WORKING GIRL

Hoe word je gelukkig in je baan?

word-gelukkig-in-je-werk
Photo: Sea of Shoes

Het is een veelgehoord probleem dat wij millennials te snel ontevreden en ongelukkig zijn met onze baan, omdat we niet meer gewend zijn dat het opbouwen van een droomcarrière tijd kost. Dat je eerste baan dus waarschijnlijk niet je droombaan is, maar dat het ook niet betekent dat je er dan maar weer mee moet gaan stoppen. Toch is het wel zo fijn om in de tussentijd met plezier naar je werk te gaan om zo te kunnen bouwen aan die droombaan.

Weet waar je goed in bent

Kom erachter waar jij goed in bent en wat jouw sterke punten zijn. Door je hier op te focussen zul je zelfverzekerder worden en het geeft je een manier om jezelf te onderscheiden van je collega’s. Wanneer je goed bent in je werk zul je je automatisch gelukkiger voelen en bovendien komt die felbegeerde promotie die jou dichter bij je droombaan gaat brengen ook een stuk dichterbij wanneer je goed bent in je huidige job!

Werk aan je zelfvertrouwen

Wanneer je zelfvertrouwen uitstraalt zullen anderen je respecteren en zul je minder makkelijk over je heen laten lopen op de werkvloer. Dat is belangrijk om jezelf comfortabel te voelen op je werk en om de kansen te creëren en krijgen om door te groeien naar functies die steeds beter bij jou passen. Zo gaat je werk je als het goed is steeds meer voldoening geven, en dat is dan weer een belangrijke factor om je gelukkig te voelen op je werk.

Neem je verantwoordelijkheid

Een belangrijke reden om je ongelukkiger te voelen op je werk is wanneer je (onnodige) fouten maakt. Dat kan komen doordat je je niet verantwoordelijk of verbonden voelt met de taken die je moet doen. Misschien komt dat omdat je hewt belang er niet zo van in ziet, omdat je ze niet leuk of saai vindt om te doen of omdat je in het algemeen niet tevreden bent met je baan. Allemaal leuk en aardig, maar dit werkt juist averechts. Doordat je geen verantwoordelijkheid neemt, blijf je de dingen niet leuk vinden en gaan er uiteindelijk dingen fout waardoor je werk je nog ongelukkiger en zelfs onzeker maakt. Neem die verantwoordelijkheden dus, doe de dingen die je niet leuk vindt en je zult merken dat je meer plezier krijgt in je baan doordat je controle krijgt en successen boekt.

Wanneer je manager jouw geluk in de weg staat

Een heel vervelende situatie is het wanneer je een slechte manager hebt of wanneer je het simpelweg niet met hem of haar kunt vinden. Misschien staat hij zelf enorm onder druk en reageert hij dit af op het team, of kan hij zelf de werkdruk nauwelijks aan waardoor jij je deadlines moet halen met een chaotische manager als leider. Als eerste is het belangrijk om voor jezelf te identificeren waar het precies fout gaat. Is dit het chaotische waardoor jij sturing mist? Of mis je juist feedback of uitdaging om zelf te kunnen groeien binnen je functie? Heel vaak kun je dit soort problemen (grotendeels) oplossen door jouw manier van werken een beetje aan te passen op die van je manager en door eventueel het gesprek aan te gaan. Ja, hartstikke eng, maar onthoud: als je het niet doet verandert er ook niets. Voordat je dat doet moet je echt wel heel helder voor jezelf hebben wat jou in de weg staat en hoe dit opgelost kan worden. Met alleen ‘klagen’ kan je manager ook niet zoveel, bied hem of haar concrete oplossingen over hoe de situatie volgens jou verbeterd kan worden. Nog steeds niet opgelost? Dan kun je vervolgens overwegen om met HR te gaan praten.

Ben jij gelukkig met je huidige baan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *