WORKING GIRL

ZIN IN EEN PRODUCTIEVE DAG? 4 TIPS!

Productiever worden

Je productief voelen; er is haast geen beter gevoel. Het idee dat je echt wat met je dag gedaan hebt, dat je een aantal belangrijke of grote dingen van je lijstje kunt wegstrepen wanneer je ‘s avonds je computer uitzet. Met een tevreden gevoel gaan slapen en daardoor met veel zin en energie de volgende dag beginnen. Wat zou het heerlijk zijn als elke dag er zo uit zou zien. Helaas komt het vaak voor dat je veel minder productief bent geweest op een dag dan dat je eigenlijk zou willen. Hoe tackle je dat probleem?

Gelukkig zijn er een aantal ‘trucjes’ die je kunt toepassen om een veel productiever gevoel aan de dag over te houden.

Maak een to-do lijstje

Je dag overzichtelijk beginnen is de perfecte start. ‘s Ochtends, voordat iemand je kan storen met de sores van de dag – even rustig gaan zitten en op een rijtje zetten wat je moet doen voor elk van je varantwoordelijkheden/projecten/klanten die dag is een goede manier. Liever nog; aan het eind van de dag een lijstje maken met de dingen voor de volgende dag. Door het lijstje dagelijks te updaten vergeet je niet snel iets en zul je zien dat je minder stress hebt. Daarnaast is het een goed overzicht en kun je duidelijk prioriteiten stellen voor jezelf: welke dingen móeten vandaag echt af? Op die manier weet je ook precies wat je moet doen om een productieve dag te hebben.

Begin met het vervelendste

Vaak staan er één of twee dingen op je lijstje waar je het meest tegenop ziet. Totdat je die punten gedaan hebt zul je merken dat het onrustige gevoel blijft. En als je ze aan het einde van de dag niet kunt afstrepen zul je het ontevreden onderbuik gevoel houden en geen productief gevoel overhouden aan de dag. Hoe erg je er ook tegenop ziet en hoe graag je het ook wilt uitstellen: begin de ochtend met de dingen op je lijstje die je het vervelendst vindt. Misschien is het een lastig telefoontje, een project dat een grote uitdaging voor je is of misschien een vervelend administratief klusje. Anyway: just do it! Je zult zien dat het achteraf best wel weer meeviel en door het belangrijkste al vroeg op de dag af te kunnen strepen worden én je resultaten beter plús je zult je een stuk fijner voelen!

Voor de lunch

Probeer zoveel mogelijk van je lijstje voor de lunch af te krijgen. In de ochtend ben je vaak nog een stuk frisser en heb je meer energie en concentratie om veel gedaan te krijgen. Bewaar je email dan ook tot later op de dag, plan liever geen meetings voor de lunch en gebruik deze tijd om een aantal belangrijke dingen van je lijstje te doen. Wanneer je weinig tijd verspild hebt voor de lunch en dus al aardig wat van je lijstje hebt kunnen doen (of één heel groot iets), voel je je veel productiever. Bovendien krijg je door dit gevoel ook weer energie om na de lunch nog even een aantal uurtjes te knallen. Wanneer je voor de lunch echter juist veel tijd verdaan hebt met bijvoorbeeld koffie drinken, nietszeggende emailtjes beantwoorden en bijkletsen over het weekend met collega’s, zul je merken dat het ook na de lunch lastiger is om erin te komen.

Neem je pauzes

De hele dag doorknallen lijkt misschien een goed idee wanneer je het druk hebt, maar ‘nee’ zeggen tegen alle koffiepauzes die je aangeboden worden kan juist heel erg averechts werken. Door elke paar uur een korte pauze (hoeft maar 10 minuutjes te zijn) te nemen, voorkom je dat je concentratie steeds slechter wordt en je gaat uitwijken naar dingen als Facebook, die je pas écht onproductief raken. Dus terwijl het misschien voelt als tijdverspilling: neem elke anderhalf uur eventjes een kleine pauze van je beeldscherm en doe iets totaal anders. Loop vooral ook even weg van je scherm en verruil hem niet direct voor het scherm van je telefoon. Het schijnt namelijk dat bijvoorbeeld het checken van je Facebook en Instagram helemaal niet ontspannend werken; ze geven teveel nieuwe prikkels. Door even écht pauze te nemen zul je merken dat je productiviteit flink toeneemt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *