LIFESTYLE, OFF-DUTY

Het is OK om als twintiger geen flauw idee te hebben wat je wilt

Het is oke om in de 20 niet te weten wat je wilt

‘Later als ik groot ben…’ is ongetwijfeld een zin die je vroeger vaak gebruikte. Waarschijnlijk had je verwacht dat je rond je 20e, maar zeker op je 25e, alles in kannen en kruiken zou hebben. Een mooie man, een inloopkast, een topbaan om die inloopkast mee te vullen en een sprankelend, stralend en succesvol leven waarin je ook nog voldoende tijd had om te slapen en tijd door te brengen om met je al even glamorous vriendinnen te brunchen op zondag en te wekelijks te dineren in de nieuwste toprestaurants. Au, deed het pijn, dat back to reality-momentje? Grote kans dat je in een kleine flat leeft, met een baan waarvan je nog niet weet of dit je nou gelukkig maakt, heel erg zonder inloopkast zit en overall even kwijt bent wat je nou toch in godsnaam met je leven moet. Welcome to the club, girlboss. We’ve all been there, of sterker nog: we staan er nu. Met jou.

Sommige mensen hebben het geluk om altijd te weten wat voor carrière ze willen, dat het ze vervolgens lukt én dat het ook echt de droombaan is die ze hadden verwacht. Dat is natuurlijk fantastisch, maar niet de realiteit voor de meesten van ons. Zelf had ik altijd een vrij duidelijk doel voor ogen: na mijn master Strategic Management zou ik een succesvolle baan krijgen in het liefst de mode- of beauty industrie, immer stijlvol gekleed gaan, succes uitstralen en ontzettend gelukkig zijn in mijn drukke maar satisfying leventje. Dat de realiteit iets anders uitpakte weten de mensen om mij heen wel. Inderdaad, ik kreeg een top baan bij een top bedrijf in de beauty industrie, L’Oréal. Maar om nou te zeggen dat ik er op dat moment gelukkig van werd en dat het was wat ik ervan had verwacht: nee. Ik leerde weinig over wat ik wilde leren: online marketing, ookal was dat wel mijn functie. Een functie die eigenlijk op het verkeerde moment in mijn leven kwam, ookal had ik dat op dat moment niet door.

Wat ik probeer te vertellen met dit verhaal is dat het niet erg is om erachter te komen dat iets toch niet bij je past, ookal was het altijd al je droom en leef je ook een droom in de ogen van de buitenwereld. Als jij je niet goed voelt in een bepaalde functie dan is het tijd om iets anders te gaan zoeken. Het is ook oké om niet precies te weten wat zo’n andere functie dan precies moet inhouden, waar je dan wel gelukkig van wordt. Je twintiger jaren zijn niet om al helemaal gesetteld te zijn, om precies te weten wat je wilt en dat ookal te behalen. Waar je je tienerjaren nodig had om te ontdekken wie je bent & wilt zijn, moet je je twintiger jaren gebruiken om erachter te komen wat je wilt doen en wat er bij je past qua carrière en levensstijl. Te wennen aan verantwoordelijkheid die verder reikt dan je huiswerk doen, studeren en af en toe je ouders nog eens opzoeken in het weekend.

Wees dus niet bang om te experimenten met verschillende banen en levensstijlen. Wees eerder bang om te lang te blijven hangen in iets wat je niet past, om voor het gemak te kiezen en vervolgens voor weer eenzelfde soort baan te gaan omdat dat nu eenmaak gemakkelijk is. Wees niet bang voor oncomfortabele periodes maar zoek wel uit hoe je ze beter kunt maken.

Dan komt die inloopkast wel als we dertig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *