ONDERNEMENDE GIRLBOSS, WORKING GIRL

Hoe netwerk je met mensen buiten je netwerk?

Hoe netwerken

Veel mensen huiveren direct een beetje bij het woord ‘netwerken’. Nergens voor nodig, want als je het goed aanpakt is netwerken vooral heel erg léuk. Zie het vooral niet als een ‘moetje’, maar een kans om met mensen te spreken die je inspireren, die jou verder kunnen helpen en die jij ook verder kunt helpen. Misschien ben je hiermee al vrij actief bezig, maar ‘beperk’ je jezelf voornamelijk door af te spreken met mensen die je al kent – en dit dus al onderdeel zijn van je netwerk. Vooral blijven doen, want je netwerk onderhouden is super belangrijk. Maar misschien wil je een stapje meer doen door te gaan netwerken met mensen buiten je netwerk. Hoe pak je dat aan?

Uit welke mensen bestaat je huidige netwerk?

Om te bepalen hoe je je netwerk wilt gaan uitbreiden, is het handig om te inventariseren uit welk type mensen en professionals je huidige netwerk al bestaat. Ken je bijvoorbeeld veel advocaten, maar kun je bij niemand terecht voor marketing-talk? Dan kun je je pijlen gaan richten op het uitbreiden van je netwerk in de marketing-branche. Hetzelfde geldt voor andere branches of professionals: wanneer je bijvoorbeeld in de start-up fase van je bedrijf zit kun je er veel aan hebben om te netwerken door koffietjes te drinken met anderen die net begonnen zijn met een bedrijf zodat jullie ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen.

Hoe leg je contact met mensen buiten je netwerk?

Goed, je hebt bepaald met welk type professionals je graag in contact zou willen komen. Misschien heb je zelfs al een specifiek lijstje met namen van personen met wie je wel eens koffie zou willen gaan drinken. Als je dat nog niet hebt: dit is je volgende stap! Vervolgens kun je deze mensen een LinkedIn berichtje sturen met de vraag of ze ervoor open staan om een keer een uurtje vrij te maken. Bedenk hierbij dat het voor hen ook interessant moet zijn. Wat heb jij hen te bieden en hoe gaat deze afspraak hun netwerk helpen? Het is slim om dit aan te stippen in het berichtje dat je hen stuurt. Wees er ook open en eerlijk over als je voornamelijk behoefte hebt aan hun advies en misschien zelfs wel op zoek bent naar een mentor. Dit is vaak een groot compliment en misschien willen ze wel tijd vrijmaken om iemand vooruit te helpen met haar carrière of bedrijf. Behind every succesful woman stands a tribe of supporting women, immers!

Vraag om introducties

Ken je iemand die contact heeft met de persoon die je graag aan je netwerk zou willen toevoegen? Vraag jullie gemeenschappelijke contact dan gewoon om een introductie! Dit is vaak de beste manier om contact met iemand te leggen, ervan uitgaande dat je connectie een goed woordje voor je doet 😉

Netwerken is meer dan alleen koffie drinken

Zoals we net al zeiden: netwerken is meer dan alleen koffie met iemand drinken. Zorg ervoor dat jullie beiden waarde toevoegen aan elkaars netwerk door adviezen en tips te blijven uitwisselen, door contact te blijven houden en elkaar op andere manieren te ondersteunen. Wanneer je een sterk netwerk hebt, hoef je immers niet altijd alles in te kopen, maar kun je ook veel zogenaamde barter deals sluiten. Dit houdt in dat jij bijvoorbeeld iemand helpt door feedback te geven op een marketingplan, merkpositionering of juridisch advies geeft, terwijl de ander dit doet door jou als HR-medewerker te coachen in je carrière, of je kennis bijspijkert van bepaalde software. Het is bovendien belangrijk om na de eerste koffie contact te blijven houden. Er zit namelijk een groot verschil tussen veel mensen kennen en het hebben van een netwerk waarop je kunt bouwen. Onderhoud je netwerk dus door af en toe een berichtje te sturen om te vragen waar iemand op dat moment mee bezig is, haar te feliciteren met haar verjaardag of door weer eens af te spreken om bij te praten.

Netwerken werkt twee kanten op

Heb je eenmaal je koffie gepland, of heb je contact gelegd met iemand buiten je eigen netwerk op bijvoorbeeld een event, dan is het ook weer goed om te bedenken dat een netwerk twee kanten op werkt. Het is geven en nemen, en niet continu één van beide. Dat geldt voor jullie allebei: als jij constant dingen geeft aan iemand binnen je netwerk, dan mag je verwachten dat als jij een gunst nodig hebt van de ander, dit ook geen probleem is. Is dit niet zo? Dan is het slim om hier ook niet langer energie in te steken of gunsten te verlenen – je krijgt er immers niets voor terug. Ook wanneer jij alleen neemt en niet geeft kun je erop wachten dat de ander binnenkort klaar is met je.

Hoe vaak leg jij contact met mensen buiten je netwerk?

Afbeelding: @xeniaadonts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *