AWAY FROM THE BUZZ, LIFESTYLE

IJSLAND TRAVEL GUIDE

ijsland reistips

IJsland. Een land dat bij velen tot de verbeelding spreekt en dan bestaat die verbeelding voornamelijk uit kou, sneeuw en witte vlaktes. Of dat klopt? Grotendeels wel. Alleen doe je het land tekort om het in die woorden te omschrijven. IJsland is zonder twijfel één van de prachtigste plekken waar ik ooit ben geweest en we zijn zelfs zo verliefd op het land geworden dat we het liefst elk jaar terug zouden gaan. Momenteel wordt het land nogal gepromoot en ik heb al veel mensen gehoord die ook van plan zijn om erheen te gaan. Doen! Voor jullie hier alvast een travel guide, maar je kunt natuurlijk ook gewoon door de prachtige foto’s scrollen.

Wanneer moet je gaan?
IJsland schijnt het hele jaar door geweldig te zijn, maar wij zijn er in januari geweest. Als we weer zouden gaan zouden we absoluut weer in de winter willen, omdat juist dit sneeuw- en ijslandschap voor ons zo betoverend was. Ook heb je in de wintermaanden meer kans om het Noorderlicht te zien!

Hoe lang en waar te verblijven?
Wij zijn een volle week geweest en vlogen erheen met Wow Air. We hebben ervoor gekozen om in Reykjavik in een appartement (Apartment K) te verblijven en van daaruit met onze huurauto dagelijks tripjes te maken in de omgeving. Als dit je plan is zou je iets korter kunnen blijven dan een volle week. Wil je echt verder het land door dan raad ik je aan om rond te reizen, het is namelijk niet te doen om te ver naar het oosten of noorden te rijden op 1 dag vanuit Reykjavik. Reykjavik zelf is ontzettend leuk om ‘s avonds lekker uit eten te gaan of een drankje te doen plús ze hebben de beste ontbijtbarren en koffie to-go’s om nog snel een koffietje te halen voordat je ‘s ochtends weer in de auto stapt voor jullie dagtrip.

ijsland reistips
ijsland reistips

Hebben we een 4wheel drive nodig?
Een vraag waar wij in ieder geval lang mee geworsteld hebben aangezien we in januari gingen en het dus volop winter was. Uiteindelijk hebben we op advies van familie ervoor gekozen om een gewone auto te huren, ook omdat de vakantie sowieso al duur genoeg zou worden. Dit is prima bevallen! Een 4wheeldrive heb je absoluut niet nodig, tenzij je écht van plan bent om off-road te gaan rijden. Het rijdt wel ietsje relaxter natuurlijk, maar over het algemeen vonden wij een gewone auto echt prima te doen. Je kunt er ook voor kiezen om telkens tours te boeken, maar onze ervaring leert dat de tours uiteindelijk bij elkaar opgeteld nog duurder zijn dan het huren van een auto. Dat is namelijk – als één van de weinige dingen – niet zo heel duur in IJsland.

Wat moet je absoluut zien in de buurt van Reykjavik?
Ahh de omgeving van Reykjavik is al echt zo prachtig! Wat je sowieso moet doen is de Golden Circle tour: een route waarbij je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de buurt van Reykjavik rijdt. Je kunt de tour boeken, maar als je een huurauto hebt bespaar je veel geld door hem zelf te rijden. Ook wel zo relaxed omdat je zo vaak en lang kunt stoppen als je zelf wilt. Ga lekker op tijd weg zodat je onderweg de zon ziet opkomen boven het prachtige landschap. Verder kun je natuurlijk ook de Blue Lagoon niet missen: de prachtige blauwe warmwater baden in de open lucht die je zonder twijfel al op menig Instagram account en Facebook lijstje voorbij hebt zien komen. Het opmerkelijkste vond ik nog wel dat de rest van de natuur zo prachtig is dat deze dag haast in het niet viel bij de overige dagen, moet je nagaan! Een andere dag zijn we richting het zuiden gereden, met als eindbestemming het adembenemende zwarte strand Black Sand Beach. Pas hier op want de zee is erg wild en komt plotseling een stuk verder het strand op waardoor je er makkelijk in kunt komen… Onderweg stopten we bij de prachtige watervallen Gulfoss en Seljandfoss.

ijsland reistips
ijsland reistips
ijsland reistips

Where to eat & Drink?
Zoals ik al zei is het eten in Reykjavik echt heel erg goed. Het is ook aan de prijs, helaas. Voor geweldige pasta ga je naar Carusso, voor heerlijke pizza naar Italia en de liefhebbers van hamburgers kunnen al helemaal hun hart ophalen bij één van de vele hamburgerrestaurants. Onze favoriete plekken voor hamburgers waren deze week Lebowski Bar, K-Bar, en Restaurant 73. Voor drankjes kunnen we Bravo en Whisky Bar aanraden!

Hoe zit het met het Noorderlicht?
Oktober tot aan maart zijn de maanden waarin je de meeste kans maakt om het Noorderlicht te spotten. Ze bieden in Reykjavik veel tours aan waarbij je met een bus ‘s avonds laat het ‘platteland’ op gaat en wanneer je uiteindelijk het licht niet ziet, je de volgende dag weer mee kunt voor een herkansing. Wij kozen er echter voor om telkens zelf op pad te gaan, gewapend met een spiegelreflex camera, heel veel warme thee en een last-minute koffie to-go voor wat extra energie. Er is aan de rand van Reykjavik een punt, Grótta vuurtoren, waar je heen kunt om te zien of het Noorderlicht die avond daadwerkelijk te zien is. Telkens wanneer dit het geval was stapten we weer in onze auto om een flink stuk in de richting Thingvellir National Park te rijden, weg van de lichten van de stad. Op de parkeerplaatsen naast de hoofdwegen stonden we soms alleen maar vaak genoeg ook samen met andere avonturiers te genieten van het prachtige licht. Als je foto’s wilt maken: Google van tevoren even de juiste instellingen voor je camera, anders heb je kans dat het je niet lukt om het te fotograferen. Van tevoren bekeken we via de app ‘Northern Eye Aurora Forecast’ altijd even wat de verwachte activiteit van het Noorderlicht was en of het die nacht helder weer zou zijn, zonder beide omstandigheden is het namelijk niet te zien.

ijsland reistips
ijsland reistips
ijsland reistips

Wat neem ik mee in mijn koffer?
Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de tijd waarin je IJsland gaat bezoeken. Als je netals wij in de winter gaat is het wel verstandig om je goed voor te bereiden. Want alhoewel de temperaturen vaak wel meevallen: zo rond het vriespunt, is het de wind die het vaak ijzig koud maakt op het eiland. Vooral wanneer je van plan bent om op het Noorderlicht te jagen moet je niet raar opkijken als je gevoelstemperaturen van -16 graden meemaakt! Zorg dus voor een wind- en waterdichte jas (ik kocht die van mij bij O’Neill), thermosokken, stevige en waterdichte schoenen (wij droegen Timberlands en hebben onze Nikes niet eens uit de koffer gehaald). Verder hadden we natuurlijk warme truien bij ons, goede handschoenen en een sjaal en muts. Over het algemeen waren onze spijkerbroeken prima te doen, alleen tijdens onze nachtelijke tochtjes op zoek naar het Noorderlicht hebben we weleens gewenst dat we toch thermo ondergoed bij ons hadden.

Extra tips
Wij hebben gekozen om te slapen in een appartement zodat we ‘s ochtends zelf ons ontbijt konden maken en bovendien broodjes konden smeren om mee te nemen als lunch. We deden gewoon onze boodschappen bij de lokale supermarkt. Uit ontbijten is namelijk vrij prijzig en bovendien kom je onderweg vaak geen restaurantjes tegen waar je kunt lunchen. Verder hebben we vanuit Nederland twee thermosflessen meegenomen en wat theezakjes, wat uiteindelijk enorm goed van pas kwam tijdens onze roadtrips. Zoals gezegd kom je vaak namelijk niets tegen om gezellig wat te drinken en is het heel fijn om iets warms te kunnen drinken wanneer je flink afgekoeld bent.

Als je nog meer vragen hebt, laat het me hieronder weten bij de comments en dan zal ik ze beantwoorden!

ijsland reistips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *