LIFESTYLE, WORKING GIRL

HET ZWARTE GAT DAT AFGESTUDEERD ZIJN HEET

Afgestudeerd en nu

Afstuderen: de wereld ligt aan je voeten. Althans, dat is wat volwassenen je altijd vertellen en waar je tot nu toe voor het gemak ook maar even vanuit gegaan bent. Toch lijkt het nu eerder alsof de Grand Canyon aan je voeten ligt, klaar om je op te slurpen totdat niemand ooit meer wat van je hoort. Herkenbaar?

Ambities te over en altijd nagedacht over de volgende stap. Bij al je keuzes, van je profiel op de middelbare school tot aan de commissies, besturen en buitenlandervaring tijdens je studie aan toe, die glansrijke toekomstige carrière in je achterhoofd te hebben gehad. En dan ineens is het zo ver en lijkt het alsof je in een zwart gat terecht gekomen bent. Ineens zijn er wel héél veel keuzes, geen enigszins afgebakende weg die je houvast geeft en het enige advies wat die volwassenen je nu nog kunnen geven is ‘dat je het toch echt zelf zult moeten beslissen’, want het is ‘immers jouw leven’.

Clueless

Ja, zo kennen we er nog wel een paar. Uit pure ellende dat je ineens geen doel mee voor ogen hebt waar je vaag naartoe kunt werken (zoals je tijdens het afstuderen nog weleens afgeleid kon raken door dat fantastische studentenleven), is het nu gewoon klaar. Tijd om serieus te worden, want de stufi en je reisabonnement zijn brutaal opgezegd en dat is toch wel een kleine meltdown inclusief hysterische huilbui waard. Want: waar moet nu in godsnaam dat geld vandaan komen?! Niet meer van je ouders, zoveel is duidelijk. En de overheid is er dus ook klaar mee. Je kunt nu op eigen benen staan.

Althans, de enige die daarvan nog even overtuigd moet raken ben jezelf. Maar hoe wéét je wat je wilt? Wat bij je past? Wat een goede eerste stap in je carrière zal zijn om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk echt die inloopkast gevuld met Chanel en Prada zult hebben en – pak ‘m beet – nog een beetje gelukkig zult zijn ook? Dat is niet gemakkelijk. En je bent ook zeker niet de enige die hiermee worstelt, paniekaanvallen van krijgt of iets meer Tony Chocolonely nodig heeft in deze periode dan strikt noodzakelijk.

In- en uit rollen

Tja, wat doe je dan? Gewoon dingen proberen zou ik je willen zeggen. Bedenk wat je leuk vindt om te doen, wat je favoriete vakken waren tijdens je studie en kijk of je in die richting ervaring op kunt gaan doen. Met eerst kiezen voor een stage is niets mis, ookal zullen sommige mensen die misschien een rare keuze vinden aangezien je alle diploma’s voor een normaal betaalde baan op zak hebt. Tegenwoordig is het niet makkelijk om een baan te vinden, en al helemaal niet zonder ervaring. Een stage kan een mooie manier zijn om een voet tussen de deur te krijgen bij het bedrijf of de industrie van je dromen.

Daarnaast is het ook echt waar wat ze zeggen: gaandeweg rol je ergens in, hoe cliché het ook mag klinken. Je bent nu nog jong, de loopbaan voor je nog lang, en je hebt meer dan genoeg tijd om keuzes te maken en lekker uit te proberen wat bij je past. En bevalt het je toch niet? Dan rol je er toch gewoon lekker net zo hard weer uit? 😉

Hoe is dit bij jou gegaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *