LIFESTYLE, SEXY SCIENCE

WAAROM TIJD VERSPILLEN BELANGRIJKER IS DAN JE DENKT

Het belang van niets doen

Tijd verspillen om succesvol te worden, dat klinkt erg tegenstrijdig, vind je niet? Vaak hebben we het idee dat we elk moment van de dag productief moeten zijn en geen enkel moment onbenut moeten laten om iets bij te leren of dingen gedaan te krijgen. Het liefst versturen we in de wachtkamer bij de tandarts of dokter nog snel wat emails en lezen we een nieuw boek in het vliegtuig. Toch is het belangrijker dan je denkt om af en toe gewoon eens helemaal niets te doen. Zo belangrijk zelfs dat vooraanstaand psycholoog Tony Crabbe gelooft dat dit een serieuze bedreiging voor de mens kan zijn.

Waarom is het zo belangrijk om niets te doen?

De meeste mensen vinden het niet prettig om niets te doen. Dit heeft alles te maken met het feit dat je dan geconfronteerd wordt met je eigen gedachten. Wanneer we niets doen schijnt ons brein júist heel actief te zijn, en leidt het ons gedachtenpatroon naar vanalles en niets. Dat is je vast al eens opgevallen. Voor ons lichaam kost al die hersenactiviteit enorm veel energie, en het is dus ook daarom iets wat we vaak liever vermijden. Onderzoekers van de Booth School of Business ontdekten zelfs dat “mensen er liever voor kiezen een zinloze bezigheid uit te voeren dan hun tijd in ledigheid door te brengen.”*

Deze hersenactiviteit, leidend tot al jouw hersenspinsels, is zoenorm belangrijk omdat je brein juist op díe momenten bezig is om jou te creëren! Je denkt vaak na over dingen die belangrijk voor jou zijn, je ideeën, overtuigingen, gevoelens, en andere gedachten die jou vormen, ontwikkelen en jou tot ‘jou’ vormen. Tijdens je dagelijkse bezigheden krijg je veel prikkels binnen, maar pas wanneer je tijd neemt om dit te ‘verwerken’ krijgt deze informatie betekenis. “Zo word ruwe informatie uit de buitenwereld verwerkt tot iets persoonlijks: jouw mening, jouw inzicht en jouw wijsheid. (bron: Nooit meer te druk – Tony Crabbe)

In plaats van een tijdschrift te pakken de volgende keer dat je in de wachtkamer van de huisarts zit, neem dus eens de tijd om niets te doen. Hetzelfde geldt in de auto: soms is het goed om de radio eens bewust uit te laten en je gedachten de vrije loop te laten. En zo zijn er nog de talloze momenten waarop je uit gewoonte je telefoon erbij pakt voor nog een rondje doelloos Facebooken, terwijl je eigenlijk alles al gezien hebt. Zonde! Je mist een mogelijkheid om jezelf onbewust te ontwikkelen tot jou!

*K. Hsee, Adelle X. Yang en Liangyan Wang ‘Idleness Aversion and the Need for Justifiable Busyness’, Psychological Science 21, no. 7 (juli 2010), 926-930.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *