LIFESTYLE, OFF-DUTY

Hoe geef jij dit jaar het perfecte kerstdiner?

Zo organiseer je het perfecte kerstdiner

Heb je dit jaar iets te enthousiast geroepen dat jij het kerstdiner organiseert? Krijg je er stress van en zie je er stiekem alweer hopeloos tegenop; die druk dat het gezellig en perfect moet zijn, het eten dat niet mag mislukken en iedereen die té veel op elkaars lip zit. Hoe zorg je ervoor dat het dit jaar helemaal perfect wordt? (En ja, het feit dat je ‘perfect’ moet loslaten is uiteraard cliché tip #1, dus die geven we hier even gratis weg)

Weg met de stress!

Er is niets leuks aan stress en je zou het al helemaal niet in één adem moeten uitspreken met de feestdagen. Dit jaar dus geen stress! Bedenk wat je kunt doen om te voorkomen dat je last-minute nog allerlei dingen moet regelen, waardoor het niet leuk is en je de voorpret eigenlijk helemaal mist. Etentje gepland? Zorg dat je een paar van de gerechten al eerder kunt klaarmaken, bijvoorbeeld een dag van tevoren. Op die manier loop je niet te stressen voordat je gasten komen waardoor je niet voldoende tijd hebt om je mooi te maken (story of my life), en ook dat je heel de tijd in de keuken staat terwijl je gasten gezellig kerst vieren in de (eet)kamer. Outfit stress? Je kunt nu alvast beginnen met ideetjes op doen door je suf te surfen tijdens je pauze op kantoor. &Other Stories, Mango en Zara hebben geweldige opties!

Bedenk een thema

Bedenk een thema voor je etentje, zodat alle gerechten bij elkaar passen en je er goede wijnen bij kunt uitzoeken. Ookal heb je iedereen al lang uitgenodigd, het is alsnog leuk om uitnodigingen te versturen die passen bij dit thema, als een soort van teaser. Maak een Italiaans thema lekker dramatisch á la Dolce & Gabbana met grote bloemen en veel glitters, of ga voor minimalistisch met gestroomlijnde accenten en rode of roze bloemen voor een Japans thema. Get loose, girl, nu mag het!

Een samengesteld diner

Wat ook heel leuk is en wat je veel tijd, stress en zeker ook kosten bespaard, is het organiseren van een ‘samengesteld diner’. Laat ieder stel een gerecht maken en neem bijvoorbeeld zelf het hoofdgerecht voor je rekening. Zo wordt je etentje heerlijk uitgebreid (apéritif, voorgerecht, salades, dips en andere bijgerechten, hoofdgerecht en toetjes), zonder dat je alles zelf moet klaarmaken. Ook hierbij is de gouden tip om een landenthema te kiezen zodat je zeker weet dat ieders losse gerechtjes tóch een geheel vormen en je zo een waardig kerstdiner krijgt. Daarnaast is het ook wederom op deze manier makkelijker om de wijnen te kiezen.

It’s all in the details

Een mooi gedekte tafel is natuurlijk een must. Doe op Pinterest ideeën op voor de aankleding van jouw tafel. Wat ook een leuk idee is, is om mooie menuutjes te maken waarop je gasten kunnen zien wat ze vanavond te eten zullen krijgen, of om kaartjes voor de tafel setting te maken (dus waar de gasten kunnen zien wat hun plek aan tafel is). Google is your best friend om mooie printables hiervoor te vinden!

What to drink

Je kunt, in de lijn der verwachtingen, kiezen voor mooie wijnen die passen bij het eten. Daar ontkom je niet aan (en dat willen we niet ook!) Wat je wél kunt doen is variëren, door bijvoorbeeld als toetje geweldige cocktails op tafel te toveren, of door voor een twist op de standaard koffie te kiezen.

Leuk spel voor erna

Voor na het eten zorg je voor een leuk spel, bijvoorbeeld Cards Against Humanity, of een gezellige film. Warme chocolademelk erbij met marshmellows erin en je gasten vallen zó in slaap op de bank na een lange, gezellige avond.

Wat zijn jouw ultieme tips voor een geweldig kerstdiner?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *