LEADING LADIES, LIFESTYLE, OFF-DUTY

Is Beyoncé’s feminisme jouw soort feminisme?

Is Beyonce's feministme jouw feminisme

Misschien heb je het wel voorbij zien komen: de schrijfster van het boek waaruit Beyoncé inspiratie opgedaan had voor haar nummer ***Flawless. Nu reageerde Ngozi Adichie voor het eerst hierop en zei ze dat Beyoncé’s feminisme niet haar soort feminisme is, ookal is ze wel gecharmeerd van de girlpower en feminisme wat de zangeres uitstraalt. Hoe sta jij in deze kwestie?

Beyoncé kennen we natuurlijk allemaal als momma of the tribe, haast als een aanvoerder onszelf en het moderne feminisme. Met het nummer Run The World begon ze deze beweging en met ***Flawless profileerde ze zichzelf voor het eerst openlijk als feminist. Formation en de hele Formation World Tour zette dit nog eens extra kracht bij en inmiddels zijn feminisme en de naam Beyoncé onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Niet mijn soort feminisme

Ngozi Adichie wilde in eerste instantie niet teveel zeggen over haar mening over het nummer waarin haar teksten (uiteraard met toestemming!) zijn gebruikt, omdat ze niet vond dat alle aandacht die ze plotseling kreeg dankzij Beyoncé van toegevoegde waarde was op de waarden waarvoor ze staat, als meer gingen over de muziek en Beyoncé als persoon. Inmiddels heeft ze aan de Volkskrant in een interview voor het eerst gezegd dat ze Beyoncé en het nummer bewondert, maar dat het feminisme van Beyoncé niet haar soort feminisme is.

“Haar stijl is niet míjn stijl. Maar ik vind het wel interessant dat zij sinds een paar jaar stelling neemt in politieke en maatschappelijke kwesties. Ze beeldt een vrouw uit die haar eigen lot bepaalt, haar eigen ding doet, girlpower heeft. Daar ben ik erg van gecharmeerd.”

Een duidelijke mening die ze onderbouwt door te zeggen dat Beyoncé’s feminisme ruimte geeft aan de noodzakelijkheid van mannen “heeft hij me gekwetst, vergeef ik hem, did he put a ring on my finger?”, wat natuurlijk relateert aan nummers als ‘Single Ladies’ en ‘If I were a boy’. “Als je een groep vrouwen bij elkaar zet, gaat het gesprek uiteindelijk over mannen. Als je een groep mannen bij elkaar zet, gaat het helemaal niet over vrouwen, die praten gewoon over hun eigen shit. Wij vrouwen zouden 20 procent van onze tijd aan mannen moeten besteden, want dat is best leuk, maar verder moeten wij het óók over onze eigen shit hebben”, zegt Ngozi afsluitend.

Helemaal mee eens natuurlijk, dat we vooral over onze eigen dingen moeten praten. Waar ik het echter niet helemaal mee eens ben is dat ze zegt dat vrouwen het voornamelijk over mannen hebben en andersom niet. Persoonlijk denk ik dat daar nog niet eens zo gek veel verschil in zit. Bovendien zíjn de relaties in je leven ook één van de belangrijkste dingen die er zijn. Tel daar bovenop dat vrouwen gek zijn op het praten over emoties, en de reden dat er veel over mannen gepraat wordt bekijk je al vanuit een heel ander perspectief dan ‘onderdanigheid en afhankelijkheid’. Daarbij vind ik persoonlijk dat Beyoncé juist erg de nadruk legt op het soort feminisme dat voornamelijk betrekking heeft op onze eigen houding als vrouwen: wees zelfverzekerd, zelfbewust, trots op jezelf en schaam je nergens voor. Wees on top of the world, tem je ambities niet en laat ze ook niet temmen. Dat ze daarnaast aandacht besteedt aan de dingen die ons óók bezighouden vind ik alleen maar sterk: 100% feminist zijn is ook zo’n ongezellige boel.

Het boek van Ngozi Adichie; Amerikanah, bestel je hier voor €15,00 op Bol.com.

Haar TED talk, waarvan fragmenten opgenomen zijn in Beyoncé’s nummer bekijk je hier:

Bronnen: Volkskrant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *