SOLLICITEREN, WORKING GIRL

Ons beste advies om gemotiveerd te blijven tijdens het zoeken naar een baan

hoe-blijf-je-gemotiveerd-tijdens-zoeken-naar-baan
Foto: Angelica Blick

Solliciteren kan leuk zijn, tenminste… in het begin, wanneer je het gevoel hebt dat alle mogelijkheden nog voor je open liggen. Wanneer je echter keer op keer een afwijzing ontvangt, nadat je zóveel moeite hebt gedaan tijdens het sollicitatieproces, kan de moed je echter wel eens in de schoenen zakken. Ga je überhaupt ooit nog een baan vinden? En had je in plaats van dat verrekte diploma te halen niet beter gewoon werkervaring kunnen opdoen als iedereen dat zo graag wil zien? Zit je momenteel te overwegen om je te laten omscholen tot kapster – niet dat daar iets mis mee is, laat ons je dan weer even motiveren. Want echt, girlboss, het komt goed! Vertrouw ons nu maar. Goed, 1, 2, 3: peptalk time!

Ze haten je niet

Nee, echt niet. Probeer het allemaal niet te persoonlijk op te vatten en houd het vertrouwen dat iedere baan waarvoor je nu afgewezen wordt misschien ook gewoon niet de juiste fit is. Uiteindelijk moet je blij zijn dat je niet bij een bedrijf komt te werken waar je niet past, aangezien dit je uiteindelijk waarschijnlijk ongelukkiger en onzekerder zal maken dan de – nu pijnlijke – afwijzing. Houd die gedachte vast.

Je bent wél goed genoeg

Ja, het is verleidelijk om te denken dat je niet goed genoeg bent en dat alles wel aan jou zal liggen. Maar bedenk je dat het in deze tijd echt niet raar is dat het een tijd duurt om een baan te vinden. Het ligt niet zozeer aan jou: je bent wel een leuk mens, je hebt een goede opleiding, een mooi CV en je hebt wat relevante ervaring. Alleen.. er zijn er nu eenmaal meer die op een baan jagen, en ja: de kans om aangenomen te worden is statistisch gezien gewoon klein. Dat ligt niet per sé aan jouw kwaliteiten, maar wél aan het feit dat hoe meer mensen er solliciteren op een baan, hoe kleiner jouw kans wordt.

All good things come to an end

… En all bad things ook. Vergeet dat niet: je gaat écht wel een baan vinden. Blijf positief en blijf je best doen op je brieven. Liever een paar steengoede, gepersonaliseerde sollicitatiebrieven per week dan tien middelmatige per dag. Met die middelmatige ga je er namelijk niet komen. Vergeet niet dat veel mensen niet volledig voldoen aan het functieprofiel dat in de vacaturetekst omschreven wordt. Bedenk je vooral wat jij wél te bieden hebt en op welk gebied je misschien uniek bent ten opzichte van veel andere sollicitanten voor de baan. Schrijf dáár vervolgens over, die standaardpraatjes kent de recruiter inmiddels wel. Zorg dat jóuw brief er tussenuit springt.

Probeer iets nieuws

Om op het vorige punt in te haken; probeer iets nieuws. Bijvoorbeeld een videosollicitatie, of maak via Canva.com een mooi CV dat eruit knalt én helemaal past bij die job waarop je solliciteert. Bovendien is het fijn om eens bezig te zijn met iets verfrissends wat je patroon een beetje doorbreekt. Grote kans dat je door je nieuwe energie en motivatie die je hierin stopt óók een veel pakkender en kansvolle sollicitatie verstuurt!

Plan koffietjes

Daarmee bedoelen we niet alleen dat je vóóral met je vriendinnen moet blijven afspreken om elkaar te motiveren – en blijf uit de buurt van vriendinnen die je alleen maar verder de put in praten! Nee, scroll ook eens goed door je LinkedIn netwerk en bedenk wie van je contacten jou kan helpen bij je zoektocht naar een baan. Ze hoeven niet per sé een ingang te hebben bij een bedrijf (al zou dat natuurlijk wel mooi zijn), maar ze kunnen je misschien ook meer vertellen over een bepaald soort functie, kennis van specifieke vakgebieden of andere dingen die jou kunnen helpen om je voor te bereiden op een sollicitatie of je in het algemeen een meer geschikte kandidaat te maken. Netwerken is altijd een goed idee en een nuttige manier om je tijd te besteden! (en bovendien: door Facebook en Insta scrollen maakt je toch alleen maar moedelozer, wees eerlijk). 😉

Meer tips lezen over hoe je positief blijf tijdens het zoeken naar een baan? Probeer dit artikel eens!
Je leest hier al onze tips over solliciteren!

Je kunt het! Alles komt uiteindelijk goed. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *