WORKING GIRL

Hoe houd je je staande in de prestatiemaatschappij?

Houd je staande in de prestatiemaatschappij
Foto: Negin Mirsalehi

Prestatiemaatschappij, prestatiegeneratie.. je hoort de termen regelmatig voorbij komen. Wat het kenmerkt is de enorme druk die we voelen vanuit de maatschappij of die we onszelf opleggen met als direct gevolg dat er nog nooit eerder bij zoveel jonge mensen een burn-out geconstateerd is. Dat er veel druk is wanneer je echt gaat voor een carrière is niet iets waar je makkelijk aan kunt ontkomen, het hoort er nu eenmaal bij momenteel. Je kunt er echter wel mee leren omgaan zodat je er een stuk minder last van hebt. En dat doe je met de volgende tips.

Bepaal je eigen doelen

Sta eens stil bij wat JIJ echt wilt. Waar word jij gelukkig van? Laat de verwachtingen die de maatschappij en je ouders misschien aan je stellen eens los en bedenk wat voor soort werk jou echt gelukkig maakt. Is dat die topcarrière? Dan kun je je hierdoor realiseren, telkens wanneer je die enorme druk ervaart, dat je hier doorheen moet omdat het hoort bij je doelstelling. Door zoiets op dat moment te bedenken zul je merken dat je dan net de benodigde energieboost zult krijgen om je door zo’n zwaar moment heen te worstelen. Als je bedenkt dat je gelukkiger wordt een een carrière die weliswaar voldoening geeft maar je ook de ruimte geeft om veel tijd door te brengen met vrienden en familie, betekent dat dat je je moet afzetten van bepaalde druk die je misschien voelt. Bijvoorbeeld de druk dat je bij een grote multinational wilt/moet werken. Als dit niet past bij jouw persóónlijke doelstellingen, dan betekent het namelijk helemaal niet dat je minder succesvol bent. Jouw mate van succes is namelijk afhankelijk van deze persoonlijke doelstellingen. Als je graag je eigen bedrijf wilt, zal dat betekenen dat je in het begin helemaal niet past binnen ‘klassieke’ maatstaven van succes; geld, prestige, aanzien en grote carrièresprongen bijvoorbeeld. Toch is het natuurlijk onzin dat je dan minder succesvol bent, immers wanneer je doelstellingen behaald die passen bij jouw doelen, is dat jouw persoonlijke vorm van succes. Door op deze manier te denken kun je een groot gedeelte van de druk die je voelt beter loslaten; het is immers niet toepasbaar op jou wanneer je het eerlijk bekijkt en het leidt je alleen maar af om in zo’n tweestrijd te zitten. Gebruik die tijd en energie liever om volledig te gaan voor je persoonlijke doelen!

Bewaak de balans tussen werk en privé

Zorg ervoor dat je voldoende ontspanning hebt. Daar passen lange kantooruren prima in, zolang je maar bewuste ontspanningsmomenten inplant waarop je je werk helemaal los kunt laten. Bedenk voor jezelf wat momenten zijn waarop je echt kunt ontspannen. Het zou het lezen van een boek in de trein kunnen zijn, of vlak voor het slapen. Lekkere dineetjes met vrienden, of tijd met je familie. De laatste twee zijn sowieso erg belangrijk, ook voor het succes van je carrière, zoals Tony Crabbé beschreef in zijn boek ‘Nooit meer te druk’. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je na 8 of 9 uur niet meer op je telefoon kijkt zodat je echt even rust hebt of verzin iets anders wat jou helpt de balans tussen werk en privé te bewaren én tegelijkertijd ook écht te ontspannen zodat je alles van de dag kunt loslaten. Zo kun je de druk van alledag een stuk beter volhouden omdat je jezelf regelmatig weer ‘oplaadt’.

Kies bewust hoe je je tijd op kantoor besteedt

Een andere tip uit het boek van Tony Crabbé is dat je heel bewust moet omgaan met waaraan je je tijd besteedt op je werk. Voor je het weet ben je enorm veel tijd kwijt aan het oplossen van kleine probleempjes en vragen van collega’s, terwijl je daarmee niet het verschil gaat maken. Vaak is het beter je mail zoveel mogelijk te negeren en te werken aan projecten waarmee je wél het verschil kunt maken door echt iets bij te dragen aan het bedrijf. Iets waardoor je voor je manager meer wordt dan iemand ‘die gewoon zijn werk goed doet’. Als iemand je écht nodig heeft dan bellen ze je namelijk wel. Door met zinnige dingen bezig te zijn die gaan bijdragen aan je carrièredoelstellingen, is het ook minder nodig om veel stress of druk te voelen. Jij weet dat je met de belangrijskte dingen bezig bent, meer tijd zit er nu eenmaal niet in een dag, en dus maak je een bewuste en goede keuze. Dit zou je het zelfvertrouwen moeten geven om de druk enigszins te kunnen negeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *