LEADING LADIES, WORKING GIRL

HOE OLCAY GULSEN SUPERTRASH TRANSFORMEERDE IN ST. STUDIO

olcay gulsen

Olcay Gulsen geldt als één van Nederland’s grootste powervrouwen. In de twintig was ze toen ze hielp SuperTrash groot te maken en het uiteindelijk overkocht van een Amerikaanse. Inmiddels is het merk in Nederland niet meer weg te denken maar heeft ze ook internationaal gezien behoorlijk veel bereikt. Onlangs besloot ze het roer om te gooien en SuperTrash te transformeren in St. Studio. Een gewaagd besluit.

In Olcay’s woorden, ging ze in 2015 door een diep dal waarin ze nergens meer plezier aan beleefde. Zelfs de opening van twee nieuwe SuperTrash stores in Hong Kong maakten haar niet meer blij, gelukkig of trots. Toen besloot ze dat het zo niet langer kon en begon ze meer tijd voor zichzelf en familie te nemen en minder tijd door te brengen met haar telefoon en e-mail. Dat was ook het moment dat het idee voor een nieuwe lijn ontstond. Een lijn die dichter bij haar nieuwe zelf staat, maar ook zeker representatief is voor de huidige ontwikkeling in de maatschappij.

Een maatschappij die in toenemende mate behoefte heeft aan stabiliteit, rust en kwaliteit boven kwantiteit. Die liever voor luxere producten gaat die kwalitatief geproduceerd zijn en lang meegaan dan zogenaamde fast fashion, snel wisselende trends en collecties van vaak lagere kwaliteit. Als dat betekent dat de producten duurder zijn dan voorheen dan nemen we dat vaak voor lief en besluiten om minder te kopen, te consuminderen. Ook Olcay had meer behoefte aan kwalitatievere items van hoogwaardige kwaliteit en een meer volwassen uitstraling. Ze besloot het risico te nemen en SuperTrash te onderwerpen aan een complete imago verandering, inclusief een nieuwe naam. In 2016 worden stap voor stap alle bestaande SuperTrash winkels verbouwd tot St. Studio stores, de nieuwe lijn met meer klassieke, duurzame en stijlvolle kleding voor de moderne vrouw. Perfecte stuks ook om naar het werk te dragen.

Hoewel het haar door veel adviseurs en belangrijke spelers binnen haar bedrijf afgeraden werd, besloot Olcay dat ze zeker wist dat ze het roer om wilde gooien. Ze zei vaarwel tegen haar directie en maakte de organisatiestructuur, die voorheen vrij traditioneel was, veel platter en met kortere lijntjes. Geïnspireerd op de organisatiestructuur van grote online spelers, aldus Olcay. Zonder directie, die bij haar afkomstig waren van grote modebedrijven als Scotch & Soda en daardoor ook vrij traditioneel ingesteld, is er nu ruimte voor een grote creatieve, leidende unit. Ze zou liever niet meer terug willen naar een directie of, als het moet, kiezen voor een heel kleine. “Elke maandag zat ik zes uur in vergadering en bijna nooit hoorde ik iemand enthousiast zeggen: ‘Hé, ik heb nu een leuk idee’.”

SuperTrash blijft wel bestaan, maar zal uitsluitend verkocht worden via wholesalers, zoals de Bijenkorf. Zo gaat het merk eigenlijk meer fungeren als het kleine, jongere zusje van St. Studio. Een structuur die veel grote modebedrijven en designer huizen hanteren. Wij zijn heel benieuwd wat Olcay vanaf nu voor ons in petto heeft! Je kunt in de nieuwe collectie in ieder geval je hart ophalen bij de meest prachtige blazers, pantalons en jurkjes. Bekijk de collectie hier.

Bronnen: Financieel Dagblad, AD, Fashion United.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *