerp waarvan jij denkt dat je jezelf er nog meer in kunt en moet ontwikkelen en wees vervolgens bereid om te investeren in jezelf. Netals dat je tijdens je studie veel geld in jezelf investeerde om daarna een goede baan te kunnen krijgen, is het tijdens je werk belangrijk om in jezelf te blijven investeren om de stappen te kunnen gaan maken die je wilt. Vaak vinden we dan plotseling een cursus van 200 euro te duur, terwijl we in de jaren ervoor lachend duizenden euro’s per jaar uitgaven aan studeren… Gewoon doen dus!

Een netwerk opbouwen

Het opbouwen van een kwalitatief netwerk gaat je op twee manieren helpen: door het kennen van de juiste mensen kun je bepaalde dingen voor elkaar krijgen óf een volgende stap in je carrière verkrijgen én van deze succesvolle mensen kun je weer ontzettend veel leren wat jou verder kan helpen in jouw werk. Lees hier onze tips over het vinden van een mentor.

Boeken & vakbladen lezen

Naast kennis die je opdoet van anderen, kun je ook zelf heel veel kennis opdoen door je vaker te verdiepen in zaken die met je werk te maken hebben. Er zijn talloze boeken geschreven over alles waar je maar naar op zoek kunt zijn; specifieke skills die je nog niet beheerst voor je werk, het leren van een taal, beter omgaan met de grote hoeveelheid werk… Uit een boek kun je al enorm veel leren, wat je eventueel later nog kunt aanvullen met een praktijkcursus. Daarnaast helpt het lezen van bijvoorbeeld vakliteratuur en wetenschappelijke artikelen je om op de hoogte te blijven van wat er speelt en verandert in jouw vakgebied, zodat je hier vervolgens beter op kunt inspelen en op zult vallen bij je collega’s door je kennis van zaken.

Youtube doorzoeken

Op Youtube staan ontzettend veel filmpjes die eigenlijk een soort gratis cursus vormen. Anders dan de boeken en vakbladen zijn het vaak heel praktische voorbeelden waar je direct mee verder kunt. Sales tips wanneer je in sales zit óf om beter te worden in pitchen en je mannetje te staan tegenover je collega’s/manager, bijvoorbeeld. Of om bij het leren van een taal direct de juiste uitspraak te kunnen horen. Presenteer-tips waarbij je direct het verschil in de praktijk kunt zien of om te leren hoe een bepaalde feature van een programma dat je gebruikt beter te leren toepassen.

Door net iets vaker aandacht te besteden aan deze dingen en te blijven investeren in jezelf zul je zien dat je steeds meer een expert wordt in wat je doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *